Чому пісні Цоя в Україні дозволені, а частина вітчизняної класики – заборонена?

Чому пісні Цоя в Україні дозволені, а частина вітчизняної класики – заборонена?

У розпал недавнього скандалу навколо пісень Віктора Цоя дехто не витримував і благав «закопати його звідки викопали». Але, схоже, їм доведеться потерпіти, бо історія триває.
Чому пісні Цоя в Україні дозволені, а частина вітчизняної класики – заборонена?
Чому пісні Цоя в Україні дозволені, а частина вітчизняної класики – заборонена?
21 Черв 2023
0
3415

На запит видання «Українські новини» голова Державного агентства з питань мистецтв Ольга Россошанська відповіла, що Цоя в Україні співати можна, бо «пісні та творчість Віктора Цоя, який не був громадянином російської федерації, не підлягають забороні на публічне виконання на території України». 

Крім цього, співак не включений до списку осіб, які становлять загрозу національній безпеці України. Отже, депутатка «Голосу» Наталія Піпа незаконно критикувала хлопця з Одеси, який у Львові виконував пісні музиканта. Власне, із цього весь скандал і почався. Нагадаємо, у червні минулого року депутати ухвалили норму, яка забороняє російську музику для публічного виконання.

А демонструє цей скандал щонайменше два моменти. Перше: вимагати покарання для когось можна лише на основі законів. Друге: закони і уявлення великої частини громадян про правильність, справедливість чи доречність — не завжди тотожні. 

Зовсім недавно ми розбирали дуже схожу ситуацію з ефіром на телеканалі «Київ». Колеги запросили до прямого включення нардепа Максима Бужанського, до якого щось не можемо дібрати доречних і цензурних епітетів. Нехай буде «одіозного». Він навідріз відмовився спілкуватися українською і, ясна річ, опинився головним обʼєктом обурення в соцмережах. Попри це, закону Бужанський не порушив, адже в ньому немає вимоги до нардепів розмовляти державною мовою поза приміщенням Верховної Ради. До речі, ця норма викликала масове здивування. Днями мовний омбудсман Тарас Кремінь підтвердив, що штраф героєві ефіру не загрожує. 

Так і з Цоєм. Хоч би як хто вважав за недоречне виконувати його пісні в публічних місцях, але юридично люди мають на це право. І врегулювати схожі ситуації законодавчо буває досить складно. Ось яскравий приклад. До публічного показу на території України заборонені фільми та серіали, в яких зіграли люди з уже згаданого списку тих, хто загрожує національній безпеці. Навіть якщо це епізодична роль на 5 секунд. 

Все було б нічого, якби наша кіно- та серіальна індустрія не була так тісно пов’язана з російською. Тамтешніх акторів у великій кількості можна знайти у вітчизняній кінокласиці та просто важливих роботах. І виходить так, що кілька фільмів визначної української режисерки Кіри Муратової — під забороною. Наприклад, «Вічне повернення», адже там зіграв Олег Табаков. Або «Три історії», там ми можемо побачити не лише Табакова, а й Івана Охлобистіна.

Те саме з «Польотами уві сні та наяву» Романа Балаяна — там у ролях знову Табаков та Микита Михалков. 

Між тим, робота Балаяна — на сьомому місці у списку ста визначних українських стрічок усіх часів від Довженко-центру. «Три історії» — на 63-му. Отже, ці фільми водночас є національним надбанням, цінністю та забороненим контентом. Щонайменше з 2014 року представники нашої культурної спільноти говорять про складну і масштабну дискусію з назвою «Що нам робити з радянським культурним спадком?». Схоже, вона затягнеться ще на багато років. 





«Medialife»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Наприкінці березня комік, колишній учасник «Ліги сміху», який воював у складі 3-ї окремої штурмової бригади, Віктор Розовий отримав осколкове поранення голови.
30 Квіт 2024 18:40
2 241
«Антоніна»
Подія трапилася 28 квітня біля Українського дому, в якому проходили виставка Алли Горської «Боривітер» та показ фільму Ірини Цілик «Я і Фелікс».
29 Квіт 2024 17:00
1 621
Лєна Чиченіна
Сподіваюся, ця розмова дасть відповідь на багато питань, які активно обговорюються серед представників кіно- та серіальної індустрії.
28 Квіт 2024 13:00
6 235
Катерина Городнича
«Антоніна»
У світі, де люди дізнались, що таке сексизм і об’єктивація, конкурси краси поступово втрачають актуальність. А от для штучного інтелекту все тільки починається.
27 Квіт 2024 13:40
968
Катерина Городнича
«Антоніна»
Секція серіалів 19-го конкурсу Держкіно зібрала невеличкий гурток продакшенів, сценаристів і режисерів (до десятка), які рясно розпорошені по всіх 25 заявках розділу.
19 Квіт 2024 17:00
4 461
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду