Нам всім гаплик. У соцмережах критикують соціальну рекламу Фонду Яніни Соколової

Нам всім гаплик. У соцмережах критикують соціальну рекламу Фонду Яніни Соколової

Медійники та комунікаційники обурені рекламною кампанією, бо текст «підштовхує до того, чого хотіли запобігти».
Нам всім гаплик. У соцмережах критикують соціальну рекламу Фонду Яніни Соколової
Нам всім гаплик. У соцмережах критикують соціальну рекламу Фонду Яніни Соколової
20 Трав 2024
0
6395

По Києву розмістили сітілайти з написами «Буде лише гірше», «З депресії не вийти», «Життя не має сенсу» великим шрифтом. А нижче маленьким шрифтом написали: «Мучать такі думки? Дзвони...» — і номер: 5522. Це номер колцентру #Вартожити (проєкт фонду Яніни Соколової), який надає безкоштовну психологічну підтримку цивільним українцям.

Медична журналістка Дарина Даниленко виклала фото сітілайту і написала, що хоче, аби цей кринж зняли негайно. «Терміново, бо якщо цей меседж потрапить цільовій аудиторії, то її дії будуть прямопротилежними до того, що написано маленькими буквами», — написала Даниленко.

Та додала посткриптум: «П.С. Я просто не розумію, ну ЯК в країні, де так багато болю, можна бути такими жорстокими один до одного».

Медична журналістка й фактчекерка проєкту «БезБрехні» Наталія Бушковська теж виклала фото сітілайтів у фейсбуці та звернула увагу на проблеми, з якими стикаються українці: підвищений рівень депресії, гострий та хронічний стрес, проблеми з уважністю та концентрацією. Вона каже, що «в такі часи прокидається магічне мислення, люди в пошуках знаків, якоїсь передбачуваності. Це не є поганим і часто рятує».

І її обурила ця кампанія. Вона пише, що одне фото побачила в Дарини Даниленко, а інше їй надіслала подруга, «яка бореться з депресією і яку такий меседж дуже тригернув». Та додає: «Мало людей в депресії будуть читати "оте" маленькими літерами. Мало людей, які перебувають у гострій стадії горя, будуть розглядати плакат уважно і набирати ці номери. Кароч. Зніміть це негайно».

Авторка книг «Нація овочів?», «Як не стати овочем» та «Боротьба за правду» Оксана Мороз також на своїй сторінці у фейсбуці виклала пост про цю інформаційну кампанію. Вона пише, що трансляція думок цільової аудиторії у слоганах — хороша практика, але не для гарячої лінії психологічної допомоги під час війни. Та зазначає, що великий шрифт вона прочитає, а маленький не помітить.

«А він підштовхує до того, чого хотіли запобігти. Комунікація здатна навіювати та шкодити. Особливо, коли людині й так погано. На жаль, зараз погано багатьом», — написала Мороз.

Коментар під її дописом лишив журналіст та медіакритик Отар Довженко. Він пише, що «Яніна Соколова пояснила, що це — ті фрази, які працівники гарячої лінії чують від абонентів».

Та продовжує: «Тут у мене питання: чи могла би ця кампанія включати борди з фразами "Україні гаплик", "Росія нас завоює", "Ми програємо цю війну", "Фронт посипався" і так далі? Ці фрази, я впевнений, абоненти теж озвучують — я чую подібні страхи у своєму колі досить часто. Але борди з такими фразами не провисіли б і години, а їхні автори, ймовірно, мали б задушевну розмову зі спецслужбами. Натомість фрази, які підривають не національну, а особисту психологічну стабільність і безпеку, бачте, підійшли».

У соцмережі Х (колишній твітер) також обговорюють написи. Загалом можна виокремити головну претензію, яку озвучують усі: великим шрифтом вказують проблему, а маленьким — її розв'язання (яке мало хто помітить). 

Військовий Максим Колесніков написав: «Так виглядає професійна непрацездатність комунікаційника та замовника».

У коментарях під його дописом одна користувачка написала, що якби в кінці фрази стояв знак питання, то вона б іще зрозуміла логіку. Проте в тому вигляді, як є, усе це може мати погані наслідки. А дехто пожартував про те, як людина може попросити в Бога знак і отримати такі фрази.

Директор енергетичної компанії Yasno Сергій Коваленко виклав у твітері фото сітілайтів та «закурив» (поставив емодзі сигарети).

А Остап Українець зробив мем. Нагадаю, що письменник, перекладач, засновник та автор ютуб-каналу «Твоя підпільна гуманітарка» мобілізувався наприкінці березня. Він написав: «Трохи адаптував соціальну рекламу, а то в оригіналі забагато різних меседжів, люди могли недостатньо накрутитися». І прикріпив фото сітілайту з написом: «Всім пи*да».

Журналістка та комунікаційниця Марія Кравченко теж написала про сітілайти. Вона назвала таку рекламу відвертим шкідництвом, тегнула Яніну Соколову та висловила надію, що вона з колегами зробить висновок і сітілайти приберуть.

«З точки зору комунікаційниці ці гасла мали б спонукати звертатися на гарячу лінію, але вони відштовхують. Найважливіша інформація на цих плакатах настільки другорядна, що стає непомітною. Особливо проїжджаючи швидко повз, люди звертають увагу на яскравий візуал і чіпляючі фрази. Але аж ніяк не на контакт гарячої лінії.

Тут можна багато дискутувати про те, що реклама для когось є ефективною, бо про неї всі говорять. Але я не погоджуюся, бо ми живемо в час, коли довкола і так усім погано. Тому будь-які публічні комунікації мабуть бути продумані і зважені. Ми маємо розуміти, що суспільство — втомлене і виснажене. І в більшості така реклама запамʼятається, та може спрацювати в зворотньому», — написала Кравченко.

Сама Яніна Соколова відповіла колегам та критикам у коментарях:

«Цю кампанію ми робили за участі психологів і розробляли спільно з ними та рекламною агенцією, яка створила такі макети на основі меседжів аудиторії. З пропагуванням реакції аудиторії. Повірте, ваш гаджет має набагато нищівні для свідомості меседжі. Щодня. До речі, якщо дочекаєтеся відповіді оператора на лінії після мого голосу, то почуєте, як це працює. А це працює. Рекомендую)».

Марія Кравченко прокоментувала відповідь Яніни Соколової. Вона її відверто вразила та обурила. 

Насамкінець вона написала: «А ще, непопулярна думка, але в рекламі не завжди потрібно розраховувати на думку споживачів. Навіть фокус-групи можуть схибити і звести вашу роботу нанівець, особливо коли ця робота безпосередньо стосується людей. Бо всі ми різні і в нас різний рівень сприйняття інформації і межі (кринжу в тому числі). Хочеться, щоб зрештою, в нас працював і інститут репутації. І інститут відповідальності. Але як то кажуть: мріяти не шкідливо».

Ми звернулися по коментар до Фонду Яніни Соколової, щоб вони прояснили ситуацію: чи згодні з критикою та що збираються робити з сітілайтами, і чекаємо на відповідь. Ми також звернулися до Яніни Соколової, і вона пообіцяла відповісти пізніше через те, що зараз у відрядженні, а також написати пост про цю рекламу, де  відповість на всі запитання колег. 

Фото: соцмережі

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Відповідь на це питання почав шукати журналіст та історик Олександр Зінченко й отримав багато цікавих відповідей.
13 Черв 2024 20:30
2 003
Марина Крижня
«Антоніна»
З 1 по 30 червня щорічно проходить Місяць гордості (Pride Month) на підтримку прав та видимості ЛГБТКІАплюс-спільноти.
13 Черв 2024 13:40
728
Марина Крижня
«Антоніна»
Про це актор Київського національного академічного Молодого театру та військовослужбовець написав у своєму фейсбуці.
10 Черв 2024 16:20
791
Марина Крижня
«Антоніна»
Поки сиділи без світла, у колишньому твітері почався флешмоб. Суть його полягала в тому, щоб написати на клаптику паперу слово «електрохарчування» та підставити в назву книжки. Вийшло весело.
07 Черв 2024 20:50
642
Марина Крижня
«Антоніна»
Любі читачі, нарешті в нас навкололітературний срач. У нього втрапив підприємець і власник видавництва «Наш Формат» та книжкова блогерка, авторка каналу «Непозбувний книгочитун».
06 Черв 2024 18:00
4 358
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Вітають, а часом бідкаються.
06 Черв 2024 17:15
2 731
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду