Чи варто чекати на гострі інтерв’ю з українськими знаменитостями?

Чи варто чекати на гострі інтерв’ю з українськими знаменитостями?

Представники нашого шоубізу дуже часто втрапляють у скандали чи просто неприємні ситуації. Це нормально. І варто до такого готуватися. Зокрема, мати хорошого піарника чи навіть комунікаційний відділ, у якому працюватимуть люди, що будуть підказувати артистам, як саме поводитися і що говорити в тій чи іншій ситуації, аби мінімізувати репутаційні втрати.
Чи варто чекати на гострі інтерв’ю з українськими знаменитостями?
Чи варто чекати на гострі інтерв’ю з українськими знаменитостями?
23 Черв 2023
0
1652

Як на мене, з професіоналами цієї справи вв нас справжня біда. Одиниці з них мають дипломатичні якості і здатні грамотно тримати контакт із медіа та публікою, допомагаючи своїм підопічним завжди триматися достойно. Як приклад можу назвати роботу Mozgi Entertainment. Їм справді часто вдавалося досить оперативно загасити скандали, перепросити і не дати полум’ю людського гніву розгорітися. 

Напишу суб’єктивно, на основі власного досвіду спілкування: навіть топові знаменитості беруть на роботу таких піарників, які не просто не можуть залагодити конфлікт, а самі його ще більше роздмухують. А в кожній незрозумілій ситуації радять своїм роботодавцям одне: хвали себе та жалійся на хейт. Хоч би що трапилося, хоч би яку дурницю ви утнули — у всьому винні люди, які нічого не зрозуміли і почали вас цькувати. 

Ця штука, схоже, давно перестала працювати, але відмовляться від неї ще не скоро. А щодо жорстких (ну хоча б трішки) інтерв’ю, то ми їх майже не спостерігаємо із двох очевидних причин: ведучі, журналісти, блогери не володіють цим, варто сказати, складним жанром, а артисти переважно не готові йти на такі ризики. Одним із небагатьох прикладів став похід Раміни до Емми Антонюк. 

Зазвичай, коли ви домовляєтеся про розмову, піарники просять список запитань. У кращому випадку — для ознайомлення. У гіршому — для узгодження і викидання звідти всього, що не подобається. 

У моїй практиці були випадки, коли під час запису піарники вбігали у кадр і вимагали не ставити якесь із питань. Бувало, що відштовхували оператора і журналіста від підопічного, як із одним з продюсерів мультика «Гулівер повертається» від «95 кварталу», в якого журналістка на прем’єрному показі намагалася запитати, чи вийде мульт у російський прокат. Вимагали вже після запису вирізати деякі запитання і відповіді. 

Тому навіть за бажання та вміння авторам буде дуже важко створити програму на телебаченні або блог на ютубі з розмовами в жанрі «хардток» із нашими зірками шоубізнесу. У кращому випадку ви запишете лиш кілька розмов, а далі до вас просто ніхто не прийде. Тому, напевне, єдиний варіант — виловлювати знаменитостей на різних подіях, як Катя Осадча та команда «Світського життя». 

Проте є ще одна важлива причина відсутності складних інтерв’ю в нашому інформаційному просторі. Журналісти чи блогери нерідко просто стають інструментом для артистів. З різних причин вони погоджуються надати свій майданчик для того, щоб відомі люди у скрутній ситуації змогли прийти і спробувати все залагодити. Інтерв’юери та інтерв’юерки намагаються створити видимість гострої розмови: ставлять начебто критичне запитання, але зазвичай навіть не від себе, а у форматі: «ось люди тобі закидають». І далі гість чи гостя може дуже довго говорити, без страху, що їм ставитимуть уточнювальні запитання чи будуть скептично оцінювати відповіді. 

Можливо, це сяк-так працювало раніше, але нині дедалі частіше навіть віддана аудиторія того чи іншого ютуб-каналу категорично не сприймає таких маніпуляцій. Звідси — ще одна проблема. Представники вітчизняного шоубізнесу занадто часто і безнадійно «відстають» від суспільства. Особливо це помітно у мовному питанні. Це і блогерки, які відмовлялися в публічному просторі та своїй роботі переходити на українську, і музиканти, які продовжують виконувати старі хіти російською. Як бачимо, вони зрештою таки мусять змінюватися під впливом критики. Інакше — втратять аудиторію. Але ж насправді публічні люди, знаменитості, навпаки, повинні бути прогресивнішими за шанувальників та нести якісь нові порядок денний та позицію. 

Останніми тижнями кількість «теплованних» інтерв’ю, які страшенно «не зайшли» аудиторії, збільшилася. Це і Настя Каменських в гостях у Марії Єфросиніної, Алла Барановська (дружина Миколи Тищенка) у Раміни, Олег Винник на новому каналі КРП і, звісно, Спартак Суббота у Наталі Мосейчук. Можливо, мій висновок буде занадто оптимістичним, але, схоже, аудиторія популярних блогерів розумнішає і перестає сприймати всі ці відбілювання. Тим паче, наші знаменитості справді дуже невигадливі у своїй кризовій комунікації і будують її наче під копірку, злизуючи одне в одного тези, які помітно приїлися. Напевне, час розумнішати разом зі своїми глядачами.  




«Medialife»
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Наприкінці березня комік, колишній учасник «Ліги сміху», який воював у складі 3-ї окремої штурмової бригади, Віктор Розовий отримав осколкове поранення голови.
30 Квіт 2024 18:40
2 241
«Антоніна»
Подія трапилася 28 квітня біля Українського дому, в якому проходили виставка Алли Горської «Боривітер» та показ фільму Ірини Цілик «Я і Фелікс».
29 Квіт 2024 17:00
1 620
Лєна Чиченіна
Сподіваюся, ця розмова дасть відповідь на багато питань, які активно обговорюються серед представників кіно- та серіальної індустрії.
28 Квіт 2024 13:00
6 229
Катерина Городнича
«Антоніна»
У світі, де люди дізнались, що таке сексизм і об’єктивація, конкурси краси поступово втрачають актуальність. А от для штучного інтелекту все тільки починається.
27 Квіт 2024 13:40
968
Катерина Городнича
«Антоніна»
Секція серіалів 19-го конкурсу Держкіно зібрала невеличкий гурток продакшенів, сценаристів і режисерів (до десятка), які рясно розпорошені по всіх 25 заявках розділу.
19 Квіт 2024 17:00
4 459
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду