Їхні заявки, наші домисли. Хто і про що зніматиме серіали на державні гроші?

Їхні заявки, наші домисли. Хто і про що зніматиме серіали на державні гроші?

Секція серіалів 19-го конкурсу Держкіно зібрала невеличкий гурток продакшенів, сценаристів і режисерів (до десятка), які рясно розпорошені по всіх 25 заявках розділу.
Їхні заявки, наші домисли. Хто і про що зніматиме серіали на державні гроші?
Їхні заявки, наші домисли. Хто і про що зніматиме серіали на державні гроші?
19 Квіт 2024
1
4358

Причому це така собі «свінгер-паті», де одні й ті самі люди десь сценаристи, десь режисери, десь продюсери, а десь помінялись місцями і партнерами.

 

«Прикордонники»

 

Отже, почнемо з серіалу, який, судячи з усього, ми точно побачимо. Незалежно ані від нашого бажання, ані від фінальних результатів конкурсу Держкіно. 

Серіал «Прикордонники» авторства «золотої антилопи» галузі та улюбленого автора члена Ради Держкіно Юрія Горбунова — Миколи Куцика. У співавторстві з Ярославом Стенєм, Богданом Гациляком та Кирилом Тимченком.

Нам обіцяють драмеді на 24 серії про курсантів-прикордонників. Від складання вступного іспиту і до військових дій на українському кордоні під час повномасштабного вторгнення. 

Трішки повіяло «Кадетами» і «Солдатами», правда? Але комусь могло би й «Поліцейською академією» повіяти, приміром. Та це якби ми перед цим не дивились «Останнього москаля» та «Скажені весілля», які вийшли з-під пера Куцика. Одна з основних претензій до цих творінь — їхня наближеність до російських кінотрадицій. Приміром, українців там висміюють у спосіб, поширений саме в російських та радянських стрічках.

Знімальний період заплановано розпочати вже 16 травня, тож очевидно, що «Далі буде філмз» не чекатиме грошей Держкіно, щоб стартувати. 

Це продакшен Івана Яснія та Олександри Лозинської. «Далі буде філмз» свого часу були підрядниками Горбунова та Film.ua, займаючись виробництвом «Скаженого весілля 3». 

При цьому з іншою компанією Іван Ясній і Олександра Лозинська заявлені режисером і сценаристкою одного з документальних проєктів: «Це щоденник медичної евакуаційної машини, яка мчить з мирного Лондона в найгарячішу точку українського фронту, зустрічаючи по дорозі десятки парамедиків і чуючи їхні історії, щоб зрозуміти, як дорого коштує врятувати життя від смерті на цій війні». Продюсеркою доку планує бути Катерина Мізіна.

Як бачимо, Іван і Олександра розділяють роботу для душі і для кишені по різних юридичних особах.

На «Прикордонників» автори хочуть 12 млн грн із 28 млн загального бюджету.

 

«Фортеця», «Дрон», «Зоопатруль» і «Перебіжчик»

 

А тепер я пропоную нам познайомитись із двома продакшенами-близнюками. ТОВ «Сфільм» (створена чотири місяці тому) і ТОВ «Енерджіфільм». Керівниками є відповідно Анастасія Чичмаренко та Роман Омельчук. Колись вони разом працювали на серіалі «Брати по крові 2» («2+2»). Анастасія — режисеркою, Роман — виконавчим продюсером.

«Антоніна» хоч і таблоїд, але з’ясовувати інші зв’язки нам зараз нема коли, тому так — колеги. Кожна з ТОВок подала по дві заявки. Всі — чотирисерійки з майже однаковими бюджетами і сумою очікуваної держпідтримки. А це плюс-мінус 7 900 000 і 3 900 000 відповідно. У двох проєктах (по одному на кожен з продакшенів) сценарієм опікуватиметься тандем сценаристів Марк Лимаренко та Артем Кобзан. В інших двох — Андрій Кокотюха та Євгенія Коротич з Оксаною Отпущенніковою. 

Усі чотири — про російсько-українську війну в тому чи іншому аспекті: перші дні вторгнення в Харкові, зооволонтери, оператори дронів, диверсанти. Причому лише в Кокотюхи з опису сюжету зрозуміло, в чому суть історії. В решті, як часто буває, нам описують, що відбувається навколо героїв, але не самі події.

Четверо мушкетерів, тобто режисерів, які готові стати до станка в цих проєктах: Олексій Даруга («Зірки за обміном»), Дмитро Андріянов («Морська поліція»), Олексій Єсаков («Дільничний з ДВРЗ»), Саша Кірієнко («Ляльковий будинок»).

 

«Виговський» і «Живий»

 

«ТЕТ-продакшн» вийшов із двома проєктами — один флагманський і один, очевидно, щоб «іще отам бурячків посадити». «Улюблена дитина продакшену» — однойменний серіал про Виговського — писали всім керівним складом: Акім Галімов, Володимир Москалець, Сергій Карпенко, а також Наталія Волинська. Планують зняти восьмисерійку, на яку просять майже 12 млн із загального бюджету в 23 млн.

Ця творча група вже декілька років виробляє проєкти «Реальна історія», тому очевидно, що рано чи пізно розказані епізоди мали би стати ігровими фільмами.

У другому проєкті — чотирисерійці «Живий» — режисером заявлений Олексій Єсаков. Нагадаю, це вже другий серіал, який планує знімати Олексій. Але це не все, там в списку є ще й третій. Продюсери, дайте людині вихідний!

Ще по одному серіалу напишуть уже згадані Андрій Кокотюха та Артем Кобзан (цього разу вже без Марка Лимаренка). Навіть не буду вас виснажувати описами історій, якщо буде час і натхнення перетерти кістки заявникам — велкам до сканкопій заявок.

Доводиться ображати неувагою деяких конкурсантів, тому що аж надто хочеться перейти до найсолодшого. Улюблена жінка нашої головної редакторки Лєни Чиченіної (Лєна без коментарів повз це прізвище ніколи не пройде), авторка легендарного і суперрейтингового серіалу «Капітанша» (в якому головний позитивний герой — ґвалтівник), одна з найплодовитіших штампувальниць українського телевізійного «мила». Колишня дружина колишнього міністра культури, Тетяна Гнєдаш. Зустрічайте.

 

«Відповідальний працівник», «Хоробра дівчина» і «Ген вбивці»

 

Коли так багато пишеш і виробляєш контенту, то мегабайти пам’яті у власній голові треба берегти. Тому, напевно, дві компанії, дві юридичні особи (так легше отримувати побільше грантів не «в одне обличчя») було названо майже однаково. Отже, «Артформс продакшн Україна» та «Артформс продакшн Київ». У першій компанії пані Гнєдаш сама директорка, в другій — не вона. Але обидва продакшени екранізуватимуть твори самої пані Тетяни, причому в одному з випадків вона сама готова і режисеркою бути. Все — в дім, все — в дім.

В інших двох її чотирисерійках режисер один — Валеріан Рожко. В доробку в нього серіал «Ментівські війни». Ну тепер ще й про кохання зніматиме. Тому що опис першого з трьох творів звучить так: «Сувора керівниця юридичного відділу та безвідповідальний музикант-розбишака ненавидять одне одного дуже щиро і міцно».

Потім, звісно ж, вони закохаються. І бере за це Тетяна Гнєдаш з держбюджету недорого, 3 млн. Як і в решті заявок, всюди бюджет майже однаковий. На око. Продюсером двох із трьох проєктів стане Володимир Андріюк. Теж нащадок славних традицій «Плюсів», багаторічний виконавчий продюсер проєктів «1+1 продакшн», зокрема і вже згаданих «Ментівських війн».

До речі, ми зацінили неймінг продакшенів. Надалі можна зум ще більше наводити: «Артформс продакшн Україна», «Артформс продакшн Київ», наступними можуть бути «Артформс продакшн Лівий берег» та «Артформс продакшн Позняки».

 

«Наввипередки зі смертю», «Сусіди назавжди» і «Штурм 2»

 

Кажуть «два міра — два Шапіро», а в нас тут три продакшени і два Олексії Комаровських. Олексій Валентинович Комаровський напише чотирисерійку про війну «Наввипередки зі смертю» для УПХ (Український продюсерський Хаб) і чотирисерійку про спецназ «Штурм 2» для «КС продакшн» (Льоша, якщо ти це читаєш, кліпни очима і не погоджуйся на старі заготовки історій, вони пальоні — тут ми писали про конфуз із першим сезоном). 

Валентинович — це той самий Комаровський, який був співавтором сценаріїв для фільмів «Королі репу» та «Я, Побєда і Берлін».

А от Едуардович буде зайнятий на сімейному підряді. Студія «Айдіа філмс», генеральна директорка Валентина Комаровська. Комедія «Сусіди назавжди». Режисер-постановник Комаровський Олексій Едуардович, автор сценарію — він же.  

«Історія про дві сім’ї, українську і польську. Вони одночасно переїжджають в україно-польське містечко, розділене кордоном, і купують там будинки. Але обидві родини стають жертвами афериста, бо виявляється вони купили один і той самий будинок і тепер змушені жити разом, поки його не знайдуть». 

У такого штибу комедіях завжди все залежить від того, хто з них — рагулі. А ось і трейлер. До речі, знімали в Бучі. Саме там знаходиться будинок, про який йдеться. 

А на пітчингу ж стоїть завдання не сплутати двох Олексіїв Комаровських.

 

«Тарас Бульба. Нова історія» та «Екстрена допомога»


І нарешті ще один аксакал багатозадачності — сценарист Андрій Бабік. На нього розраховують два продакшени. Той самий УПХ з медично-детективним процедуралом про парамедиків, а також «Біг хенд філмс», які хочуть знімати сучасну версію Тараса Бульби (в цьому випадку співавторкою Андрія Бабіка стала редакторка з «Плюсів» Ірина Чорна). Цікаво, що, судячи з синопсису, в кадрі мають бути і військові дії, і навіть штурм Урядового кварталу. Але бюджет на чотири серії заявлений такий самий, як на мелодраму в квартирі. 8,8 млн гривень. У Держкіно проситимуть 4.

 

«Таємниця Алчевського»

 

І наостанок. ТОВ «Банк ідей» пропонує зняти байопік про Алчевського: «Серіал розслідує загадкову смерть українського промисловця, банкіра, мецената Олексія Алчевського, на честь якого названо місто Алчевськ, що на Луганщині, та розповідає про його видатний і яскравий життєвий шлях — від сина торговця чаю до радника міністра фінансів всієї Російської імперії. Незважаючи на заборону всього українського, таємно підтримував підпільний проукраїнський рух. Можливо, саме через цю таємницю його і було вбито… Серіал засновано на реальних подіях».

Співрежисером і співсценаристом проєкту стане кінорежисер Тарас Дронь («Із зав’язаними очима»). Особливістю цієї заявки є те, що разом з Дронем режисером також заявлений канадець Девід Вінніг. На сайті IMDB, міжнародній базі кіногалузі, він значиться режисером декільком епізодів у серіалах «Ван Хельсінг», але то вже давнина. Тому що останніми роками в доробку «імпортного» режисера переважно телемувіки — різдвяні мелодрами. А їх у Канаді та США знімають штук по 40 на рік. У нас уже був досвід запрошення «заграничного» режисера в пару до українського. Не сказати, що фільм «Захар Беркут» від цього став голлівудським.

Це не всі проєкти зі списку, і не всі плітки та факти. Але я вже й так вам насипала забагато. Напевно, доведеться ще писати. Чекайте наступних сезонів.

«Антоніна»
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Михайло
11 дн. тому
Цікаво, коли автор звинувачує кіношників у непрофесіоналізмі, а сама настільки непрофесіонал, що й факти не перевірила. Купа брехні, неточностей та застарілої інформації. Катю, сидіть у Кардіфі, продовжуйте отримувати допомогу на біженців, бо в Украіні ви вже надто «слабка ланка» і давно відстали від реальної ситуації . Хоча ви й самі знаєте - навіть кіносценарії у вас завжди були ну дуже посередніми. А так - звісно - легко «обсипати лайном», сидячи в безпеці на легкі фунти стерлінгів, еге ж?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Наприкінці березня комік, колишній учасник «Ліги сміху», який воював у складі 3-ї окремої штурмової бригади, Віктор Розовий отримав осколкове поранення голови.
30 Квіт 2024 18:40
2 181
«Антоніна»
Подія трапилася 28 квітня біля Українського дому, в якому проходили виставка Алли Горської «Боривітер» та показ фільму Ірини Цілик «Я і Фелікс».
29 Квіт 2024 17:00
1 496
Лєна Чиченіна
Сподіваюся, ця розмова дасть відповідь на багато питань, які активно обговорюються серед представників кіно- та серіальної індустрії.
28 Квіт 2024 13:00
4 917
Катерина Городнича
«Антоніна»
У світі, де люди дізнались, що таке сексизм і об’єктивація, конкурси краси поступово втрачають актуальність. А от для штучного інтелекту все тільки починається.
27 Квіт 2024 13:40
942
Марина Крижня
«Антоніна»
Кіберспортивний та спортивний коментатор став гостем нового випуску програми «Пряма червона» з Фоззі та Валерієм Літонінським. Вілат багато говорив про проблеми спортивної журналістики, поностальгував за програмами на телебаченні та зачепив питання грошей.
18 Квіт 2024 16:00
714
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду