Чи отримав режисер «Слуги народу» Олексій Кірющенко українське громадянство?

Чи отримав режисер «Слуги народу» Олексій Кірющенко українське громадянство?

Це питання час від часу постає в нашій культурній тусовці, проте в медіа його досі стабільно називають саме громадянином Росії.
Чи отримав режисер «Слуги народу» Олексій Кірющенко українське громадянство?
Чи отримав режисер «Слуги народу» Олексій Кірющенко українське громадянство?
30 Січ 2024
0
664

Олексій Кірющенко — один із тих діячів, які безпосередньо наближені до влади. Причому не лише в культурній сфері, але і в інших. Приміром, минулого року він разом зі ще одним близьким до ОП персонажем Артемом Колюбаєвим (кінопродюсером, давнішнім партнером Єрмака та головою Ради з держпідтримки кіно) стали співвласниками компанії Culver, яка виробляє БПЛА. Обидва отримали там по 5%. Журналістам ситуацію не коментували. Колеги з Bihus.Info. стверджують, що пан Олексій аргументував це тим, що медійники запитають «хєрню» і зроблять «заказуху».

У багатьох матеріалах, які розповідають про Кірющенка, наголошується на його російському паспорті. Взагалі, ця тема почалася з кінця 2019 року, коли відбувся конкурс на посаду голови Держкіно. Тоді кінотусовка була офігіла з карколомного сценарію, який згодом можна було спостерігати в багатьох змаганнях за різні посади в держсекторі. 

Юлія Сінькевич, яка єдина вийшла у фінал, не набрала достатньої кількості голосів в одній із потрібних компетенцій — управлінні кадрами. Багаторічній продюсерці одного з найуспішніших кінофестів України (Одеського міжнародного) заявили, що вона не вміє організовувати колектив. Після цього оголосили новий конкурс, у якому виграла тепер уже скандально відома Марина Кудерчук. Нині кіноспільнота накатала вже сьомого відкритого листа з проханням її звільнити через профнепридатність, а закордонні колеги все частіше наважуються говорити про не надто приємний досвід спілкування з нею. 

Так ось, частина представників кіноспільноти пояснює дивну ситуацію з першим конкурсом тим, що в ньому брав участь Олексій Кірющенко.

Він міг би стати в Держкіно своєю людинкою, але не склалося, бо панство не зауважило, що керманичу Держкіно належить володіти державною (та англійською) мовою і мати українське громадянство. До Кірющенка були питання по обох пунктах — мовою в достатній мірі не володіє і має лише посвідку на проживання. 

Пан Олексій, нагадаю, народився в Харкові, навчався у Дніпрі, а згодом, наприкінці 80-х, переїхав до Росії. У Москві він зробив непогану кар'єру в театрі й на телебаченні. Справжнім його успіхом був серіал «Моя прекрасна няня», що входить до золотої скарбнички російського пропагандистського контенту, який робив з українців недоумків. Нагадаю, нашим співвітчизником у команді був не лише режисер, але й продюсер — Олександр Роднянський.

У 2012-му він починає знімати серіал «Байки Митяя» для «Студії Квартал 95». Митяй — це такий персонаж зі «Сватів», який постійно бухає.

А вже згодом йому довірили фільмувати «Слугу народу» — спочатку серіал, а згодом і повний метр. 

Після того, як Кірющенко не зміг очолити Держкіно, не засмутився і пішов на щойно створений канал «Дом» працювати там над його концепцією. Згодом увійшов до складу Наглядової ради УКФ за квотою Міністерства культури та інформаційної політики. 

Цей склад нині переобирають, і впродовж своєї каденції він отримував гори критики за некомпетентність та неефективну роботу. Але конкретно Кірющенку закидали як його російське громадянство, так і нерозуміння культурних процесів. Ці розмови знову пожвавилися влітку, під час та після скандального серіального конкурсу. Спочатку це були чутки, але згодом вони підтвердилися. Справа в тім, що конкурс був досить непрозорим, публічного пітчингу не було і не оголошувалося, хто є членами комісії, яка визначає переможців. Так ось, ними були тоді ще міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко та Олексій Кірющенко. 

І вже тоді у спільноті почали активно обговорювати його громадянство вже в іншому контексті: а чи не отримав, бува, пан Олексій український паспорт? Ця інформація, нагадаю, належить до категорії особистої. Приміром, достеменно ми не знаємо, чи є українське громадянство в Олександра Невзорова. 

Проте на скринах, які ілюструють матеріали про згадану вище компанію Culver, громадянство Олексія Кірющенка вказане як українське.

Також на його сторінці у Вікіпедії бачимо фразу «має українське громадянство». Не закликаю, звісно, сприймати Вікі як достовірне джерело інформації, та все ж. 

За нагоди запитаємо в пана Олексія «цю херню» особисто — може, він навіть і відповість. 

Якщо він справді отримав громадянство, то цілком зрозуміло, за які заслуги. Але звертаємо увагу, що в Україні є багато людей з російськими паспортами, які не належать до друзів президента і його оточення, але теж давно хочуть отримати українські паспорти. Ну, приміром, співачка Юля Юріна, яка роками популяризує наш фольклор, але досі не може отримати громадянство.  

Фото: «Студія Квартал 95»

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Після «просмаження» коміком Тоні Хінчкліффом зірки реаліті Кім Кардашьян на Netflix, в соцмережах кілька днів поспіль «смажать» самого Хінчкліффа. І є за що.
09 Трав 2024 12:40
209
Катерина Городнича
«Антоніна»
У британській та американській пресі знов полощуть ім’я Джоан Роулінг. Деніел Редкліфф, зірка фільмів про «Гаррі Поттера», заявив, що нічого їй не винен. І хоч завдяки письменниці він став відомим на весь світ, це не означає, що він має погоджуватись із нею у всьому. Це, в свою чергу, було реакцією на заяви Роулінг, що вона розчарована позицією Деніела, Емми Вотсон та Руперта Грінта — центрального тріо всесвіту чарівника з Гоґвордсу.
06 Трав 2024 16:20
6 965
Марина Крижня
«Антоніна»
Видання «Новинарня» опублікувало колонку Лесі Башич. У ній вона розповідає, чому не можна порівнювати досвід Балканських країн з українським, та згадує про «експертність» Бабкіної.
02 Трав 2024 09:00
2 808
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
1 173
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 512
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 156
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду