Укрінформ, Мацука, темники. Як медіаспільнота відрефлексувала скандал

Укрінформ, Мацука, темники. Як медіаспільнота відрефлексувала скандал

Резонансний матеріал від «Української правди» про те, що Олексій Мацука, який лише пів року очолював державне інформаційне агентство Укрінформ, був провідником темників від Офісу президента, викликав шквал реакцій представників українських медіа.
Укрінформ, Мацука, темники. Як медіаспільнота відрефлексувала скандал
Укрінформ, Мацука, темники. Як медіаспільнота відрефлексувала скандал
30 Трав 2024
0
2146

Давайте по порядку.

На широкий загал поняття «темники» виринуло у 2002-му, за часів Кучми, коли українські небайдужі журналісти почали писати та обговорювати те, що інформація, яку телеканали подавали в ефірі, була під контролем Адміністрації Президента і її тодішнього керівника Віктора Медведчука.

Відтоді ми як глядачі (або читачі) вчилися критичного мислення та екологічного споживання новин. З різним успіхом, але принаймні широкому загалу стало зрозуміло, що подекуди журналістика буває залежна.

На цьому тижні ми мали дві галузеві новини, які безпосередньо стосувалися єдиного державного інформаційного агентства Укрінформ. Керівник видання, Олексій Мацука, який очолював колектив усього пів року, заявив про своє звільнення, замість нього призначили  офіцера, полковника Сергія Череватого.  А у виданні «Українська правда» вийшов матеріал, у якому прозвучали звинувачення Мацуки в поширенні темників на користь Офісу президента й особисто Андрія Єрмака, які також, як в старі часи, здається, намагаються контролювати інформаційний простір.

Скандал в українському медійному королівстві змусив реагувати гравців галузі. В тому числі і «Детектор медіа», де Олексій Мацука  був членом загальних зборів. Щодо цього голова ГО «Детектор медіа» повідомила в соцмережах та на сайті, що Олексій Мацука має вийти з членів загальних зборів організації.

Лінк на блог Наталії Лигачової тут.

Пост Олексія Панича, згаданий у попередньому скрині, тут:

Максимально спрощено суть скандалу полягає в тому, що анонімні працівники «Укрінформу» стверджують, що від імені гендиректора журналістам і корпунктам у регіонах надходили таблички з градацією спікерів з актуальних і проблемних питань: кого можна питати з того чи іншого приводу, а кого не можна.

Наскільки ефективною ця спроба була, зрозуміти складно: в тексті «УП» сказано, що і працівники намагалися ігнорувати вказівки згори, і поширення інформації серед медійників та закрита їхня зустріч з послами G7, де була озвучена інформація про ці «темники», стала приводом для того, щоб ідею втручатися в редакційну політику таким очевидним способом керівництво «Укрінформу» (і, очевидно, не без такого ж рішення на Банковій) скасувало.

Ми зібрали рефлексії цих подій від представників різних медіа.

 

Перші реакції, ще до оприлюднення тексту «Української правди», з'явилися після звістки про звільнення Олексія Мацуки.

Реакції журналістської спільноти напряму залежать від двох факторів: від того, наскільки тригерить людину сам факт можливості «темників» в Україні-2024, а також від особистого ставлення до фігурантів скандалу:

Шефредакторка видання «Бабель» ставить низку питань, рефлексуючи текст «Української правди».

Втім, подекуди питання сягають ширшого кола відповідальних, ніж особисто Олексій Мацука.

Колишні колеги Мацуки при цьому вступають у дискусію і вважають неприйняття ситуації з темниками «мочиловом» особисто Олексія.

Іншу позицію транслює журналіст Юрій Ніколов. Принаймні стосовно факту того, що про темники було відомо ще на початку року:

Найбільший резонанс у матеріалі «Української правди» викликала ситуація з Дніпропетровською областю, де в «рекомендаціях» заборонялось брати коментарі в мешканців, які давно вже не мають доступу до централізованого водопостачання:

Менш радикальна позиція і більш виважені тези в Отара Довженка:

Головна редакторка «Української правди» також опублікувала і свою позицію, і відповіді на деякі закиди від спільноти.

Звільнення декількох десятків журналістів через незгоду з редакційною політикою керівника тільки підігріло ситуацію. Ми чекаємо на продовження розвитку подій. Поки «звинувачувані» провини не визнають.

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Відповідь на це питання почав шукати журналіст та історик Олександр Зінченко й отримав багато цікавих відповідей.
13 Черв 2024 20:30
2 002
Марина Крижня
«Антоніна»
З 1 по 30 червня щорічно проходить Місяць гордості (Pride Month) на підтримку прав та видимості ЛГБТКІАплюс-спільноти.
13 Черв 2024 13:40
727
Марина Крижня
«Антоніна»
Про це актор Київського національного академічного Молодого театру та військовослужбовець написав у своєму фейсбуці.
10 Черв 2024 16:20
790
Марина Крижня
«Антоніна»
Поки сиділи без світла, у колишньому твітері почався флешмоб. Суть його полягала в тому, щоб написати на клаптику паперу слово «електрохарчування» та підставити в назву книжки. Вийшло весело.
07 Черв 2024 20:50
642
Марина Крижня
«Антоніна»
Любі читачі, нарешті в нас навкололітературний срач. У нього втрапив підприємець і власник видавництва «Наш Формат» та книжкова блогерка, авторка каналу «Непозбувний книгочитун».
06 Черв 2024 18:00
4 358
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Вітають, а часом бідкаються.
06 Черв 2024 17:15
2 731
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду