Десять годин аналізу пса Патрона та критика «Трухи» у ролях. Сарказм і основи інфогігієни на каналі «DVD Ігор»

Десять годин аналізу пса Патрона та критика «Трухи» у ролях. Сарказм і основи інфогігієни на каналі «DVD Ігор»

Українська аналітика вийшла на принципово новий рівень. Розбір пса Патрона на 10 годин 13 хвилин зібрав 91 тисячу переглядів за три тижні.
Десять годин аналізу пса Патрона та критика «Трухи» у ролях. Сарказм і основи інфогігієни на каналі «DVD Ігор»
Десять годин аналізу пса Патрона та критика «Трухи» у ролях. Сарказм і основи інфогігієни на каналі «DVD Ігор»
22 Черв 2023
5
3755

Автор Ігор Харькін впродовж цього часу знаходиться у кімнаті, розповідає про свого героя, їсть, пише графіки та списки на бордах, виходить у туалет, дивиться мультики про Патрона і під кінець, схоже, вже засинає. Адже за вікном починає світати. 

На початку відео автор попереджає, що це не розслідування, а саме огляд. І каже, що займається новинними телеграм-каналами. «Підхід в нашій роботі — це завжди неупередженість, чистота інформації. Так, як це має бути в справжній журналістиці».

Тому глядачам він видасть «базу фактів про пса Патрона», а вони хай самі роблять висновки. На кшталт «дійсно пес Патрон переоцінений, або дійсно хтось на ньому заробляє, експлуатує, або погані люди використовують ім’я пса Патрона в якихось цілях для себе. Ви самі для себе маєте зробити висновки. Як такого висновку тут не буде». 

Ведучий детально розбирає світлину, на якій зображений Патрон та премʼєр Британії Ріші Сунак, і викладає теорії, які з'явилися навколо цієї зустрічі. Аналізує фанфіки за мотивами життя пса, розвішує його фото на шторах, щоби краще зосередитися. 

Також Ігор розбирає ймовірність походу Патрона на президентські вибори (бо ходять такі чутки), «що є абсолютною нісенітницею тому, що, згідно з Конституцією України, ми знаємо, що президентом України можна стати з 36 років. І при цьому є важливий нюанс — треба бути людиною. Пес Патрон — це не людина. І, знову ж таки, я не просто це кажу, я доведу, що це не людина. Я доведу, що це пес». 

 

Автор стверджує, що це перша частина, тому все так стисло і поверхово. Глядачі в коментарях здебільшого підхопили цю хвилю сарказму, тому їх читати окреме задоволення:

«Занадто стисла аналітика, огляд такої важливої суспільно-політичної постаті має проводитись із згадуванням всіх деталей з її біографії. Відчер недопрацьовує, чекаємо на наступні частини».

«Без всілякої води, все по суті, без фотошопа. Клас! Вже третій раз дивлюсь, щоб все запам'ятати. Дякую!»

«Бракує інформації про те, хто тримав до цього район, а також обставини переходу району під контроль пса Патрона».

«Дякую, Ігоре. Попрацюйте ще над темою. Помітно, що намагались лаконічно висловитись і пропустили чимало важливого. Чекаємо на розгорнутіший випуск».

«Чи будуть англійські субтитри? Це потрібно поширити із закордонною аудиторією!»

«Нарешті хтось розвіяв культ особистості бездарного Патрона! Автор — велика людина. Я вас поважаю + захоплюсь вами. Ви наш герой!»

У цьому епічному відео DVD Ігор не просто висміює легіон медійних «аналітиків», які дуже довго говорять, але по суті нічого не кажуть, бо й сказати щось суттєве не можуть через брак компетентності. Автор постійно використовує типові маніпуляції цих спікерів, які намагаються непомітно для аудиторії «вкинути» якусь інформацію, посіяти сумніви, викликати симпатію чи антипатію до певних осіб, запустити конспірологічні теорії.

Цікаво поглянути аналітику цього відео і дізнатися, скільки саме людей додивилися його до кінця. Бо це перший ролик на каналі і він отримав справжній успіх. До цього йде і другий розбір популярного телеграм-каналу «Труха». Знятий він у форматі подкасту, в якому є ведучий і двоє гостей-опонентів. Усіх грає сам Ігор Харькін. До речі, дехто з глядачів цього не помітив. 

Отже, один «гість» фанат «Трухи» Рой Саліван, інший «медіаексперт» Карл Бернштейн. Учасники подкасту розбирають п’ять пунктів, чому «Труха» це не ок. Ведучий озвучує претензію до каналу, фанат його захищає, а медіаексперт пояснює, у чому саме небезпека. При цьому пан Рой є явним дурником, якому легко навішати локшини на вуха. І фрази, які він говорить, є доволі популярними. Тому завданням цього відео є не лише висміяти таких персонажів, але і пояснити, чому їхні тези не витримують критики. 

Наприклад, «"Труха" постить фейки»,  каже ведучий. І наводить приклади фото «російського військового» без рук, який сидить біля святкового торта. Згодом з’ясувалося, що на оригінальній світлині не військовий, з руками і свічки на торті зовсім інші. У відповідь шанувальник каналу починає говорити таке: «Блін, ну хто тобі сказав, що я усьому вірю. Головне ж — мати свою голову, які думки. Ну це ж не значить, що я зразу там усьому вірю і то шо. Ну, да, може вони там десь видають фейк, але потім можуть його видалити, наприклад. Це не значить, що єслі я читаю, то всьому вірю. Я просто дивлюсь і для себе вже сам вирішую — правда чи ні».

На що медіаексперт Карл відповідає: «Не існує такого поняття "ЗМІ постить мало фейків". ЗМІ або постить фейки, або їх не постить. От і вся різниця». А ще він пояснює, у чому саме шкода неправдивої інформації, бо справді багатьом людям видається, що ті самі перероблені світлини не несуть жодної шкоди і є просто приколами. «Це вже прецедент. Наступною може бути інформація, яка дійсно нашкодить… Один з негативних наслідків фейків — поширення паніки серед населення, це дуже актуально в умовах якихось терористичних актів, в умовах надзвичайних лих». 

У такий спосіб розбирається ще чотири пункти: «Хайп на чутливих темах», «Поширення роспропаганди під виглядом іронії», «Сумнівна реклама» та «Розміщення джинси». Тобто це чергове пояснення у стилі «Що не так із “Трухою”», але у значно цікавішій формі. До речі, там є ще один персонаж колишній адмін «Трухи» Е*ейший Влад. Він говорить, що його завданням було постити хайпову інформацію, не перевіряти її, працювати цілодобово за 10 тисяч гривень, а основну аудиторію він описує як людей, «у яких з рота тече слина». 

Ясна річ, ядерну аудиторію цього телеграм-каналу змусити передумати навряд чи вдасться. Адже ведучий явно на боці експерта, а фанат ресурсу зображений як довбень. Але тим, хто сумнівається, цілком можна пояснити основи медіаграмотності, навчити обирати якісне джерело інформації та бачити в ресурсах недобрі ознаки. 

Що ж, чекаємо від DVD Ігоря нових креативів. Принаймні ці два відео зроблені справді дуже творчо, оригінально та не схожі на типовий стьоб із нашої дійсності. 

«Medialife»
Теги
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Богдан
307 дн. тому
Боже, аби не було війни????
Богдан(4)
307 дн. тому
Відчуття, що ви не дивились відео, про яке пишете статтю. Більша частина матеріалу відео була просто проігнорована.
Богдан(3)
307 дн. тому
томуДуже цікава стаття,дякую! Рекомендую підписатися на Патреонач в телеграмі,якщо хочете бачити пікчі які створює Ігор Ще можна долучитися до Коментача,якщо хочете швидко отримати банчик в коментах від автора цих відео-оглядів. Також можна відвідати Обговорення Патреонача,де цілодобово транслюється відбірна шиза
Богдан(2)
307 дн. тому
Дуже цікава стаття,дякую! Рекомендую підписатися на Новинач в телеграмі,якщо хочете бачити пікчі які створює Ігор Ще можна долучитися до Коментача,якщо хочете швидко отримати банчик в коментах від автора цих відео-оглядів. Також можна відвідати Обговорення Новинача,де цілодобово транслюється відбірна шиза
Богдан
307 дн. тому
Дуже цікава стаття,дякую! Рекомендую підписатися на Новинач в телеграмі,якщо хочете бачити пікчі які створює Ігор Ще можна долучитися до Коментача,якщо хочете швидко отримати банчик в коментах від автора цих відео-оглядів. Також можна відвідати Обговорення Новинача,де цілодобово транслюється відбірна шиза
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
На ютубі з'явився великодній випуск «Єдиного кварталу». Якщо до жартів кварталівців про скупих чоловіків або жінок, які витрачають їхні кошти, ми вже звикли, то сценка про поцілунки голови ТЦК зі своїми підлеглими мене трошки шокувала.
06 Трав 2024 20:30
8 463
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Поки на ньому можна подивитися тизер і три відео.
06 Трав 2024 10:00
2 615
Марина Крижня
«Антоніна»
А також розповів про генпродюсера «Ліги сміху» Наума Барулю, який має російське громадянство.
03 Трав 2024 22:00
1 219
Марина Крижня
«Антоніна»
Актор, найсексуальніший митець за версією премії «Золотий ліфон», голос Радіодиктанту національної єдності 2023 року дав інтерв'ю Сергію Лиховиді. Поговорили про театральну реформу, міф, який допоміг популяризувати театр, і кіно.
03 Трав 2024 11:55
701
Марина Крижня
«Антоніна»
«Ви просили – ми зробили. Це поки не "Хата на комбата", але не все одразу», — йдеться в дописі під відео. З нетерпінням чекаємо, а поки що оглядаємо нове шоу «Бажаю смачного», де молодший сержант Володимир Кравчук разом із цивільними гостями тестує різні сухпайки.
01 Трав 2024 09:00
871
Катерина Городнича
«Антоніна»
Роман Скрипін сходив до стендапера Олега Лузанова на подкаст. Виголошували тости, випивали за Громадське і Суспільне. За 5 канал не пили, але говорили. Виявляється, створення всіх цих медіа – заслуга Скрипіна. Згідно з його ж ностальгійними спогадами.
29 Квіт 2024 18:30
2 163
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду