За хамство, індиків та мізогінію. Видавництво «Видавництво» відмовилося від участі в KyivBookFest

За хамство, індиків та мізогінію. Видавництво «Видавництво» відмовилося від участі в KyivBookFest

Книжковий кенселінг триває. Хоча це слово ще досі треба ставити в лапки – тому «кенселінг».
За хамство, індиків та мізогінію. Видавництво «Видавництво» відмовилося від участі в KyivBookFest
За хамство, індиків та мізогінію. Видавництво «Видавництво» відмовилося від участі в KyivBookFest
15 Серп 2024
1
1889

Нещодавно організатори другого книжкового форуму KyivBookFest оголосили дати його проведення — 5–8 вересня. Свою участь підтвердили вже понад сто видавництв. А одне — відмовилося. Причому публічно. 

У соцмережах видавництва «Видавництво» з’явилося повідомлення, в якому сказано, щоб шанувальники їхнього стенду там не чекали: 

«Друзі, нам важливо публічно проговорити нашу позицію, позаяк чимало читачів чекають нас там і запитують, чи будемо ми на фестивалі.

Оскільки ми не поділяємо цінності, погляди та висловлювання організаторів KyivBookFest, ми не можемо мати який-небудь стосунок до речей, які вони представляють. “Видавництво” не буде офіційно представленим на цьому фестивалі.

Наша позиція жодним чином не стосується инших учасників та відвідувачів, які планують там бути. Ми завжди були чесними перед нашими партнерами та читачами і прямо озвучувати свою позицію. Дякуємо, що розумієте».

Але зрозуміли далеко не всі. Усе ж представники нашої культурної спільноти часто перебувають глибоко у своїх галузевих «бульбашках» і думають, що про їхні срачі знають усі на світі.

Ну, тоді Антоніна вам зараз усе пояснить. Головний організатор KyivBookFest — Владислав Кириченко, він же засновник видавництва «Наш Формат». Знаний він не лише безпосередньо своєю роботою, але й постійними скандалами через свої висловлювання.

Свого часу з видавництва звільнився весь топменеджмент через намір Кириченка видати книжку російської авторки. Хоча по суті справжньою причиною вони назвали «приниження, образи і знецінення» команди. 

У відповідь колишній шеф порівняв їх з індиками. 

Пан Владислав, у принципі, й не приховує своєї любові до прямолінійності та нестримності в оцінках. Ось що він писав про успіх книги Каті Бльостки «Матера вам не наймичка»: 

«Симптоматично, що праці Пітерсона, В'ятровича, Шапіро та Сапольські з Бандерою в перекладі на українську назбирали в рази менше передзамовлень, олтогезер, ніж виписи суржикомовної матюкливої блогерши, що втекла в Гамерику за фізіологічним комфортом та відправила чоловіка на кастрацію, сорі, вазектомію — популярну в ліберальному світі операцію стерилізації самців бродячих тварин з метою зменшення їхньої популяції, хоча і тими чотирьма малими, що народила — не дуже переймається, бо не раб, а проблеми фемінізму, ЛГБТ та самореалізації в Інстаграмі — важливіші за зелені шмарклі власних дітей».

Через цю звичку висловлюватися в такій манері видавець уже давно напрацював собі не дуже хороший імідж. З останнього — його сварка з журналісткою та книжковою блогеркою Тетяною Гонченко, яку він обізвав «почварою». 

Тетяна рішення «Видавництва», звісно, підтримала.

Читачі її каналу «Непозбувний книгочитун» рішення переважно підтримують, а дехто навіть пише, що книжок «Нашого Формату» більше не купує.

Проте є у Владислава Кириченка й захисники. Вони переважно пишуть, що весь цей «кенселінг» — недоречний і не можна викреслювати одне з найбільших видавництв через висловлювання власника. 

Тема, звісно, дискусійна. Але Антоніна вкотре хоче наголосити, що в Україні культури скасування практично не існує, а «кенселінгом» часто називають просто критику або незначні чи тимчасові репутаційні втрати. Форум KyivBookFest не скасовують, від участі відмовилося лише одне видавництво, а «Наш Формат» успішно існує на нашому книжковому ринку. 


«Антоніна»
Теги
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Локі
28 дн. тому
...потрібен дайджест срачів (с) Оце тємка ! Уютний сайтік "Будинок Срач" - із свіжатінкою, стьобатінкою, тижневою лентою срачів, топ-чартами, хронологічним деревом розвитку окремих історій... І звісно - чатиком. Хоча, трясця, можуть і по судам затаскати. За педалювання ковєєру "фабрики ненависті"!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Щоправда, «дуелянт» Сидоренко на місце «розбірки» не приходить. Переважно здалеку обзивається.
11 Вер 2024 21:20
605
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Ясна річ, колеги вже катаються шакалячим експресом у твітері.
04 Вер 2024 20:30
2 132
Катерина Городнича
«Антоніна»
Сідайте рядочком — підвезли кейс, на якому можна ілюструвати відмінність хейту від критики.
02 Вер 2024 18:25
12 577
Катерина Городнича
«Антоніна»
Коли публічно сваряться між собою стендапери, ми чекаємо дотепних випадів. Отже, огляд срачу!
29 Серп 2024 14:31
1 573
Катерина Городнича
«Антоніна»
Переклад лише одного слова «underground» спричинив скандал навколо матеріалу BBC Ukraine про чоловіка, який не хоче мобілізуватися.
22 Серп 2024 20:20
2 529
Катерина Городнича
«Антоніна»
«Кіберпереслідування з обтяжливими обставинами» — предмет позову спортсменки.
14 Серп 2024 16:00
3 877
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду