«Репутація — це влада більшості бидла». Слава Дьомін підняв ставки і притягнув в ефір Спартака Субботу

«Репутація — це влада більшості бидла». Слава Дьомін підняв ставки і притягнув в ефір Спартака Субботу

На ютуб-каналі «Слава+» продовжують виходити інтерв'ю із суперечливими особами.
«Репутація — це влада більшості бидла». Слава Дьомін підняв ставки і притягнув в ефір Спартака Субботу
«Репутація — це влада більшості бидла». Слава Дьомін підняв ставки і притягнув в ефір Спартака Субботу
10 Черв 2024
1
2394

Інтерв'ю Слави Дьоміна із запрошеними гостями починається з бліцу. З нього ми дізнаємося, що Спартак Суббота не знає авторів гімну України, проте знає теорему Піфагора. Ту версію, де Піфагорові штани на всі сторони рівні.

Після цього Слава каже, що розуміє, що після цього інтерв'ю на нього виллється порція хейту, бо він начебто захотів відбілити репутацію Спартака після великого скандалу. Та ну, не може бути.

Дьомін питає, як Суббота змінився за цей рік. Той не відповідає на запитання, а починає розповідати таке: «Ну по-перше, скажу що мені похєр на репутацію, тому що репутація — це влада більшості бидла, яке не цікавиться розвитком, над меншістю, яка щось робить. Ніколи не звертай уваги на репутацію. Репутація — це важільна тема. Тобто тобою можна керувати за рахунок репутації. У всіх відомих як хороших, так і поганих людей завжди була погана репутація. Найгірша репутація була в Ісуса. Це закінчилось тим, що його просто розіп'яли». Слава каже своє улюблене: «Угу», — а потім ще раз ставить те саме запитання.

Нагадаю, під великим скандалом Слава Дьомін має на увазі розслідування Іллі Полудьонного, опубліковане виданням «Свідомі», яке сколихнуло нас усіх. У ньому стверджується, що відомий експерт із психології Спартак Суббота є шахраєм. Скандал мав наслідки — тоді актор Євген Янович закрив проєкт «Подкаст-терапія», у якому Суббота був співведучим.

Хороший початок інтерв'ю, поки що все подобається. Далі Спартак сипле термінами просто в камеру (щоб глядачі загуглили) і каже, що «розумна більшість ніколи не буде вв'язуватись у якісь конфлікти і не буде демонструвати свою думку, тому що це витрата часу»; репутація для нього неважлива, а от статус — так. І взагалі, щоб не вмерти і досягти успіху — треба бути не одинаком. Перед цим він згадує про те, що одружився. І я навіть не знаю, що й думати.

Ще Слава питає, чому в одному зі своїх інтерв'ю Суббота казав, що люди, які з ним стикаються, — страждають. І це питання заводить їх до комунізму, Соні Морозюк і єврейських спільнот. Несподівано, правда? Спартак каже, що це в нього таких шлях складний: одночасно і везучий, і ні. І що труднощі зачіпають інших людей поруч.

На думку Спартака, це відбувається з різних причин: «Комсомольський менталітет наших людей. Насправді досі дуже сильний комунізм у головах українців. Вони цього не розуміють. Особливо навіть в молодих. Наприклад, уявимо собі ситуацію: у тебе є якийсь друг. Твій друг влітає в якусь проблему і тобі починають розповідати, що ти не маєш з ним дружити, бо ти поганий, якщо ти дружиш з поганою людиною. Це що таке вобщє? Ну якого хріна ви лізете в моє особисте життя? Я з ким хочу, з тим спілкуюсь, з ким хочу, з тим сплю, будую сім'ю і так далі. А у нас це дуже сильно проявляється».

І наводить приклад із Сонею Морозюк. Каже, що ось вона розповідала про сквірт зі своїм коханим, а потім взяла і кинула його (мова про Романа Гринкевича, якому ДБР оголосило підозру). Тут можна було б згадати і Євгена Яновича, який перестав дружити із Субботою після викриття, але той не став цього робити.

Суббота ще додає, що така позиція в українців зараз дуже популярна. Не у «світовому суспільстві», каже Спартак Славі, який спеціально уточнює. А я задумалась про світове суспільство.

Спартак каже, що ми зараз перебуваємо в «найскладнішій ситуації» і що він такого не бачив у єврейських спільнотах — там один за одного до кінця. «Ви йдете всі нахрін. Моя спільнота, мої побратими, мої друзі, мої близькі — вони хороші. Не хочеш спілкуватись — пішов нахрін», — каже Спартак. Мудрість так і пре, я вже думаю, куди від неї сховатися. А це ж тільки початок.

Що ми ще дізналися з інтерв'ю? На думку Спартака, Олексій Арестович прекрасно маніпулює масами, він — інтелектуал. Дьомін каже, що Субботу часто порівнюють з Арестовичем, Спартак вважає, що це тому, що «була шалена популярність» і «пов'язано з психологією». А я піду далі й скажу, що тут більше спільного, ніж здається. Арестович теж говорив про комсомол, коли студенти КНЕУ відмовилися від його лекції. Олексій назвав їх «чмошниками» і «маленькими комсомольцями».

Також Спартак «не сексист». Так і каже: «Я не думаю, що я сексист». Але він жартує неполіткоректно і чорнушно в компанії близьких. І додає: «Взагалі я вважаю, що політкоректність — це один із способів говорити неправду». І взагалі людину не можна образити, бо це людина може образитись. З таким рівнем психології хочеться сказати одне: боже допоможи.

Про дружбу він каже: «Я супернадійний чувак у цьому сенсі». Ага, дуже надійний друг, який вигадав собі біографію. І знову пригадується кейс із Яновичем, який стверджував, що нічого не знав про це. До речі, про Євгена теж згадали. Спартак каже, що ніколи не принижуватиме людину, до якої ставився добре.

Суббота ще відповідає, на чому зараз заробляє: «Книжка, психотерапія, лекції, корпоративні всякі заходи». За його словами, він може приїхати на підприємство, яке його замовляє і в якого є проблеми з ефективністю, і занурюватися в процеси впродовж тижня. Коштує таке занурення 1000 доларів на день. А психотерапія так і лишилась — 100 доларів за один сеанс. Ну тобто справи в нього йдуть непогано. Якщо каже правду, звісно ж.

А щодо освіти Спартака (Дьомін це запитав, мабуть, на його думку, це гостре питання), Суббота відповідає, що величезний пласт населення ігнорує політиків, які не мають документів, а ці люди впливають на їхні життя. Каже: «До політиків питань ніяких немає, ніхто навіть не рухається але срака у всіх згоріла з мого приводу. Але якщо я досі працюю і навчаюсь — що ще треба? Ну типу якби у мене реально були проблеми, я б цього робити не міг». І додає, що документ про освіту можна побачити в Єдиному державному реєстрі. Дьомін показав його в інтерв'ю.

Ну і на десерт лишилося питання про російську мову. Каже, що в побуті спілкується російською і взагалі в нього тільки три людини з оточення українськомовні. У Субботи не стоїть ціль переконати когось перейти на українську, але він знає методи, як це зробити. Я б уже його боялась, якщо чесно, на місці його друзів.

Він каже: «Є проблема з групою людей, які відносять, або вважають себе, або є інтелектуалами. Чим більший у тебе словниковий запас, тим тебе складніше переконати. Ну ти просто не хочеш змінювати. Бо людина дратується від того, що вона змушена сидіти і думати: як воно буде там іншою мовою. Якісь розумні речі. Вона відчуває, що вона начебто втрачає свій інтелектуальний потенціал», — каже Спартак.

Слава ще запитує, чи той підтримує його тезу: «Якщо ти публічна людина, то ти маєш, особливо зараз, толерувати українську мову». На це Спартак відповідає: «Я підтримую цю тезу, особливо якщо це призводить до монетизації. Якщо монетизації немає, якщо це не керується ніяк державними органами, то ви можете робити все, що ви захочете. Це ваша свобода. Для мене свобода — одне з найважливіших моїх переконань. Свобода є найвищою чеснотою».

І далі додає неочікуване: «Ну ти можеш переконати, наприклад, там Портникова або Арестовича говорити в побуті українською? Ніколи. А говорити на ефірах деінде [вони] можуть». Можливо, Спартак не дивився телеканал «Еспресо», де Віталій Портников веде свою передачу.

Але менше з тим, Слава ще питає, а як же громадянська позиція? І є люди, які на зло спілкуються російською в публічному просторі й цим підбурюють суспільство до розколу. На що Спартак відповідає: «Я тобі скажу так: якщо суспільство можна розколоти тим, що ти просто можеш робити те, що ти хочеш, не порушуючи закон, то цінності цього суспільства доволі сумнівні. Ну якщо от така фігня, от якась публічна людина може говорити російською і це може призвести до розколу — то це не про міцність переконання. Націю ти просто так мовою не зможеш прямо розколоти».

Дорогі читачі, з цього інтерв'ю ми багато дізналися про цікавого персонажа Спартака Субботу, про якого всі давно хотіли забути. Карколомна мудрість, не інакше. Знову Славі Дьоміну не сиділося на стільці (нам вистачило й Анни Алхім у вас у гостях, припиніть) і треба було тягнути в інфопростір людину, яку ми так намагалися закенселити (і було за що).

Через таких героїв його інтерв'ю колись розкритикувала Емма Антонюк. Але не допомогло. Слава Дьомін як завжди у своєму репертуарі. Чому він це робить — спробуємо дізнатися.

А ще на каналі «Як не стати овочем» днями вийшло інтерв'ю з Танею Микитенко, і там дуже цікаво про ось такі інтерв'ю й таких персонажів. Як Дьоміна, так і Субботу. Ведуча Оксана Мороз говорить про те, що паралельно з процесом українізації та змін у свідомості багатьох українців «складається враження, що є певні осередки, які акумулюють аудиторію з тими, колишніми поглядами, які не хочуть зовсім мінятися. Та ж Анна Алхім. Ми записуємо це інтерв'ю і буквально напередодні вийшло багато її інтерв'ю». Одне з них, нагадаємо, саме в Дьоміна. Оксана вважає, що це легалізація в нашому інфопросторі аудиторії, яка має, м'яко кажучи, не українську позицію.

Тетяна згодна й каже, що таких інтерв'ю справді побільшало. «І через те, що такого продукту стає більше, реакція стає не такою гострою. Інший приклад — Спартак Суббота знову з'являється на нашому горизонті після цього скандалу. І в своїх дуже невдалих стримах, які дивляться не так багато людей (але він розуміє, що йому треба на скандальності знову якось з'явитися), розповідає, як невигідно робити в Україні контент українською мовою, тощо, тощо. Він хапає цей маленький шматочок пирога, який, в принципі, існує в нашій державі, серед нашої аудиторії. І намагається відкусити собі і отримати якусь популярність. Частково через реакцію, яку він може викликати. А частково через згоду тих, кому бракувало такого контенту протягом останніх двох років».

На думку Микитенко, що далі від 2022 року, то такого контенту ставатиме більше. 

Фото: ютуб-канал «Слава+»

«Антоніна»
Теги
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Локі
16 дн. тому
Все ж таки треба признати власну помилку... Завжди думав, що Сява Дьомін - банальний хайпожер. А виявилось, що - нетривіальний гівноїд... От и живи тепер з цім!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Душевний стриптиз подружжя став пілотним випуском нового проєкту колишньої телеведучої. Про що говорили і що ми про все це думаємо — в огляді.
05 Черв 2024 17:30
7 261
Марина Крижня
«Антоніна»
«Війна буде вічною без вступу до НАТО» — такий заголовок має новий випуск «Рандеву з Яніною Соколовою». Ці слова озвучив письменник Юрій Андрухович. За це і не тільки їх покритикувала авторка каналу «Рагулі».
29 Трав 2024 12:10
1 263
Марина Крижня
«Антоніна»
Гумористичний канал хоч і нечасто випускає великі шоу, регулярно робить годинну «Небезпечну передачу», яка може втішити тих, хто страждає від дизеквартального гумору
10 Трав 2024 17:20
1 658
Марина Крижня
«Антоніна»
На ютубі з'явився великодній випуск «Єдиного кварталу». Якщо до жартів кварталівців про скупих чоловіків або жінок, які витрачають їхні кошти, ми вже звикли, то сценка про поцілунки голови ТЦК зі своїми підлеглими мене трошки шокувала.
06 Трав 2024 20:30
18 069
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Поки на ньому можна подивитися тизер і три відео.
06 Трав 2024 10:00
3 063
Марина Крижня
«Антоніна»
А також розповів про генпродюсера «Ліги сміху» Наума Барулю, який має російське громадянство.
03 Трав 2024 22:00
1 424
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду