«Це найбільша війна на знищення з 1945 року». Оксана Забужко нагадала про Україну на закритті Берлінського кінофестивалю

«Це найбільша війна на знищення з 1945 року». Оксана Забужко нагадала про Україну на закритті Берлінського кінофестивалю

Письменниця, здається, побоювалася, що саме цю фразу можуть перекласти некоректно.
«Це найбільша війна на знищення з 1945 року». Оксана Забужко нагадала про Україну на закритті Берлінського кінофестивалю
«Це найбільша війна на знищення з 1945 року». Оксана Забужко нагадала про Україну на закритті Берлінського кінофестивалю
26 Лют 2024
0
3366

Цьогоріч пані Оксану запросили до складу журі основної конкурсної програми. Не було жодних сумнівів, що цю можливість вона вповні використає для культурної дипломатії та розповідей про війну. Раніше вона вже писала про свої дослідження щодо режисера Сергія Лозниці, якого теж запросили на кінофестиваль. 

«Виявляється, всі ці 30 років Лозниця працював для міжнародної кінотусовки "голосом України" — розповідаючи в кулуарах кінофестивалів, зокрема, таким, як Альберт Серра, що його, Лозниці, місія — врятувати в буцімто рідній йому, Лозниці, Україні російську культуру, бо українська культура, мовляв, надто "маленька й провінційна" (с) для окремої країни, і без російської Україна вкінець здичавіє (можете починати пригадувати, від кого ви це чули, у цієї методички не один спікер!)», — писала Забужко. 

Ну і ось, на церемонії закриття вона теж вибила собі право зі сцени оголосити не лише ім'я переможця.

Письменниця вручала нагороду за найкращий сценарій — її отримав німецький сценарист Матіас Глазнер за стрічку «Помирати», в якій виступив також і режисером. До речі, це не було несподіванкою, бо під час трансляції режисери вже надто акцентували на цьому увагу. Як бачите, чоловік добряче хвилювався.

Вже на наступний день Забужко написала у фейсбуку про те, що вирішила у своїй невеличкій промові вжити слово, якого в Німеччині, на її переконання, бояться:

«...окремо мені залежало на тому, щоб в усіх німецьких ефірах прозвучало, що це extermination war (війна на знищення). Справа в тому, що німецькі медіа цього терміна — Vernichtungskrieg — щодо російської війни в Україні не вживають, бояться, він їм видається “надто сильним” (принаймні так мені пояснювали редактори, які викреслювали його з моїх статей і виступів): так говорять про нацизм у Другій світовій, про Голокост і зачистку “лебенсрауму” на Сході, а сказати, що 24.02.2022 Росія почала проти України Vernichtungskrieg — це й досі табу, через яке німцям важко переступити, бо як же ж “ніколи знову”? Тож я вирішила, що це слушна нагода їм допомогти: коли людина чує таке в суботній вечір по ZDF зі сцени Berlinale Palast, воно прекрасно засвоюється! ????». 

Письменниця запитала у своїх підписників, хто дивився церемонію і знає німецьку, чи коректно переклали це слово в трансляції. Вона нині доступна до перегляду лише в Німеччині, Австрії та Швейцарії, але немає нічого неможливого. Також мені не завадило незнання німецької — абсолютно очевидно, що перекладачка все передала правильно. До слова, про війну в Україні на цій події говорила не лише пані Оксана, перед нею були згадки від артдиректора фестивалю Карло Шатріана та виконавчої директорки Маріетти Ріссенбек.

Ось що сказала Забужко:

«Як українка я не можу злегковажити цією можливістю подякувати Карло та Маріетт за нагадування, що сьогодні — другі роковини російського повномасштабного вторгнення в Україну. Яке позначило початок найбільшої та найжахливішої війни на знищення в Європі з 1945 року. Війна триває. Україна бореться за життя».

У синхронному перекладі слово Vernichtungskrieg (війна на знищення) абсолютно точно було. 

Також у своєму дописі Оксана Забужко ось так описала свій досвід роботи на кінофестивалі:

«Прощавай, Берлінале-2024; ти було не конче втішним, але збіса повчальним, за одним заходом давши за 10 днів нажити собі і нових друзів, і нових ворогів…»

Фото: John Macdougall / Getty Images 


 

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Самі військові називають цей фільм мотиваційним. Ми ж в «Антоніні» вважаємо його ще одним виявом крутості рекламних якостей бригади.
02 Трав 2024 15:00
1 238
Катерина Городнича
«Антоніна»
Ми позбирали реакцію соцмереж на зміни в зовнішності актора Раяна Гослінга і плануємо її проаналізувати. Тому що ми не гірші за британських учених.
01 Трав 2024 19:20
550
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Фільм уже в прокаті, а ми з вами розберемося, кому він може сподобатися.
25 Квіт 2024 17:00
8 813
Катерина Городнича
«Антоніна»
19-й пітчинг Держкіно стане історичним і особливим. Уперше за багато років тут не знайдеш прізвищ продюсерів чи режисерів, які останнім часом були візитівкою України на кінофестивалях світу.
17 Квіт 2024 20:30
6 746
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
В оригіналі вона так і називається — Civil War, але на фразу «Громадянська війна» у нас реагують якось не дуже позитивно. В прокат стрічку випускає компанія Green Light Films.
12 Квіт 2024 09:00
940
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Ну що, припиняємо обговорювати Булгакова та Оксану Линів та переходимо на новий рівень.
11 Квіт 2024 15:30
2 965
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду