Без гламуру, але з «ганьбою!» для Марини Кудерчук. У Києві відкрився фестиваль «Молодість»

Без гламуру, але з «ганьбою!» для Марини Кудерчук. У Києві відкрився фестиваль «Молодість»

Це вже 52-га «Молодість», і вочевидь, нинішня церемонія була однією з найбільш скромних за всю історію.
Без гламуру, але з «ганьбою!» для Марини Кудерчук. У Києві відкрився фестиваль «Молодість»
Без гламуру, але з «ганьбою!» для Марини Кудерчук. У Києві відкрився фестиваль «Молодість»
22 Жов 2023
1
2027

Найперше — не було хідника. Ані червоного, ані зеленого, ані будь-якого. Гості мусили фоткатися біля банера, як акторка Олена Лавренюк.

З одягом — та сама історія. У моєму запрошенні навіть не був указаний формат дрескоду, хай навіть стандартний у випадках лаконічних подій smart casual. Приходьте в чому хочете. Гості так і зробили. Більше того — всі мої співбесідники як один казали, що над образом не заморочувалися взагалі.

Тому, даруйте, але традиційного фоторепортажу для обговорення суконь запропонувати не можу. Хай вам це компенсує милий песик. До речі, організатори багатьох кіноподій помітно стають петфрендлі. Здається, до кінотеатрів не дозволяють приводити хіба собачок бійцівських порід.

 

Організатори кажуть, що не хотіли влаштовувати щось бодай трохи пафосне через війну. А може, врахували ще й претензії до Одеського кінофестивалю, який цього року відбувся в Чернівцях у серпні. Там була зелена доріжка, доволі скромна і симпатична, проте знайшлися люди, які почали писати, що навіть таке їм неприйнятне.  

Відкриття цьогорічної «Молодості» було ще й невелелюдним. А тут уже, думаю, причина в місці. Усе відбувалося в культурному кластері «Краків», що на Русанівці. Місце, безумовно, красивезне, та й сам кластер сучасний і зручний. Але лівий берег — це не такий близький шлях, щоб його були здатні подолати всі. Тому доїхали найбільш завзяті та сильні люди. 

Годинку всі тусили в залі на велкамдрінку.

Ведучі церемонії відкриття — Тімур Мірошниченко та Валентина Хамайко.

Директор «Молодості» Андрій Халпахчі явно розповідає директору Українського інституту Володимиру Шейку щось дуже кумедне. Незрозуміло тільки, чому Володимир такий насторожений.

Продюсер і режисер Олекса Гладушевський та кінознавець і програмний консультант Одеського кінофестивалю Алік Шпилюк роблять те, що й належить робити на таких заходах, — випивають та усміхаються.

Гладушевському, до речі, треба готуватися: в нього на наступний день — черговий показ вистави «Зелені коридори» за п'єсою Наталки Ворожбит. Там якраз гламуру — хоч залийся. Ось тут наш огляд. 

А тут можна оголошувати конкурс на найкращий підпис до фото. «Скандальні люди та Андрій Халпахчі» — поки мій невибагливий варіант. Голова Держкіно Марина Кудерчук, в. о. міністра культури та інформполітики Ростислав Карандєєв, голова Ради з підтримки кіно та друг Андрія Єрмака Артем Колюбаєв і, власне, директор фесту. Панство явно зраділо одне одному, а потім вони зібралися в коло і щось таємниче обговорювали.

Можливо, майбутній серіальний пітчинг у Держкіно і як зробити його менш зашкварним, ніж попередній, який нещодавно проводив Мінкульт. Нагадаю, кінотусовку теж збираються ощасливити конкурсом. Сподіваюся, обіцяні гроші таки виділять і обійдеться без традиційних сюрпризів. 

Поговорила трохи з паном Карандєєвим про складну долю виконувача обов'язків. Він, до речі, підтвердив мені, що мінкультівський серіальний пітчинг судили Олександр Ткаченко та Олексій Кірющенко. Нагадаю, публічно членів журі не оголошували, що було цілком у гармонії із загальною та підозрілою закритістю конкурсу.

Кірющенко — режисер таких шедеврів як «Слуга народу» та «Моя прекрасна няня». Останній — яскравий зразок антиукраїнської пропаганди із головною героїнею з Маріуполя, яка приїхала до Москви. Вона та її родичі — кумедні, дикуваті та резонують з інтелігентними москвичами. 

Поговорила я з Ростиславом Карандєєвим також і про кандидатів на посаду очільника міністерства, бо ж товариство вкрай занепокоєне цим питанням. Кандидатів багато, але все складно, — каже в. о. Схоже, він таки затримається в цьому статусі трохи довше, ніж дехто прогнозував.

Ну а ми з вами вже заходимо до зали, де відбудеться церемонія відкриття.

Хочу вкотре понудіти, але наші кіношні події дуже часто викликають бажання заснути. Винятком, напевне, є лиш фестиваль Docudays.UA, на якому завжди можна спостерігати щось цікаве, живе і з гумором. Решта ж церемоній відкриття чи закриття вперто тримаються за свій улюблений офіціоз та однотипні сценарії. Про це ми поговоримо в окремому матеріалі «Що не так із кіношними церемоніями?». 

Нинішнє відкриття «Молодості», зважаючи на заявлену цьогорічну скромність, було відповідним. Кілька виступів, оголошення програми, трохи про фільм відкриття «Ромео та Джульєтта» Франко Дзеффіреллі — і до побачення.

Щоправда, ось тут пан Халпахчі нагадує Мірошниченку, що саме «Молодість» стала колись однією з перших подій, які він вів.

Згадую давнішні церемонії і дійсно сумую за тими часами. Камалії дуже бракує, і я не жартую. 

А ще Халпахчі розповів трішки про акторів з фільму Дзеффіреллі:

«Актори Олівія Хассі та Леонард Вайтінг, які зіграли у 15 років ці ролі. Я не буду багато розповідати про фільм, бо краще його дивитися. Але дуже дивно. Зараз вони сімдесятирічні і тільки зараз, після того як були на похоронах Франко Дзеффіреллі, вирішили трохи нагадати про свою популярність, яку вони, на жаль, втратили. Олівія Хассі подала позов, що її знімали оголеною у 15 років. А Леонард Вайтінг –— що його домагалися. І режисер, і інша група. Хай щастить!».

Що ж до промови Марини Кудерчук, то вона висловила жаль, що не всі кінематографісти можуть бути зараз присутніми в цій залі. І що «навіть не всі можуть знімати кіно у цей час».

«При нагоді я хочу подякувати всім кінематографістам за те, що стійко під час війни завершували фільми, розпочинали нові. Хтось пішов на війну, хтось волонтерством займався. Але все ж таки для розбудови і перемоги нашої країни зробили свій вклад». 

Наприкінці пані Марина подякувала Андрієві Халпахчі за натхнення. На оплесках якась дівчина із зали крикнула: «Ганьба!». 

Ось така церемонія. Нагадаю, конфронтація частини кіношників та голови Держкіно триває із самого призначення пані Марини, перемогу якої в конкурсі багато хто вважає дивною та нечесною. Протистояння настільки серйозне, що дехто зі справді хороших авторів вирішили не йти на пітчинг, якщо його оголосять. Про цю проблему ми теж поговоримо детальніше. 

Ну а на фільми, які показуватимуть на «Молодості», обов’язково ходіть, особливо на українські. Про них для вас писатиме Дмитро Десятерик. 

 

Фото: Максим Поліщук




«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Aliona
191 дн. тому
Шкода, що автор передає стільки неприємного свого нутра. Це коли читаєш про досить нормальну подію, але вона прикрашена таким описом в деталями, що місцями гидко. Шкода
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Фільм уже в прокаті, а ми з вами розберемося, кому він може сподобатися.
25 Квіт 2024 17:00
7 370
Катерина Городнича
«Антоніна»
19-й пітчинг Держкіно стане історичним і особливим. Уперше за багато років тут не знайдеш прізвищ продюсерів чи режисерів, які останнім часом були візитівкою України на кінофестивалях світу.
17 Квіт 2024 20:30
6 714
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
В оригіналі вона так і називається — Civil War, але на фразу «Громадянська війна» у нас реагують якось не дуже позитивно. В прокат стрічку випускає компанія Green Light Films.
12 Квіт 2024 09:00
932
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Ну що, припиняємо обговорювати Булгакова та Оксану Линів та переходимо на новий рівень.
11 Квіт 2024 15:30
2 959
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Відповідь знайшлася, і доволі легко.
09 Квіт 2024 09:00
2 370
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Колись наші кінематографісти любили піарити свої стрічки фразою «перший український». Типу «перший український фільм жаху», «перша українська комедія», «перший український фільм з високим актором».
30 Бер 2024 14:20
3 661
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду