Дніпропетровська прокуратура прийняла до розгляду заяву щодо приниження газетою облради «Зоря» національної честі й гідності українців та естонців

Дніпропетровська прокуратура прийняла до розгляду заяву щодо приниження газетою облради «Зоря» національної честі й гідності українців та естонців

Скориставшись порадою, даною редакцією сайту «Майдан» в юридичному коментарі під моєю публікацією «Дніпропетровська «Зоря» назвала українців «хохлами», написав заяву на ім'я прокурора області Наталії Марчук.
Дніпропетровська прокуратура прийняла до розгляду заяву щодо приниження газетою облради «Зоря» національної честі й гідності українців та естонців
28 Серп 2013
0
2356

Скориставшись порадою, даною редакцією сайту «Майдан» в юридичному коментарі під моєю публікацією «Дніпропетровська «Зоря» назвала українців «хохлами», написав заяву на ім'я прокурора області Наталії Марчук та разом із копією газетної сторінки відніс до громадської приймальні.

Там ознайомилися з документом і прийняли його до розгляду. В тексті посилаюся на статтю 161 Кримінального кодексу про «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань», в якій йдеться:    

«1. Умисні   дії,  спрямовані  на  розпалювання  національної, расової  чи  релігійної  ворожнечі  та  ненависті,  на  приниження національної  честі  та  гідності,  або образа почуттів громадян у зв'язку з їхніми  релігійними  переконаннями,  а  також  пряме  чи непряме   обмеження  прав  або  встановлення  прямих  чи  непрямих привілеїв громадян за ознаками раси,  кольору  шкіри,  політичних, релігійних  та інших переконань,  статі,  етнічного та соціального походження,  майнового стану,  місця проживання,  за  мовними  або ншими ознаками -

караються штрафом  від  двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк  до  п'яти років,  з  позбавленням  права  обіймати певні посади чи займатися
певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

2. Ті самі дії, поєднані з насильством, обманом чи погрозами,
а також вчинені службовою особою, -

караються штрафом  від  п'ятисот  до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від двох до  п'яти  років,  з  позбавленням  права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю  на  строк  до  трьох  років  або  без такого».

Нагадаю, кричуще неподобство сталося у дочірньому  виданні газети Дніпропетровської обласної ради - «Зоря-город» № 33/22 (422/22) від 14 серпня 2013 р, що накладом понад 160 000 примірників безкоштовно розповсюджується в обласному центрі.

На останній 16 сторінці в кросворді, який чомусь названо «естонським», в клітинці № 18 по вертикалі читаємо: «Столица хохлов». І нижче, під кросвордом у тексті, що догори дригом, під тим же вісімнадцятим номером відповідь - «Киев».

Цим кросвордом ображена національна честь та гідність не лише мене як українця та всіх громадян України, а й естонців, бо мотивація називання редакцією пришелепуватого кросворда «естонським» залишилася незрозумілою і викликає низку питань.

Тепер очікуватиму результату розгляду, сподіваючись на дієву реакцію. Хоча, надій, відверто кажучи, малувато. Скоріше за все прокуратура, пославшись на пояснення редакції газети, напише, що дії були ненавмисні, мовляв просто недогледіли, ніхто нікого не хотів образити, до всіх винуватих вже застосовані заходи дисциплінарного впливу, а тому, власне, немає й підстав для порушення кримінального провадження. Чи щось в цьому дусі. Десь за місяць дізнаємося точно.

А напередодні Дня Незалежності в телефонній бесіді з заступником головного редактора "Зоря-город" Таїсією Кузьменко я закликав її та всіх співробітників газети - від головреда до звичайних кореспондентів - написати заяву про звільнення за власним бажанням через дискредитацію та проституювання професії. Бо те, чим вони займаються,  неможливо назвати журналістикою.

Чи не на кожній сторінці - про колишнього голову облдержадміністрації, а нині віце-прем'єра Вілкула, керманича облради Євгена Удода, інших посадовців різного рангу ну і, звісно ж, ВікторФедоричаЯнуковича та партію регіонів. Осанна посадовцям, урочисті й детальні звіти про їхню діяльність, суцільні переможні реляції і рапорти, гімни в стилі "как хорошо в стране советской жить!".

За духом публікацій "Зорю" можна порівняти з газетою "Правда" брежнівських , а подекуди й сталінських часів. Ледь не в кожному номері - матеріали про "видатних" діячів КПСС, членів політбюро, РСДРП (б), КП(б)У, СМЕРШівців та еНКаВеДистів.

Одна зі статтей, яка була присвячена темі "Великої Вітчизняної" війни, мала краcномовний заголовок - "Против нас воевала вся Європа". І таке друкується у виданні чинної влади, яка в області і на всеукраїнському рівні, принаймні на словах, декларує проєвропейський курс України.

У своїй моральній і професійній деградації "Зоря" впала нижче плінтусу, перетворившись на запопадливу обслугу режиму, ревну пропагандистку радянщини, більшовизму й малоросійства, про що й засвідчує згаданий кросворд, де українці названі "хохлами". На сторінках "Зорі" час не лише зупинився, а й стрімко помчав назад у морок тоталітарного минулого  Така газета взагалі не має права на існування в сучасній Україні. Її редколегії, як і наглядовій раді, належить негайно саморозпуститися.

- Якщо я напишу заяву на звільнення, то куди ж мені йти? - запитала мене Таїсія Дмитріївна.

- Унікуди! - відповів я, - бо такі люди не мають права залишатися у журналістиці. Ви втрачена для професії людина. Для таких як ви, журналістика - це не місія на користь та во благо суспільства, а спосіб заробітку в якості прислуги своїх хазяїв. Співробітники видання - не журналісти, а типові журнализи без професійної, громадянської та національної гідності. Класичний варіант. Гірше - нікуди. Остання стадія хвороби без жодної надії на одужання. А щодо вас, то це - кінець, безславний фініш всього вашого "журналістського" шляху. Звільняйтеся і йдіть на всі чотири сторони разом зі всіма іншими! Дружно, всім колективом!

Читай також:

Голова Дніпропетровської облради Євген Удод вибачився за "хохлів" в його газеті

Газета Дніпропетровської обласної ради "Зоря" назвала Київ... "столицей хохлов"

Як дніпропетровська «Зоря» городян «киданула»

Губернатор Вілкул - ..."золоте дівча" Дніпропетровщини? Газета облради представила читачам голову ОДА в новій якості

Голова ОДА Олександр Вілкул - зірка дніпропетровського телеефіру!

«Вілкул» - молоде ігристе старого розливу

Олександр Вілкул - совковий русифікатор-українофоб, узурпатор і нарцис

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 022
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 192
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 089
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 646
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 948
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 557
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду