Пресс-секретарь "Дорожного Контроля" рассказала, зачем сняла для НТВ сюжет о "карателях" батальона "Донбасс"

Пресс-секретарь "Дорожного Контроля" рассказала, зачем сняла для НТВ сюжет о "карателях" батальона "Донбасс"

Пару недель назад, а именно 15 ноября,  в эфире программы «Центральное телевидение» на НТВ вышел сюжет с замечательным названием «Украинские каратели-мародеры сеют ужас на улицах Киева». Ну и что ту такого, скажет читатель, это же НТВ. Однако изюминк
Пресс-секретарь "Дорожного Контроля" рассказала, зачем сняла для НТВ сюжет о "карателях" батальона "Донбасс"
Пресс-секретарь "Дорожного Контроля" рассказала, зачем сняла для НТВ сюжет о "карателях" батальона "Донбасс"
23 Лист 2014
0
3789

Пару недель назад, а именно 15 ноября,  в эфире программы «Центральное телевидение» на НТВ вышел сюжет с замечательным названием «Украинские каратели-мародеры сеют ужас на улицах Киева». Ну и что ту такого, скажет читатель, это же НТВ. Однако изюминка в том, что это сюжет украинской журналистки Елены Солодовниковой, пресс-секретаря «Дорожного Контроля» и в недавнем прошлом сотрудницы телеканала 112.

В материале бывшие бойцы обвиняют командира батальона «Донбасс» Семена Семенченко в том, что он покрывает мародерства, изнасилования и расстрелы несовершеннолетних на Донетчине. Главный герой сюжета – экс-донбассовец по прозвищу Доберман, ныне пребывающий в Киеве. По его словам, за обнародование фактов преступлений украинских бойцов на него объявили охоту». При этом ни Семену Семенченко, ни «донбассовцам» слова не дали – есть разве что отдельные видеосвидетельства. Также в подводке к сюжету озвучено предположение, что на улицах Киева скоро начнется махновщина, ибо туда прибывает все больше вооруженных бойцов из добровольческих батальонов.

Естественно, общественность, мягко говоря, была возмущена сотрудничеством Солодовниковой с НТВ. Если учесть, что муж Елены, журналист «Эспресо-ТВ» Егор Воробьев 38 дней провел в плену у сепаратистов, все это выглядит несколько странно. Мои подружки из «Детектор медіа» пообщались с Еленой Солодовниковой, чтобы узнать, зачем ей понадобилось работать с НТВ и почему она так грубо нарушила журналистские стандарты.

- Якою була історія підготовки сюжету? Хто саме запропонував вам цю тему?

- Зі мною зв'язався один із продюсерів програми «Центральне телебачення» Степан Чіріч і запропонував співпрацю. Місяць тому він же звернувся до керівника «Дорожнього контролю» Ростислава Шапошнікова й той підготував для них сюжет по Іловайську. Результат всіх влаштував.

Степан цікавиться темою України, оскільки в квітні став жертвою свавілля наших правоохоронців - приїхав знімати репортаж про протестантську церкву до Дніпропетровської області, і його безпідставно звинуватили у шпигунстві, обізвали диверсантом (під шумок про винагороду за «сепаратиста»), побили, місяць протримали під домашнім арештом. Цю тему активно висвітлювали українські канали, і ніхто не цікавився думкою Степана, грунтувалися лише на інформації силовиків. Це до питання про дотримання нашими каналами стандартів.

На момент розмови зі Степаном у мене був запис інтерв'ю з бійцем «Донбасу» Доберманом. Він звернувся з проханням розповісти про свавілля в батальйоні, і про його командира. Надав відеоматеріали, але попередив, що їх вже відмовилися ставити в ефір українські канали, до яких він звертався - з цензурних міркувань. У підсумку, я запропонувала висвітлити цю непросту тему «Центральному телевидению», і вони нею зацікавилися.

- Як Ви прокоментуєте той факт, що в зазначену сюжеті грубо порушені журналістські стандарти? Почнімо з того, що тему подано однобоко.

- Ми два тижні намагалися  отримати коментар Семена Семенченка, але часу для інтерв'ю він не знайшов. У підводці ведучого (її початок обрізано в ролику, який гуляє в інтернеті), є слова, що Семенченко в фейсбуці ці звинувачення заперечує. Безумовно, мені цікаво почути (і донести до ефіру) відповіді Семенченка на безліч запитань про те, чому він не звільняє своїх полонених бійців, чому у нього зникають безслідно люди з керівного складу батальйону та про те, чому його бійці служили без контрактів і про багато іншого. Припускаю, що крім уїдливих жартів, відповідей не буде -  Семен вже неодноразово коментував сюжети НТВ про себе постфактум.

А питання серйозні. Позивний Доберман звертався з приводу свавілля, який творився в «Донбасі», до військової прокуратури. Але там його не стали слухати. Може, після мого сюжету зацікавляться інформацією? Хоча би формально, як це у них прийнято.

Що стосується того, що мова в сюжеті лише про «Донбас», - хронометраж не дозволяє розповідати про інших підрозділах. Хочу підкреслити, що речі, про які йдеться в сюжеті, - мародерство, зґвалтування, - напевно існують і серед ополченців ДНР і ЛНР. Це війна, на ній по-іншому не буває. Якщо будуть люди, готові говорити про це - підготуємо окремий матеріал. Охопити всі аспекти проблеми в одному репортажі неможливо.

І про термінологію. Особисто я не вживаю слово «карателі». Воно побутує на НТВ, ним може оперувати ведучий. Але й на українських каналах теж звучать безсторонні терміни - «терористоператором телеканалу Тарасом Чканом і журналістом «Дорожнього контролю», «сепаратистоператором телеканалу Тарасом Чканом і журналістом «Дорожнього контролю». Це неправильно з обох сторін. Обставини часу.

-Ваша співпраця з НТВ відбувається на постійній основі?

- Мені би хотілося продовжити співпрацю з програмою «Центральне телебачення». Її керівник Вадим Такменьов - журналіст з величезним досвідом, у якого є чому повчитися.

Я планую доносити інформацію про ситуацію в Україні для росіян максимально правдиво. Їхні журналісти боятися приїздити до нас, причому небезпідставно (згадаймо ситуацію зі Степаном). Яким же чином на російському ТБ з'являться реальні сюжети про Україну, якщо не завдяки українським репортерам? Запропонували говорити - кажу. Нас зіштовхують лобами, нав'язують медійну агресію. Але я вважаю, що потрібно співпрацювати з російськими колегами, серед яких чимало профі, у чому я переконалася, звільняючи чоловіка з полону.

Пожалуй, на сей раз я воздержусь от комментариев и оставлю это дело вам.

Дуся

 

фото: roadcontrol.org.ua

 

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
ДУСЯ
В ночь с 24 на 25 октября, когда страна готовилась к выборам, кто-то коварно пытался взломать контроллеры доменов во внутренних сетях трех телевизионных групп Украины: StarLightMedia, Медиа Группы Украина и Inter Media Group, сообщает inter.ua. «В р
27 Жов 2015 18:25
2 291
ДУСЯ
На сайте ukroleaks.com анонимными хакерами выложены скрины переписки якобы пресс-секретаря министра внутренних дел и собственно министра, а также его помощника Антона Геращенко. Несмотря на довольно язвительные комментарии хакеров под опубликованным
27 Жов 2015 17:04
9 391
ДУСЯ
Ведущая «ТСН» Соломия Витвицкая и известная писательница и журналистка Ирэна Карпа сегодняшний день провели в инвалидных креслах, сообщает 1plus1.ua. Таким образом  они хотели понять, как чувствуют себя люди с ограниченными возможностями в не приспос
27 Жов 2015 16:10
3 143
ДУСЯ
Вчера на границе Афганистана и Пакистана произошло землетрясение магнитудой 7,5. По последним данным, от него пострадали более 200 человек. Стихия разрушила целые районы в Афганистане, Пакистане и Индии. Однако подземные толчки ощущалиь также и в Кир
27 Жов 2015 15:31
2 286
ДУСЯ
Ведущая «Орла и Решки» на канале «Интер» Регина Тодоренко отправится в кругосветное путешествие на целых 10 месяцев, сообщает kp.ua. В декабре телеведущая, вместе с командой трэвел-шоу (в количестве 8 человек)  отправится по 37-ми странам и 45-ти гор
27 Жов 2015 14:51
3 350
ДУСЯ
Результаты выборов местных властей волнуют умы лидеров мнений. Например, Зоя Казанжи ответила в своем фейсбуке, от которого планировала отказаться, всем тем, кто недоволен результатами выборов и самими избирателями: «А почему вы решили, что Кернес
27 Жов 2015 12:49
4 068
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду