«Будинок "Слово". Нескінчений роман» зібрав у прокаті 13 мільйонів гривень. Це мало чи багато?

«Будинок "Слово". Нескінчений роман» зібрав у прокаті 13 мільйонів гривень. Це мало чи багато?

Давайте порівнювати.
«Будинок "Слово". Нескінчений роман» зібрав у прокаті 13 мільйонів гривень. Це мало чи багато?
«Будинок "Слово". Нескінчений роман» зібрав у прокаті 13 мільйонів гривень. Це мало чи багато?
28 Трав 2024
0
2792

Зазвичай з оголошенням касових зборів у нас наступна історія. Якщо фільм збирає багато, продюсери кидаються хвалитися цифрами одразу після першого вікенду. Ось, наприклад, так. 

Якщо мало — тут хто як. Буває, що взагалі нічого публічно не оголошують. З «Будинком "Слово". Нескінчений роман» було й зовсім дивно. Начебто навколо стрічки одразу розрісся ажіотаж, люди писали купу відгуків, але боксофіс продюсери не оголошували. «Антоніні» сказали, що збори хороші, але не хочуть перебивати дискусію про фільм розмовами про гроші. 

Ну ок. Нині суму таки оголосили, це 12,8 млн гривень за три тижні прокату. Стрічку подивилося 83 тисячі людей.

Люди, які дотичні до кіногалузі, чудово розуміють, що порівнювати боксофіси потрібно акуратно. Приміром, ми не можемо сказати: ага, дивіться, «Скажене весілля» зібрало лише за перший вікенд так само, як «Будинок слово» за три тижні. Такі порівняння я, до речі, чую від глядачів не так і рідко. 

Треба враховувати жанр, рекламну кампанію, розклад у кінотеатрах і багато іншого. В «Будинку "Слово". Нескінченого роману» практично не було промоції. На жаль, багато виробників цим не опікуються. Але в такому випадку на допомогу може прийти так зване «сарафанне радіо», коли перші глядачі лишаються задоволеними та починають радити стрічку своїм друзям.

До речі, саму фразу «сарафанне радіо» не раз критикували, то за російськість, то за сексизм. Але поки наша кіноспільнота відповідника не придумала, тому послуговуємося чим є. 

З «Будинком "Слово". Нескінчений роман» якраз і стався ось цей «сарафан», розголос, резонанс, палкі дискусії, потрапляння в суспільний запит, «баба бабі сказала» (знову сексизм). Хай там як, а майже 13 млн за три вікенди для драми, яка практично не рекламувалася до виходу, — це дуже непогано. Цікаво, скільки було б з рекламою.

Можемо як приклад схожої ситуації згадати стрічку «Мої думки тихі» Антоніо Лукіча, продюсери якої теж не подбали про промоцію. Але глядачі одразу помітили неординарну для нашого ринку комедію і взяли рекламну функцію на себе і свої соцмережі. За два тижні фільм зібрав понад 5 млн гривень і 52 тисячі глядачів. За весь час прокату — 10 млн гривень і 100 тисяч глядачів. 

Рахувати, звісно, коректніше у глядачах.

Успіхи стрічки «Будинок "Слово". Нескінчений роман» ще раз нам показали, що тема Розстріляного відродження (чи «наших двадцятих») є надзвичайно популярною. Тому є колосальний запит і на інші проєкти. Глядачі масово пишуть, що тепер хочуть дивитися фільми про кожного з героїв стрічки. Або навіть серіал на телебаченні. Щодо останнього, то це був би справді цікавий експеримент. Хоча й сумніваюся, що нашим телеменеджерам стане сміливості його втілити. 

Оце б помилятися. 

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Додаткові кадри з фільму «Конотопська відьма» відсьогодні можна побачити ще й у кліпі Злати Огнєвіч.
25 Черв 2024 17:00
1 805
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Антоніна вам радить подивитися всі. Коли випаде така нагода.
23 Черв 2024 19:20
1 223
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Успіх водночас прогнозований і неочевидний. Але я вже чекаю, коли цей шедевр випустять у прокат.
23 Черв 2024 19:00
3 426
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Поки можу вам запропонувати перекази. Але що маємо.
21 Черв 2024 18:30
2 559
Катерина Городнича
«Антоніна»
Цими вихідними в Лондонському кінотеатрі «Prince Charles Cinema» мала відбутися прем'єра першого у світі фільму, сценарій до якого повністю написаний штучним інтелектом. Але ні.
21 Черв 2024 11:30
1 289
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Здавалося б, навіщо їм це? Але насправді все зрозуміло.
18 Черв 2024 18:30
1 147
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду