Хук зліва. Олімпійська чемпіонка Іман Хеліф подала позов проти Джоан Роулінг та Ілона Маска

Хук зліва. Олімпійська чемпіонка Іман Хеліф подала позов проти Джоан Роулінг та Ілона Маска

«Кіберпереслідування з обтяжливими обставинами» — предмет позову спортсменки.
Хук зліва. Олімпійська чемпіонка Іман Хеліф подала позов проти Джоан Роулінг та Ілона Маска
Хук зліва. Олімпійська чемпіонка Іман Хеліф подала позов проти Джоан Роулінг та Ілона Маска
14 Серп 2024
0
3873

Розглядатиме справу паризький суд. Позов подали проти X (Twitter), що за французьким законодавством означає — проти невідомих осіб.

Адвокат спортсменки Набіль Буді пояснив Variety, що в такому випадку прокуратура має повну свободу для розслідування проти всіх акаунтів, у тому числі тих людей, хто писав ненависницькі повідомлення під псевдонімами. Однак у скарзі згадуються і конкретні імена. Джоан Роулінг та Ілон Маск фігурують там особисто. Це підтвердив журналістам Variety адвокат Іман.

Хеліф минулої суботи виграла золоту олімпійську медаль у змаганнях з боксу серед жінок у ваговій категорії до 66 кілограмів. Спортсменка провела більшу частину Олімпіади-2024 в центрі величезного скандалу, який розтікся по всьому світу і в якому брали участь купа відомих людей.

Суперечки виникли щодо її гендерної відповідності категорії, в якій вона змагалася. Частина користувачів були впевнені, що вона за народженням — чоловік, тому не може змагатися з жінками. Далі з'явилося твердження, що вона інтерсекс (жінка, яка має ХY хромосому). Виявилося, що все це — чутки або прямі російські вкиди. Незважаючи на те, що спортсменка народилася жінкою і не ідентифікувала себе як трансгендерну чи інтерсексуальну людину (і її підтримав Міжнародний олімпійський комітет, який стверджував, що «з наукової точки зору вона — не чоловік, який бореться з жінкою»), Хеліф зіткнулася з потоком звинувачень і знущань через свою стать.

Більшість атак відбувалися через соціальні мережі, зокрема через X. Хвиля перетворилась на цунамі, коли в «дискусію» втрутилися медійні особи. 

В одному з повідомлень своїм 14,2 млн підписників Джоан Роулінг опублікувала фотографію з бою Хеліф з італійською боксеркою Анджелою Каріні, звинувативши Іман у тому, що «він насолоджується стражданням жінки, яку щойно вдарив по голові».

Тим часом Ілон Маск поділився дописом плавчині Райлі Гейнс, у якому стверджується, що «чоловікам не місце в жіночому спорті». Власник X підписав повідомлення словом «Абсолютно».

Адвокат Іман Хеліф підтвердив журналістам:

«Ми просимо, щоб прокуратура розслідувала дописи не лише людей, які прямо згадані в позові, а й тих, кого вважає за потрібне. Якщо справа дійде до суду, вони всі постануть перед ним».

Набіль Буді також стверджує, що, хоча позов подали у Франції, «він може бути спрямований на осіб за кордоном», зазначивши, що «прокуратура з боротьби із ненавистю в інтернеті має можливість подавати запити про взаємну правову допомогу до інших країн». Він додав, що існують угоди з американським еквівалентом французького офісу з боротьби з булінгом в інтернеті.

Щодо X, Буді сказав, що скарга спрямована на авторів публікацій у соціальних мережах, а не на саму платформу.

«Запроваджувати санкції щодо платформ — це відповідальність законодавців, а не наша», — сказав він. Але зауважив, що тепер судові органи сприймають справи про кіберпереслідування набагато серйозніше і що в деяких випадках «є тюремне ув’язнення».

Саме Х наразі є платформою, де люди висловлюються найжорсткіше. І саме це власник соцмережі вважає своїм досягненням, адже трактує це як свободу слова.

Тренер Хеліф Педро Діас сказав Variety, що знущання, яких зазнала Хеліф під час її участі в Олімпійських іграх, «неймовірно вплинули на неї» та «на всіх навколо». Діас розказав, що попросив Хеліф утриматися від перегляду соціальних мереж, щоб вона «не втратила концентрацію на меті — виграші золотої медалі».

Отже, ми маємо продовження історії і цікавий кейс «отвєтки» в правовому полі за «шакалячий експрес». Залежно від результативності цього позову ми можемо отримати прецедент відповідальності (особистої і колективної) за «розпинання» людини в соцмережах. Зокрема, в Х.

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Щоправда, «дуелянт» Сидоренко на місце «розбірки» не приходить. Переважно здалеку обзивається.
11 Вер 2024 21:20
297
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Ясна річ, колеги вже катаються шакалячим експресом у твітері.
04 Вер 2024 20:30
2 117
Катерина Городнича
«Антоніна»
Сідайте рядочком — підвезли кейс, на якому можна ілюструвати відмінність хейту від критики.
02 Вер 2024 18:25
12 530
Катерина Городнича
«Антоніна»
Коли публічно сваряться між собою стендапери, ми чекаємо дотепних випадів. Отже, огляд срачу!
29 Серп 2024 14:31
1 567
Катерина Городнича
«Антоніна»
Переклад лише одного слова «underground» спричинив скандал навколо матеріалу BBC Ukraine про чоловіка, який не хоче мобілізуватися.
22 Серп 2024 20:20
2 526
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Книжковий кенселінг триває. Хоча це слово ще досі треба ставити в лапки – тому «кенселінг».
15 Серп 2024 14:22
1 888
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду