«Це мене вхарило». Рагулівна знову зловила Соколову на клікбейті про війну

«Це мене вхарило». Рагулівна знову зловила Соколову на клікбейті про війну

«Війна буде вічною без вступу до НАТО» — такий заголовок має новий випуск «Рандеву з Яніною Соколовою». Ці слова озвучив письменник Юрій Андрухович. За це і не тільки їх покритикувала авторка каналу «Рагулі».
«Це мене вхарило». Рагулівна знову зловила Соколову на клікбейті про війну
«Це мене вхарило». Рагулівна знову зловила Соколову на клікбейті про війну
29 Трав 2024
0
1275

Спершу блогерка Тетяна Микитенко, знана глядачам як Рагулівна, розповіла про нещодавній срач щодо банерів з написами «Буде лише гірше», «З депресії не вийти», «Життя не має сенсу». Це була соціальна реклама Фонду Яніни Соколової, і її розкритикували в мережі. Ми писали про це тут. І публікували розмову з Яніною Соколовою. Вона перепросила, з сітілайтів написи прибрали, а з банерів рекламу пообіцяла зняти (бо це довгий процес).

Тетяна сказала: «Соколова зробила прекрасно. Вона прокомунікувала щодо цієї реклами, але з іншого боку я бачу очевидний зв'язок між клікбейтністю контенту, який зараз дуже яскраво поширений, і таким самим підходом до дуже чутливих тем».

І далі вона показала уривок з програми «Рандеву» Яніни Соколової, де гостем став, як сказала Микитенко, Юрій «не побоюся цього слова» Андрухович. Письменник каже: «Найпростіша і найефективніша річ, яку Захід міг і може ще зробити, — рішуче запросити нас у НАТО. Це реальна дія, яка змусить Росію затрепетати. Вони бояться того ж таки ядерного арсеналу, початку Третьої світової війни. Не зауважуючи того, що Третя світова війна, власне кажучи, почалася».

Загалом Рагулівну обурило відео тому, що Соколова, навіть після колотнечі з цією рекламою про «життя не має сенсу» продовжує використовувати клікбейт на чутливу тему. Микитенко звернула увагу на плашку, яку глядачі бачать на екрані впродовж усього відео і яка відкладається в голові. На ній написано: «Війна буде вічно?». І така ж назва відео на ютубі — «Війна буде вічною без вступу до НАТО. Юрій Андрухович в Рандеву з Яніною Соколовою».

«Чому взагалі Юрій Андрухович коментує щось про вступ України до НАТО? Чому він не говорить про теми, які були б ближчими до тем, які може обговорювати цей інтелектуал. Я не знаю», — поміркувала Тетяна. І додала, що вирішила зайти і послухати ширший контекст: «І не можу рекомендувати це інтерв'ю, тому що там дуже багато нагнітання, що ми всі помремо і так далі».

Та, може, Андруховичу взагалі варто перестати коментувати? Йому було нормально мати дискусію з російським письменником Шишкіним. І коли його розкритикували в мережі, сказав, що є люди, у яких є безпричинна ненависть до нього. Вони сидять і чекають, аби потім напасти на нього з засідки. Не знаю, як узагалі тепер сприймати його серйозно. І це я ще не згадую його висловлювання про схід, а мені як східнячці досі болить. Може, йому справді інколи краще помовчати.

А щодо Шишкіна, то він давно не живе в Росії, але тим не менш уже встиг на той момент зашкваритися своїми статтями, в яких ще рука піднімалася писати про Бучу. Ось, наприклад, у червні 2022 року Шишкін вдавав із себе жертву: «...те, що відбувається в Україні, — злочин не лише проти людства, проти людей. Цей злочин ще й проти моєї мови». І обіцяв її відстоювати. Ліричний відступ завершили, повертаємось до Соколової.

Тут або Яніна вирішила продовжувати кампанію з нагнітання, або просто їй потрібні клікбейтні заголовки для переглядів (ми писали про те, що ютуб-клікбейт убиває журналістику, ось тут).

Соколова сказала Андруховичу: «І будемо відвертими: те, що озвучив Зеленський, що він відчуває, що до кінця війни нас не візьмуть [в НАТО]. Якщо ми переможемо, то тоді візьмуть».

На ці слова Андрухович відповів: «Насправді, на мою думку, це означає, що війна буде вічною». І продовжив: «Коли оце почула Росія — а їй же ж дуже йдеться про те, щоб якраз ми не були в НАТО — це першопричина її агресії. Якщо вона чує, що ми самі вже погодилися з тим, що поки триватиме ця війна, ми згідні не вступати в НАТО — ну тоді ця війна триватиме вічно. Або до нашої поразки — ну я цей гірший варіант не хочу просто озвучувати».

Тетяна Микитенко сказала, що після 7-ї хвилини вимкнула це інтерв'ю. І пояснила чому: «Тому що я не розумію, що це за інтелектуал, який говорить такі слова». Тобто про те, що першопричиною агресії Росії є бажання України вступити в НАТО.

Вона додала: «Коротше, я просто хотіла проілюструвати вам, яким жахливим є клікбейт. Але далі копнувши це інтерв'ю, я зрозуміла, що мене засмутили ще більше оті слова про першопричину агресії Росії. А коли десятиріччями не було взагалі ніякого ринку української нецензурованої літератури — це типу тому що Україна у 2000-х роках захоче вступити в НАТО? А коли там Емський указ був — тоже?».

Тобто першопричина, яку озвучив Андрухович, — це якась його фантазія (як із засідкою), бо українців знищували впродовж багатьох століть ще до того, як НАТО взагалі з'явилося.

«Як взагалі таке можна казати? І головне, що оця репліка про НАТО виноситься в клікбейт. Навіщо? Навіщо він на цю тему взагалі говорить? Чи є там якась експертність, чи є якісь там думки цікаві? Немає. Це мене вхарило», — підсумувала Рагулівна.

І потім звернула увагу на те, що на ютубі 5 каналу теж ставлять клікбейтні заголовки (а програма «Рандеву» виходить саме там). Наприклад, є заголовок «Світла не буде 2 роки?». На ефір запросили енергетика, щоби поговорити з ним про знеструмлення.

Микитенко аналізує, що питання енергетику поставили так: «Світла не буде два роки. Ви з цим погоджуєтесь?». Він відповів, що погоджується (питання передбачало відповідь так або ні). І вже з цього зробили клікбейт. «В принципі отак-от виглядає створення клікбейтів. І клікбейти, як ви бачите, з інтернету переміщаються на вулиці. Якщо це не зупиняти, воно буде далі повзти», — додала блогерка.

Погоджуємось із Тетяною Микитенко. Сподіваємось, що клікбейти не вб'ють журналістику. А на канали як експертів запрошуватимуть компетентних людей.

Фото: ютуб-канал Тетяни Микитенко

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
На ютуб-каналі «Слава+» продовжують виходити інтерв'ю із суперечливими особами.
10 Черв 2024 23:10
2 406
Катерина Городнича
«Антоніна»
Душевний стриптиз подружжя став пілотним випуском нового проєкту колишньої телеведучої. Про що говорили і що ми про все це думаємо — в огляді.
05 Черв 2024 17:30
7 278
Марина Крижня
«Антоніна»
Гумористичний канал хоч і нечасто випускає великі шоу, регулярно робить годинну «Небезпечну передачу», яка може втішити тих, хто страждає від дизеквартального гумору
10 Трав 2024 17:20
1 661
Марина Крижня
«Антоніна»
На ютубі з'явився великодній випуск «Єдиного кварталу». Якщо до жартів кварталівців про скупих чоловіків або жінок, які витрачають їхні кошти, ми вже звикли, то сценка про поцілунки голови ТЦК зі своїми підлеглими мене трошки шокувала.
06 Трав 2024 20:30
18 094
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Поки на ньому можна подивитися тизер і три відео.
06 Трав 2024 10:00
3 070
Марина Крижня
«Антоніна»
А також розповів про генпродюсера «Ліги сміху» Наума Барулю, який має російське громадянство.
03 Трав 2024 22:00
1 426
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду