Соболєв та регіони

Соболєв та регіони

оо
Соболєв та регіони
Соболєв та регіони
21 Жов 2009
0
3862

Після нескінченних вечірок і святкувань я нарешті поспілкувалася з розумною людиною ‑ Єгором Соболєвим. Як відомо, вже більше року працює його Бюро журналістських розслідувань «Свідомо». Та лише зараз я дізналася, що загальний тираж видань, в яких з''являються матеріали розслідувань, становить приблизно 500 тисяч екземплярів.

Я подзвонила Єгорові, і він підтвердив:

- Інформація виходить у газетах 19 міст ‑ від Ужгорода до Ровеньків Луганської області, і від Чернігова до Феодосії. Дійсно, загальний тираж десь так і становить ‑ 500 000.

- Розкажіть, чи змінився склад журналістів у бюро з моменту останнього інтерв''ю? Хто зараз працює з вами?

- В мене зараз працюють п''ятеро журналістів ‑ молодих, але дуже перспективних. Саша Акименко й Аня Бабинець, вони мають досвід у медіа. Аня прийшла до нас із «Українського тижня», Саша з «Інтера». Я дуже радий, як вони просуваються по своїх темах оборони і здоров''я. Максим Опанасенко робить успіхи в тому, щоби стати хорошим журналістом у темі освіти. Андрій Маланюк - у темі фінансів. І Ірина Бондаренко ‑ у темі енергетики і житлово-комунального господарства, які між собою, на жаль, дуже сильно пов''язані в нашій країні.

- Просуваючи інформацію в такий спосіб, ви намагаєтеся впливати на людей чи заробити?

- Коли така схема створювалася, я ставив дві цілі. Перша ‑ це отримати незалежність. Бо, коли ти працюєш із 19 головними редакторами, наприклад, один може не надрукувати розслідування про те, що ковбаса не є ковбасою, а є доволі сумнівним продуктом, просто тому, що в нього багато реклами цієї ковбаси. Але інші 18 надрукують, і це хороший спосіб набути незалежності. Втім, на моє відкриття, хороші успішні місцеві медіа набагато більш незалежні, ніж навіть успішні центральні медіа. Тому що, як правило, у їхніх власників більше нічого немає. Для них медіа є основним бізнесом. І вони справді розуміють, що, якщо до медіа буде менше довіри, то вони будуть менше заробляти, на відміну від власників більшості телеканалів. Така схема роботи з пулом гарних місцевих видань забезпечує мені незалежність. А друга ціль - це, звісно, доходження до читача. Я розумів, що створення бюро - це дуже довгий процес. Тобто, створити його легко, а зробити якісним - важко. І тому я поставив трирічний період, щоби це сталося. Щоби вийти на самооплатність. Насамперед для того, щоби виховати журналістів або знайти та залучити найкращих з інших медіа, що важко, тому що хороші люди відриваються тільки з м''ясом. І питання навіть не у грошах. Спробуйте, наприклад, Сергія Лещенка переманити з «Української правди».

- Як зараз? Удається виховати журналістів?

- Зараз ми працюємо вже14 місяців. У мене є ще 22 місяці для досягнення цілі. Мені дуже подобаються їхні успіхи. Їх тексти вже є професійними. Я взагалі мрію про те, щоби бюро не просто виховувало людей, а й знаходило для них достатньо творчих фінансових мотивів, щоб вони залишалися працювати в ньому. Я мрію, якщо чесно, про 60-річних журналістів, які залишаються журналістами, бо це добре оплачується, це престижно. Бо це їхня улюблена робота. А не втікають в інші професії, бо розуміють, що вище певного рівня, компетенції і заробітку в цій професії не стрибнеш ‑ що зараз відбувається скрізь. Досвідчені журналісти зараз - це фанатики, які небагато заробляють, але не бачать себе за межами цієї професії. І я хочу, щоб таких журналістів було більше, і бюро забезпечувало їм доходи, які дозволяють із гордістю сказати: «Я журналіст», як зараз говорять: «Я банкір».

- А яка зарплатня у ваших журналістів?

- Невелика. Я не думаю, що ця інформація має бути відкрита.

- А скільки коштує текст для регіональних ЗМІ?

- Ви точно з сайту Дуся?

- Точно-точно!

- Ціна прив''язана до вартості журналістської праці в конкретному регіоні. Однакового рівня, наприклад, найпопулярніші газети, все одно, мають різні зарплати журналістів, то прив''язуємося до вартості журналістської праці. Зараз ми встановили ціну 25% від зарплати хорошого журналіста у виданні, що підписується.

- Ви говорили, що в регіонах більш незалежні видання. Ви маєте на увазі приватні?

- Так, звичайно. І я пишаюся, що працюю для цих газет. Бо ці газети здобули високу репутацію для себе в місті, бо ніхто не буде просто так купувати місцеве видання. І працювати для них - це гордість. А коли в тебе відчуття, що ти працюєш одночасно для 19 таких видань, то гордість помножується в 19 разів. Медіа дають сьогодні багато інформації, але мало розуміння. Ми знаємо, що злочини не караються, а прокурори і судді купуються. Але чи багато ми бачили матеріалів про те, як це змінити. Або про те, хто заважає це змінити. Тобто я виховую в своїх колегах дві одночасні якості. З одного боку - бути дуже конкретними, не писати взагалі, а писати про конкретні приклади з конкретними доказами. З іншого - бачити за деревами ліс. Питання не в тому, щоб описати якісь злочини, питання в тому, щоб це вплинуло на самоочищення суспільства. В цьому сенсі це для мене вплив, хороший вплив, тому що формат газети дозволяє більше пояснити, ніж формат телебачення, який найкраще передає емоції. І я в цьому сенсі щасливий повернутися до формату текстів.

- А були спроби розмістити через вас піарну інформацію чи джинсу?

- Ні, спроб не було. В мене, очевидно, погана репутація з цієї точки зору.

- Розкажіть про найближчі плани.

- Я зараз готую один проект, про який ще рано говорити. Але з великим захопленням і великими зусиллями всіх нас ми цей проект готуємо. Плани робити те саме, просто краще. Збільшувати кількість газет. Збільшувати якість матеріалів через зростання досвіду журналістів.

- І останнє питання. Чому ви не встали і не пішли зі студії Савіка Шустера, коли у шоу стався скандал із приводу нібито незапрошених «регіоналів»?

- Я, чесно кажучи, думав про це на початку, коли зрозумів, що це буде чергова сварка прем''єра з опозицією, навіть, псевдосварка, вистава для глядачів про справжню боротьбу. Але зрозумів, що навряд чи це буде ефективним, скоріше, це буде якісь картинний жест.

- Але ж ви не декорація?

- Але я не декорація, тому, в решті решт, поставив прем''єр-міністру запитання, яке вважав одним із найважливіших, про те, що в бюджеті немає грошей, а уряд це не визнає і заводить ціни і курс у зону великої небезпеки.

Тут просто ще є один мотив, який мене зобов''язав залишитися. Справа в тому, що я на цю програму попросився. Ми робили розслідування для «Української правди» про те, як прем''єр-міністр таємною вказівкою заборонила військовим критикувати стан справ в армії. Ми все дізналися, отримали саму вказівку, потрібні коментарі, потрібні факти, які пояснювали, чому вона була дана. Але нам була необхідна відповідь самої прем''єр-міністра, тому що цього вимагають журналістські стандарти, як ви знаєте. І я не міг цей коментар здобути в якійсь інший спосіб. Я сходив на засідання Кабміну, але там спілкування із прем''єр-міністром непередбачуване, вона швидко втекла від журналістів. Далі я намагався через колег у регіонах поставити запитання Тимошенко. Але і там спілкування не вийшло.

І я дізнався, що Юлія Володимирівна буде у Савіка Шустера, зателефонував, сказав, що хочу прийти, бо в мене є запитання. Але в ефірі я його ставити не буду, оскільки тоді взагалі не буде шансів отримати відповідь ‑ я його поставлю в рекламній паузі. Що я і зробив. Після цього піти було би свинством. Я свою роботу зробив, а їм демонстративно зіпсую. Адже я знаю, що порожні крісла - це поганенько для режисера чи головного редактора, яким є моя близька подруга Дарка Чепак. Там же нічого не було образливого для журналістської етики. Просто черговий балаган, в якому журналісти намагалися чинити опір, правда, без особливих успіхів, бо для цього потрібна насамперед воля ведучого.

Отже, у всього є інший бік. І моя Муся каже, що була б не проти зіпсувати одне-два політичних шоу хоча б заради слави.

Обіймаю, Дуся

Фото Сергія Старостенка

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
ДУСЯ
В декабрьском номере «Эсквайр-Украина», посвященном "Героям и злодеям" этого года, среди прочего отмечено, что из-за поведения модели, то есть Романа Скрыпина, впервые была отменена фотосессия в журнале. Я, разумеется, решила разузнать, что
24 Лист 2014 13:40
4 717
ДУСЯ
Как вы уже знаете, редакция «Эха Москвы» встречалась вчера с акционером, главой «Газпром-медиа холдинга», владеющим 66% акций радиостанции, Михаилом Лесиным в связи с конфликтом, развернувшимся вокрут твита ведущего радиостанции Александра Плющева. К
19 Лист 2014 17:05
3 732
ДУСЯ
Новости канала ICTV «Факты» отметили свое 14-летие, и похвалили себя в эфире как могли: показали сюжет о том, как менялась программа за это время, а коллеги, бывшие и настоящие, расточали комплименты команде. Особенно впечатляющей была похвала Але
19 Вер 2014 13:51
2 953
ДУСЯ
Как уже писала Дуся на прошлой неделе, с 3 сентября под слоганом «Проверка на совесть» на телеканале «1+1» стартует авторский проект Ольги Фреймут. В новом реалити-шоу, которое называется «Инспектор Фреймут», ведущая будет инспектировать всевозможн
06 Серп 2014 09:11
16 405
ДУСЯ
В воскресенье вечером, сразу после выпуска итогового выпуска новостей «Подробности недели» на телеканале «Интер» состоится премьера авторского телепроекта Евгения Киселева «Диалоги». Об этом Дусе рассказал замдиректора по развитию новостийного про
05 Лип 2014 17:09
4 646
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду