«Толерасти, поверніть Яневського!»: как журналисты и зрители комментируют скандал на «Громадському»

«Толерасти, поверніть Яневського!»: как журналисты и зрители комментируют скандал на «Громадському»

Редакционный совет «Громадського ТБ» принял решение отстранить телеведущего Даниила Яневского от работы в прямому эфире на три месяца из-за непрофессионального поведения в эфире с исследовательницей московского бюро Human Rights Watch Татьяной Л
«Толерасти, поверніть Яневського!»: как журналисты и зрители комментируют скандал на «Громадському»
«Толерасти, поверніть Яневського!»: как журналисты и зрители комментируют скандал на «Громадському»
1 Серп 2014
0
10812

Редакционный совет «Громадського ТБ» принял решение отстранить телеведущего Даниила Яневского от работы в прямому эфире на три месяца из-за непрофессионального поведения в эфире с исследовательницей московского бюро Human Rights Watch Татьяной Локшиной.

«Команда Громадського просить вибачення за непрофесійну поведінку нашого ведучого в ефірі з дослідником московського бюро Human Rights Watch Тетяною Локшиною. Громадське повинно дотримуватися задекларованих нами стандартів, надаючи можливість висловити власну позицію людям, яких ми запрошуємо в ефір. Кожна зроблена нами помилка дозволяє нам ретельніше оцінювати власну роботу та наближатися до стандартів якості. За це порушення, рішенням Редакційної Ради, Данила Яневського відсторонено від роботи у прямому ефірі на три місяці. Ми вдячні усім, кому небайдужа якість роботи Громадського. Лише з вашою підтримкою та вашими відгуками (схвальними чи критичними) ми зможемо досягти мети», - сказано в сообщении на официальной странице «Громадського ТБ» в Facebook.

В ответ Даниил Яневский заявил о выходе из числа членов общественной организации «Громадське телебачення». «Прошу вважати цей допис заявою про вихід з числа членів ГО «Громадське телебачення». Прошу надалі не пов'язувати моє ім'я ані з ГО «Громадське телебачення», ані з ким-небудь з числа членів його програмної ради. Дякую всім за підтримку», - написал ведущий на своей странице в Facebook, комментируя письмо от команды «Громадського ТБ» о своем отстранении, которое он получил по электронной почте.

Напомню, 24 июля в эфире «Громадського ТБ» Даниил Яневский на третьей минуте разговора по Skype вырубил из эфира представительницу московского бюро правозащитной организации Human Rights Watch Татьяну Локшину, которая назвала события на востоке Украины «внутренним вооруженным конфликтом».

Конечно же, вынесенный в публичную плоскость редакционный скандал не оставил равнодушными коллег-журналистов, многие из которых посчитали нужным прокомментировать эту ситуацию. Делясь своими мнениями об отстранении-увольнении Яневского, некоторые вспомнили и выходки его коллеги Романа Скрыпина, показавшего в прямом эфире средний палец депутату Олейнику.

Богдан Кутепов, журналист и ведущий «Громадського ТБ»

Редакційна рада Громадського відсторонила Данило Яневський на три місяці від ведення ефірів через історію з російським бюром Human Rights Watch.

Моя позиція:
1. Данило Борисович порушив правила журналістської етики.
АЛЕ!
2. Рішення про його відсторонення - повна маячня і неймовірна дурниця.
Я шкодую, що в декого вистачило мізків прийняти це абсолютно фарисейське рішення. Нам треба було видати якусь заяву (бо не можна вдавати, що історія з HRW - не вартує уваги), на те ми й Громадське, щоб реагувати, а не доручати якимось прес-службам відмазатись формальною відпискою.

Також, тільки в такому дивому колективі взагалі можливо, щоб отак усі публічно сперечались. За це я й ціную місце роботи. Не подобається? Дивіться СТБ й «Плюси», там сор із ізби не виносять, і на людях все гладко.

Але повернімося до теми. Я шокований, шо в когось вистачило нахабства приймати рішення про відсторонення свого колеги на такий нємислімий термін. Я у відпустці, і не знав, що це станеться. Однак наполягатиму на оприлюдненні детального протоколу зборів Редакційної ради: хто пропонував які варіанти заяви, хто голосував поіменно «за» і «проти», хто автор саме такого формулювання і т.д. Для того, щоб ви - наші глядачі і співвласники Громадського, які нас фінансують - зробили власні висновки.

А Яневський повернеться. Не інакше. Якщо не помиляюсь, в своїй заяві він просить не асоціювати його з ГО «Громадське телебачення» і її Програмною радою. Ну й що. Чи знаєте ви, що я і Настя Станко теж не входимо до редакційної і програмної рад ГОшки? Ба, навіть не є її членами! І це не заважає мені бути найманим працівником ГО «Громадське телебачення», а Насті - співпрацювати з нею як ФОП. А фактично - вести й випускати ефіри, готувати репортажі. Нопасаран! Не проклинайте нас, прошу, не списуйте) Ми живий організм. Nevseremos!

Милан Лелич, журналист журнала «Фокус»

Вырубить из эфира тупую русскую пи*ду - бан на 3 месяца.
Показать фак ублюдку Олийныку - все ок. 
Что-то не так в этом мире.

Алексей Бобровников, корреспондент телеканала «1+1»

В Украине не повешен и не посажен ни один рыг.
Не уволена ни одна продажная судейская тварь. 
Не расстрелян Янукович. 
Я уже молчу про Медведчука и другую мразь. 
И «община» объвляет люстрацию... Даниле Яневскому!
За резкий и твердый разговор с какой-то московской грымзой.
Я думал я проснусь, и этого не будет. Думал это просто сон такой хуйовый. 
Оказывается - нет. Реальная тема.
Ау. Давайте шото решать.

Юрко Космина, главный редактор «Дуси»:

Яневський... навіть не хочеться зараз сперечатися про межі дозволеного, культуру спілкування, патос, мораль та духовниє скрєпи журналістської етики. просто дивно, що чувака без зайвих попереджень одразу погнали з поля, - особливо після всіх культових етерних витівок, якими прославив Громадське його паравоз-лакаматів Роман Скрипін. або, як колись анонсував етери колеги ще на 5-му сам пан Ден, «милий Роман Скрипін».


І якщо вже по суті конфлікту: хлопці-дівчата з Громадського, повірте, бути святішими й чемнішими за Папу Римського - то зовсім не те, чого глядачі чекають від вашого ТБ. і якщо ви від початку взяли курс на те, щоби показувати й говорити те, чого хоче суспільство, то будьте готові: те, чого просто ВИМАГАЄ від журналістів суспільство, чуючи чергову нахабну брехню безсоромного ньюсмейкера, не завжди вкладається в рамці журналістських стандартів.

Андрей Сайчук, журналист и ведущий «Громадського ТВ»

Дивно, але для багатьох стало несподіванкою, що hromadske.tv - ліберальний канал. Що цінності західного світу для нас - не порожній звук. Що наші редакційні засади списані з BBC. Найбільша біда, що ми так і не завоювали довіру тої аудиторії, яку вважали цільовою. А серед людей, які нас дивляться, мало хто поділяє наші цінності.

Елена Желязо, журналистка, PR-менеджер Istil Studios:

Я смотрела видео диалога Яневского с этой вялой, самовлюбленной телой. Курица, со свойственным всем российским твшникам снобизмом, имела Яневского, Украину и всех-всех, кроме себя любимой - крупным планом. И правильно он ее прервал. Она бы еще два часа жевала свои заумные сопли на наших нервах. Меня другое беспокоит: бей своих чтобы чужие боялись? Или как? Что это за бичевание на фоне факов и "мудаков" от Скрипина?! Рыба воняет с головы. Возможно некоторые горячие головы плохо переносят популярность других ведущих?! Что положено Юпитеру...Фу. Самое время вцепиться в глотки и повоевать за народную любовь. Разберитесь, сколько еще оттенков серого припасено на случай кровавой конкуренции...

Алексей Мустафин, гендиректор телеканала «Мега»:

А я поддерживаю решение громадського. Бросайте в мене подушками!!

Олег Базар, главный редактор интернет-издания LB.ua

Вставлю і я свої 5 копійок про Яневського. 
По-перше, хотілося б зрозуміти, які саме стандарти Громадського порушив Яневський. В моєму розумінні, жодних стандартів у роботі Громадського ніколи не було в принципі. Але саме тому їх і дивилися - через хаос в ефірі, "факи" Скрипіна, обмовки, сварки і експромти через непідготовленість. І не треба казати, що хтось дивиться Громадське заради об'єктивної інформації з чітким дотриманням стандартів а-ля ВВС. Там такого ніколи не було і не буде. Тому повторюся: вчинок Яневського - абсолютно в логіці і стилі Громадського.

По-друге, вчинок Яневського - це дуже круте промо Громадського. Одна з тих щасливих випадковостей (якщо це планувати свідомо - вийде штучно і нещиро), які змушують публіку довго говорити про канал і регулярно його дивитися. Випадковостей, які формують емоцію щодо медіа - а це коштує дуже дорого. Тому Яневського потрібно преміювати, а не відсторонювати.

І по третє. Не мені, звісно, радити метрам журналістики, але якщо уже хтось з понтом назвався "Громадським", то, мабуть, такі випадки мали б оцінювати представники громадськості (авторитетна наглядова рада чи щось таке).    

Вот так в чем-то сошлись и во-многом разделились мнения среди коллег Яневского. Интересно, что по этому поводу нет ни слова на страничке шеф-редактора «Громадського ТБ» Мустафы Найема. Тем временем Роман Скрыпин тоже отмалчивается и просит у телезрителей 15 миллионов гривен на развитие проекта. Те в ответ требуют вернуть Яневского, напоминают Роману его «легендарные» эфиры и грозятся бойкотировать «Громадське» до ноября.

Сестры Катасоновы

Фото: facebook.com

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
ДУСЯ
В ночь с 24 на 25 октября, когда страна готовилась к выборам, кто-то коварно пытался взломать контроллеры доменов во внутренних сетях трех телевизионных групп Украины: StarLightMedia, Медиа Группы Украина и Inter Media Group, сообщает inter.ua. «В р
27 Жов 2015 18:25
2 295
ДУСЯ
На сайте ukroleaks.com анонимными хакерами выложены скрины переписки якобы пресс-секретаря министра внутренних дел и собственно министра, а также его помощника Антона Геращенко. Несмотря на довольно язвительные комментарии хакеров под опубликованным
27 Жов 2015 17:04
9 396
ДУСЯ
Ведущая «ТСН» Соломия Витвицкая и известная писательница и журналистка Ирэна Карпа сегодняшний день провели в инвалидных креслах, сообщает 1plus1.ua. Таким образом  они хотели понять, как чувствуют себя люди с ограниченными возможностями в не приспос
27 Жов 2015 16:10
3 148
ДУСЯ
Вчера на границе Афганистана и Пакистана произошло землетрясение магнитудой 7,5. По последним данным, от него пострадали более 200 человек. Стихия разрушила целые районы в Афганистане, Пакистане и Индии. Однако подземные толчки ощущалиь также и в Кир
27 Жов 2015 15:31
2 291
ДУСЯ
Ведущая «Орла и Решки» на канале «Интер» Регина Тодоренко отправится в кругосветное путешествие на целых 10 месяцев, сообщает kp.ua. В декабре телеведущая, вместе с командой трэвел-шоу (в количестве 8 человек)  отправится по 37-ми странам и 45-ти гор
27 Жов 2015 14:51
3 353
ДУСЯ
Результаты выборов местных властей волнуют умы лидеров мнений. Например, Зоя Казанжи ответила в своем фейсбуке, от которого планировала отказаться, всем тем, кто недоволен результатами выборов и самими избирателями: «А почему вы решили, что Кернес
27 Жов 2015 12:49
4 075
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду