Як Портников і Вересень, тільки жінка. Хто це?

Як Портников і Вересень, тільки жінка. Хто це?

Відповідь на це питання почав шукати журналіст та історик Олександр Зінченко й отримав багато цікавих відповідей.
Як Портников і Вересень, тільки жінка. Хто це?
Як Портников і Вересень, тільки жінка. Хто це?
13 Черв 2024
0
2340

Про це він написав у себе у фейсбуку.

Хоча трішки дивно, як на мене, сформулював своє запитання. Бо можна було обійтися без слова «відповідник», хоч наш колега одразу за нього й перепросив.

Зінченко пише: «У мене делікатне питання, яке я не можу делікатно сформулювати: кого б ви назвали жіночими відповідниками (компетенції, клас, стиль) Віталія Портникова та Миколи Вересня? Заздалегідь перепрошую в тих, у кого такі формулювання можуть спричинити якісь негативні аберації — мені ідеться про гендерний баланс в одному проєкті і просто є необхідність звіритися із думкою спільноти!».

На момент публікації цієї статті під дописом уже набралося 332 коментарі. Найбільше підтримують письменницю Оксану Забужко та журналістку Мирославу Барчук.

Також у коментарях згадували журналісток Ларису Івшину, Юлію Мостову, Тетяну Трощинську, Марину Данилюк-Ярмолаєву, Яніну Соколову та дипломатку і радницю міністра енергетики Лану Зеркаль.

Про Миколу Вересня пишуть, що порівнювати когось із ним — це образити людину, чи що йому нема відповідника. У коментарях пригадали, як він нещодавно змінив тему бесіди з гостем у прямому ефірі, й писали про його самолюбування. Писали й що замість Вересня може бути Леся Нікітюк чи Ірина Фаріон.

Олександр Зінченко написав ще один пост, бо відчув, що треба пояснити причину попереднього допису. Каже, що «загалом порівнювати різних, по-різному обдарованих людей — це завжди порівнювати непорівнюване в умовах "нерівної рівності"». І порівняв проєкт з ансамблем:

«І от питання: як так продумати на рівні партитури-сценарію, щоб це не був оркестр балалаєк? Бо потрібні і віолончелі, і арфа, і барабани — воно все різне, ви навряд чи будете слухати лише арфу чи лише барабани, але разом із іншими інструментами усі вони починають сполучатися в гармонію.

Тому мені так ніяково було питати про “жіночі відповідники” відомих колег-чоловіків. Адже вже таке порівняння може сприйматися як прояв чоловічої зверхності. А мені йшлося саме про протилежне. Мені не дуже до смаку, коли звучать лише жіночі чи лише чоловічі голоси: це дисгармонія. Історія звучить гармонійно, коли її оповідає ціле суспільство, а не якась одна його частина. Про це мені йшлося, якби хтось щось не те подумав», — підсумував Зінченко.

Доволі цікаве питання закинув Олександр. Особливо враховуючи нещодавнє відео, де Віталій Портников розніс російську опозиціонерку Юлію Латиніну й багато людей відчули катарсис. Привід задуматись: з ким може вийти наступне подібне відео, хто з жінок зголоситься поспілкуватися з «хорошими росіянами» і чи нам взагалі потрібне це спілкування з російською опозицією.

Фото: фейсбук Олександра Зінченка, «Дух і літера»

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Лишилося одне – купити петличку для звуку.
23 Вер 2024 13:15
19 717
Катерина Городнича
«Антоніна»
Законна дружина Ницо Потворно не проти.
12 Вер 2024 21:40
1 563
Катерина Городнича
«Антоніна»
Дуже мало таких медіа, які не звернули би увагу на інстаграм-пост Тейлор Свіфт на підтримку Камали Гарріс. Чому?
11 Вер 2024 16:20
1 194
Пилип Зконопель
«Антоніна»
Валерій Залужний – постать, про яку потрібно писати книжки. Але, можливо, не такі.
05 Вер 2024 22:15
1 116
Катерина Городнича
«Антоніна»
В інстаграмі телеканалу «1+1» в перший день нового навчального року смм-ники запостили шкільні фотографії своїх ведучих. Одного в коментарях і досі не впізнали.
04 Вер 2024 11:30
1 458
Катерина Городнича
«Антоніна»
Восени люди ходять у ліс по гриби, а ми — в соцмережі по дотепні дописи про актуальне.
03 Вер 2024 20:50
4 240
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду