Юрій Горбунов записав пояснення про серіал «Інгулець». Про Поворознюка – ані слова

Юрій Горбунов записав пояснення про серіал «Інгулець». Про Поворознюка – ані слова

Вже кілька днів у соцмережах несеться обурення щодо телевізійного контенту, на який виділили з держбюджету 400 мільйонів гривень. Серед переможців конкурсу – 53 проєкти, які цього й наступного року мають показати по телебаченню.
Юрій Горбунов записав пояснення про серіал «Інгулець». Про Поворознюка – ані слова
Юрій Горбунов записав пояснення про серіал «Інгулець». Про Поворознюка – ані слова
20 Лип 2023
8
21419

Докладніше про цей конкурс, його (не)доречність та проєкти, які перемогли, читайте ось тут. Короткий зміст попередніх серій, так би мовити. А зараз — про нові.   

Ясна річ, маємо вже й меми. Здебільшого вони стосуються серіалу Юрія Горбунова «СМТ Інгулець», в описі одного з героїв якого явно проглядається постать популярного медійного персонажа, аграрія та президента ФК «Інгулець» Олександра Поворознюка. Героя звати Паровоз. 

Популярною є підозра, що за допомогою серіалу Поворознюка збираються ще більше розкручувати для політичних цілей. Бо спрацювало колись, спрацює і тепер. 

Про результати цього конкурсу багато разів писала кастинг-директорка Алла Самойленко, зокрема й про те, що на ньому перемогли проєкти, формати яких злизані з російських. І схоже, щонайменше цей наш «Інгулець» — із таких. Дивимося опис:

«Два талановитих айтишники, Максим та Данило, втікають з фронтового Харкова і, по дорозі на Львів, опиняються на Кіровоградщині в смт Інгулець, де всім керує фермер Олексій Паровоз по кличці Батя. Програмістів записують до місцевої самооборони і призначають чергувати на місцевий блокпост і час від часу працювати на фермі».

Тепер — опис російського серіалу «Жуки» (це так називається село):

«Микита, Артемій і Денис, програмісти з Москви, розробили унікальний інтернет-додаток для смартфонів "TWIN". Але в останній момент багатомільйонна угода з інвестором зривається, і хлопців призвали на службу в армію. Вони вирішують вибрати альтернативну службу, і для цього вони їдуть у вигадане село Жуки, де намагаються довести свій проєкт до кінця. У Жуках хлопцям доведеться не тільки зіткнутися з сільським побутом, а й докласти зусиль для того, щоб обзавестися комп'ютером з доступом до інтернету».

Також є припущення, що всі проєкти, які перемогли, будуть озвучувати російською. Ну, якщо транслюватимуть на телеканалі «FreeДом», то цілком зрозуміло. Вчора на сайті каналу «Дім» з’явилося пояснення від ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України». У ньому йдеться про те, що виробництво вітчизняного контенту надзвичайно важливе в умовах війни, фінансування на це заклали в бюджет 2023 року. Також повідомляється, що фільми та серіали «…глядачі побачать в ефірі тих українських телеканалів, які зможуть забезпечити цьому контенту якнайширше охоплення через різні канали трансляції (ефір, кабель супутник, ОТТ-платформи, диджитал тощо). Частина прем’єр очікується вже цього року, більшість — наступного». Тобто не виключно на мовниках «Дім» і «FreeДом». 

Продюсер серіалу «СМТ Інгулець» Юрій Горбунов теж записав відповідь на критику — відео в нього в інстаграмі. Щоправда, про Поворознюка він не обмовився жодним словом. Натомість сказав, що вони з командою побачили конкурс, подались на нього і виграли, — все просто. Також він повторив думку про важливість українського контенту і що без нього українці можуть знову переключитися на російський і навіть уже це роблять. Проєкти-переможці, на думку продюсера, «підніматимуть дух і патріотичний настрой» українців. 

33 мільйони гривень за 24 серії Горбунов не вважає великою сумою. У кіноспільноті стосовно цього є різні думки, та все ж цей бюджет є вищим за середній, за який у нас зазвичай знімають такого штибу серіали. Продюсер запевнив, що військовим теж потрібен такий розважальний контент. І взагалі, індустрію потрібно розвивати. Її пан Юрій назвав «культурним та інформаційним фронтом». Нагадаю, що ці визначення є доволі популярними, я чула навіть про «кулінарний фронт», проте ставлення до таких означень доволі неоднозначне серед людей, які вважають, що фронт у нас один. У коментарях Юрія здебільшого не підтримують.

А, і звісно, Горбунов згадав про свою волонтерську діяльність. Не знаю, чи доживемо ми до часу, коли відповіді на критику не міститимуть цих обов’язкових згадок. 

«І ще одне. Ви знаєте, хто у топ-20 запитів в українців на ютубі? "Інтерни" з Іваном Охлобистіним. Знаєте, хто це такий, так? Можливо, це відбувається тому, що в українців немає достойної альтернативи? Немає тих комедійних серіалів, які б вони хотіли дивитися. То ми такий серіал будемо створювати, щоб ми достойно конкурували з росіянами на культурному і на інформаційному фронті. Щоб українці гуглили наші, українські серіали, а не русню», — підсумував Горбунов. 

Останній сезон «Інтернів», нагадаю, вийшов аж у 2016 році, тому потрапляння його в топи явно не наслідок активного виробництва росіянами серіалів. Але стосовно важливості виробництва власного контенту і підтримки індустрії — з Юрієм не погодитися важко. Та до цього конкурсу є безліч запитань: він не був прозорим, ми не знаємо, хто оцінював конкурсантів, чому переможцями стати ті, хто стали? 

Ну і важливо вкотре зауважити таке. Кіно — не менш стратегічно важлива галузь, зокрема і для позиціонування України за кордоном. І росіяни в цьому напрямку теж працюють дуже активно, беруть участь у кінофестивалях, доносять свою позицію, роздають інтерв’ю і переконують у важливості російської культури та неприпустимості її скасування. Зрештою, кіноіндустрія теж повинна розвиватися як більш інтелектуальна, мистецька у порівнянні з телевізійною. Але наша держава на ці процеси фактично «забила» — конкурси не відбуваються і загальна політика не проводиться. Тому не дуже зрозуміло, чому саме телевізійний продукт опинився у списку прерогатив.  


Фото: Процишин офіційний, телеканал ТНТ

«MediaLife»
Теги
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Лювена
284 дн. тому
Мнение - был в Керчи в 2013, был в Донецке в 2022. По ТВ каналам , в информационной войне, Украина полностью проиграла парашке. Нам очень нужны Качественные (!!!) фильмы и передачи любых жанров.
Ivan
284 дн. тому
Влада злодюг, війна ,а вони все крадуть ,ніяк скоти не нажируця.
олександр
284 дн. тому
це просто трешак ... ви зедебіли краще зробіть патріотичний фільм про війну в україні ... або ще краще віддайте ці 33 мільйони на дрони.... барани...
Яна
285 дн. тому
Це просто якийсь піз.., інших слів немає, які можуть бути "драмедім, під час такої страшної війни. Вони там взагалі немають нічого святого. Поворознюк спочатку підіймав бойовий дух українців, але зараз він впав нижче плінтуса, і нехай там залишається разом з Горбуновим, бо це зашквар, фу. Яка мразота вилазить
Богдан
285 дн. тому
Хто віддає копійки з мізерної пенсії на дрони, а хто "бабло косить", на дебільних кіношках?...
Василь
286 дн. тому
Моральні деграданти. Глядача треба виховувати, А не барижити
Слава
286 дн. тому
Прямо під час війни була запланована чергова рагулятина, бо ця рагульська наволоч інше створити й не зможе. Знову вигадане фільклорно-етнографічне протиставлення русскаязичнава горада і провінції, селяни всі ходять у вишиванках, їдять сало 5 разів на день, знову скажене весілля останнього москаля із дояркою із хацапетівки прямо на блокпосту одного разу під Петровим. Й що цікаво, ти їм замов дійсно щось потрібне, а у них знов вийде якесь лайно, як кацапський гег про недолугих укрів. Ці істоти все життя прислуговували москалям в їхніх фільмах та шоу, добре знають як треба блазнювати, щоби гаспадін маскаль патєшілса і дал рупь. Знаєте, що спадає на думку. Владна стратегія заспокоєння громадян казочками про чмонів та про з дня на день прорив від і до, й про Крим до серпня, все це робить заворот не тільки мізків громадян, а й самої влади. Неадекватність йолопів просто зашкалює. Війна не тільки ще не виграна, а навіть не її середина. Чмоні чомусь не розбігаються, а якщо там чмоні, то хто вже півтора роки воює й накопав траншеїв в 1000 км? Чому просуватися по чмонських територіях доводиться по метрах в день? Бо ворога на порядки більше, й він не вважає, що програє. А тут нашим кретинам фільми подавай - пральні для відмиву бабла. Паісдєржалісь артісти, вайна вайной, а кушать хочєцца ікоркі.
Максиміліан
286 дн. тому
Брехня суцільна. Грабунок грошей, яка до біса перемога коли держава гроші відправляє на якесь дебільне чмо
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Видання «Новинарня» опублікувало колонку Лесі Башич. У ній вона розповідає, чому не можна порівнювати досвід Балканських країн з українським, та згадує про «експертність» Бабкіної.
02 Трав 2024 09:00
310
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
1 021
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 433
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 140
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 392
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
494
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду