Буданов розповів Жадану, чи варто дивитися нову частину «Нікчемного Я». І що робити з телеграмом та твітером

Буданов розповів Жадану, чи варто дивитися нову частину «Нікчемного Я». І що робити з телеграмом та твітером

Сергій Вікторович взяв інтерв’ю в очільника ГУР. Воно починається з філософії, а закінчується мультиками.
Буданов розповів Жадану, чи варто дивитися нову частину «Нікчемного Я». І що робити з телеграмом та твітером
Буданов розповів Жадану, чи варто дивитися нову частину «Нікчемного Я». І що робити з телеграмом та твітером
10 Вер 2024
1
646

Давненько ми з Антоніною не згадували про Кирила Буданова. Аж тут Сергій Жадан доїв бігмак і поспілкувався з очільником ГУР для «Радіо Хартія».

На початку розмови Сергій Вікторович попереджає Кирила Олексійовича, що не має наміру гратися з ним в Нострадамуса, натомість хоче поговорити про «філософію розвідки». Буданов задоволено усміхається у відповідь. Відповідати на запитання по-філософськи — тобто, так, щоб насправді на них не відповідати, — він вміє краще за всіх.

Буданов одразу стартує з сентенцій, які хоч зараз викарбовуй у бронзі. Наприклад, «Інформація — це зброя. Про це треба пам’ятати». Або: «Ви ніколи не почуєте від нас [ГУР] відвертої брехні. Ми ніколи не назвемо біле чорним. Хоча в роботі інколи доводиться казати, що чорне — це трохи сіре [...]». 

Цікаво, «сірим» він називає прогнози щодо ЗСУ в Криму? Ви не забули, але я все одно нагадаю: у травні 2022-го очільник ГУР повідомив в інтерв’ю «Українській правді», що «до кінця року ми маємо як мінімум зайти на територію Криму». А у квітні 2024-го — вже після українського контрнаступу — пояснив ВВС, що мав на увазі не те, про що всі подумали. Оператори морських дронів з розумінням підморгують у відповідь.

Але повернемося до наших баранів. Тобто, то нашого інформаційного простору. На думку Буданова, до 2014 року воно «було взагалі не захищене» від російської пропаганди: «Не було жодної системної протидії цьому. Відповідати на потужні [російські] інформаційні кампанії: “Ні, це брехня”, – вибачте, але так воно не працює».

І хоч десять років потому ми навчилися давати гідного прочухана росіянам у гібридній війні, але розслаблятися не варто: «Росія нікуди від нас не подінеться. Якщо ми не виробимо нормальні механізми захисту, буде великий відсоток людей, які будуть в це вірити». Ваші слова, Кириле Олексійовичу, та Мінкульту у вуха.

«Разок глянути можна»

Приблизно на двадцятій хвилині інтерв’ю Жадан і Буданов згортають філософський гурток і починають говорити більш предметно. Конкретні запитання — конкретні відповіді.

Так, обмеження російських ЗМІ — це не «наступ на свободу слова», а «захист під час війни». І так, телеграм — це, на думку Буданова, «загроза національній безпеці». 

Чи можна заблокувати соцмережу, як це зробили із «ВКонтакте» та іншими російськими ресурсами в 2017-му? «Це технічно важче, але можливо». Втім, сам Кирило Олексійович виступає за більш поміркований підхід: «Якщо ти хочеш транслювати якісь новини [в телеграмі], будь ласка, зареєструйся. І тоді є відповідальність у людини особиста за те, що вона там розміщує». Ідея, як на мене, справді непогана. Таке рішення прирівняло б телеграм-канали у правах до класичних ЗМІ та підсвітило б усіх цих анонімних «джокерів».

Пан Жадан цікавиться: тоді виходить, що і твітер — зло? «У цій війні — ні, — заспокоює ведучого Буданов. — Це не те джерело, яке масово використовує наш противник». Що ж, «твітеряни» можуть спати спокійно. Тепер — офіційно.

Найважливіше я залишив для вас наостанок. Готові до розкриття найбільшої таємниці очільника ГУР? Так ось: нещодавно Буданов із дружиною переглянули найновішу частину мультика «Нікчемний Я». Кирило Олексійович вважає її слабшою за попередню, але «разок подивитися можна».

Ось вам і «філософія розвідки». Не знаю, як ви, а я охоче відвідав би кіноклуб із Будановим. Тільки давайте вже після перемоги.

 Фото: «ВВС Україна», «Радіо Хартія», мультфільм «Нікчемний Я 4»

«Антоніна»
Теги
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Nicka
7 дн. тому
Уклінно дякую) А то мало не витратила купу часу на перегляд цієї "філософської" муйні????
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Лєна Чиченіна
Пилип Зконопель
«Антоніна»
Комік випустив тревел-відео про Ісландію. Смішне та миле, як він сам.
05 Вер 2024 11:30
1 649
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Про це він розповів Аліні Доротюк на її ютуб-каналі.
30 Серп 2024 12:00
1 559
Катерина Городнича
«Антоніна»
Медіаспільнота в шоці і ніяк не може «видивуватися» назад. Колишня дружина близького до Офісу президента коміка Руслана Ханумака почала випускати інтерв'ю з регіональними політиками.
27 Серп 2024 17:15
4 595
Катерина Городнича
«Антоніна»
Майже ніяк, бо воно першим з'являється і на ютубі, і на інформаційних сайтах. За що нам це? І що йому з цього?
24 Серп 2024 15:09
4 577
Пилип Зконопель
«Антоніна»
Якщо ви не знаєте, хто такий Альберт Цукренко, то ніколи не були на концертах гурту «Хамерман знищує віруси». А отже, ніколи не бачили шкарпеток на статевих органах.
22 Серп 2024 16:40
1 806
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду