Як керманич Одеської кіностудії рекламував Бориса Акуніна у фейсбуці і втрапив у скандал

Як керманич Одеської кіностудії рекламував Бориса Акуніна у фейсбуці і втрапив у скандал

Днями у фейсбуці сталася колотнеча навколо допису голови правління Одеської кіностудії Андрія Осіпова. Він запостив фото, на якому читає новий роман Бориса Акуніна.
Як керманич Одеської кіностудії рекламував Бориса Акуніна у фейсбуці і втрапив у скандал
Як керманич Одеської кіностудії рекламував Бориса Акуніна у фейсбуці і втрапив у скандал
19 Черв 2023
0
2541

У тексті допису пан Андрій явно тішиться, що отримав цю книжку, і радіє новій зустрічі з персонажем Ерастом Фандоріним.

Ясна річ, таке повідомлення не могло не викликати негативної реакції. Адже після повномасштабного вторгнення в Україні відбулися десятки обговорень російської культури та її імперськості. І одним з найпопулярніших письменників для цього аналізу став Борис Акунін та персонаж його детективів Ераст Фандорін, який був відданий Російській імперії та служив їй вірою і правдою.

Неймовірна кількість українців раптом помітили у творчості та особистості Бориса Акуніна яскраві ознаки великороса та манкурта одночасно, адже письменник не має російського походження, його тато — грузин, а мама — єврейка. Також він написав грандіозну працю під назвою «Історія російської держави». Ось, наприклад, уривок.

Коротше кажучи, Акунін у 2022 році став для багатьох українців великим розчаруванням. Точніше навіть певним розчаруванням у собі, бо не помічали його позиції раніше. Доволі популярним став коментар письменника та перекладача Андрія Бондаря під одним із дописів російського колеги, який ніяк не розумів, чому йому закидають імперське мислення. 

Що ж, краще пізно, ніж ніколи. Але виявляється, що фанати Акуніна в Україні ще не перевелися. Тому не дивно, що в коментарях Андрій Осіпов явно підтримки не побачив. Допис він спочатку виправив, а потім і взагалі зніс. Проте написав новий. З якого явно випливає, що від одного з улюблених письменників він відмовлятися не збирається. Акунін, мовляв, не росіянин, бореться з путінським режимом і живе в Англії. А книга вийшла не в Росії, а в Казахстані. 

Але в коментарях — знову лише опоненти. 

Цей випадок дістав, що називається, широкий розголос у вузькому колі людей, пов’язаних зі сферою культури. Багато з них дивувалися, чому представник їхньої галузі, кінопродюсер та письменник, керманич легендарної кіностудії, рекламує російську літературу під час повномасштабного нападу Росії. 

Проте людям, які час від часу зазирають на ютуб-канал Одеської кіностудії, навряд чи все це здається дивиною. Замість контенту про кіно, там ви знайдете сотні роликів про так звану російську опозицію. Це безліч ефірів з різних медіа — від The Insider до «Настоящего времени». Бачимо багато окремих персоналій, як Юлія Латиніна, Марк Фейгін, Віктор Шендерович, Володимир Осєчкін. З українського — дуже багато Михайла Подоляка і телеканалу Freedom. Раніше був і Олексій Арестович, та, вочевидь, щось трапилося. 

Кіно на цьому каналі, звісно, теж є. Але його неспівмірно менше, ніж «хороших росіян». Тому що ж тут дивуватися, що керманич студії не просто читає Бориса Акуніна, але й не соромиться публічно про це сказати. 

Фото: Odesa International Film Festival

«Medialife»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Видання «Новинарня» опублікувало колонку Лесі Башич. У ній вона розповідає, чому не можна порівнювати досвід Балканських країн з українським, та згадує про «експертність» Бабкіної.
02 Трав 2024 09:00
1 014
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
1 055
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 436
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 141
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 393
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
494
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду