За іронією смерті: як італійська поховальна контора використовує гумор у своїй рекламі

За іронією смерті: як італійська поховальна контора використовує гумор у своїй рекламі

І «оживлює» навіть ритуальні послуги.
За іронією смерті: як італійська поховальна контора використовує гумор у своїй рекламі
За іронією смерті: як італійська поховальна контора використовує гумор у своїй рекламі
28 Серп 2024
1
3138

В часи, коли в нас майже не залишилося нервових клітин, іронія є чи не єдиним засобом у боротьбі зі страхами та постійними переживаннями. Антоніна цінує іронію не менше, ніж холодне просеко спекотним літнім вечором, тому поспішає поділитися з вами історією про те, як одна італійська похоронна контора підірвала соцмережі та отримала тисячі відданих фанатів, готових купити те, чого всі бояться.

Італійська похоронна компанія «Таффо» (Taffo) народилася на початку ХХ сторіччя. Але тоді її засновники навіть не підозрювали, що в далекому 2024-му їхнє скорботне дитя стане зіркою інтернету. Зокрема, у сторінки «Таффо» у фейсбуці сьогодні 430 тисяч підписників. Їхні рекламні кампанії та пости розбирають на меми навіть ті, хто планує безпосередньо скористатися такими послугами в далекому майбутньому.

Будь-яка реклама «Таффо» сповнена іронії та жваво реагує на події в соціальному, культурному та навіть політичному житті Італії. Наприклад, перед черговими виборами поховальна контора потішила закличним плакатом: «Італійці, ми чекаємо на вас біля урн».

Стежать веселі гробарі й за щоденними новинами. Одного разу в приморському містечку Ладісполі під Римом з цирку на свободу вирвався лев та, мирно гуляючи вечірніми вуличками, лякав засмаглих перехожих, що були готові до «dolce far niente» («солодкого неробства») і аж ніяк не до зустрічі з нехай і красивим, але хижаком. «Таффо» швидко опублікували пост: «Про всяк випадок: у нас є філіал в Ладісполі».

Автором усіх промокампаній «Таффо» є Ріккардо Пірроне. В дитинстві майбутній чаклун рекламної справи був сором’язливим хлопчиком, навіть страждав на заїкання. Тепер він став зіркою у своїй професії та з легкістю виступає перед будь-якою аудиторією: з лекціями про секрети SMM, з надихаючими монологами на презентаціях TED.

А ще синьйор Пірроне випустив книгу, присвячену важливості іронії в рекламній справі та роботі з соціальними мережами. Антоніні вже сама назва книги здається великонадійною: «"Таффо". Іронія смерті: сміятися — це єдиний спосіб вижити». В цій назві криється ще й гра слів, бо італійською існує вислів «ironia della sorte» (за іронією долі). Тож, назву книги можна перекласти «За іронією смерті».

Настанова «сміятися, щоб вижити» дуже близька Антоніні, як і всім українцям, надто під час війни. Ми самі традиційно зустрічаємо майже будь-яку подію безліччю мемів та жартів. Тож спроба з гумором прокоментувати все, що відбувається навкруги, нам досить зрозуміла і здається важливою точкою опертя в скрутний момент.

Влітку в багатьох італійський регіонах, насамперед на півдні країни, панує посуха та спалахують лісові пожежі. Зазвичай посуха сприяє лише їх швидкому поширенню, а причиною стають недбалість та необережність людей. Отже «Таффо» зреагували і на це «гарячою» картинкою у своїх соцмережах: «Якщо вам подобається щось палити, приходьте до нас: ми вас кремуємо».

Ріккардо Пірроне стверджує: щоб зробити привабливим для клієнта будь-який бренд, змусити його щось купити, треба створити, чітко окреслити та увиразнити характер бренду. Він має бути немов живий, зі своїми вадами та хорошими рисами характеру. До того ж, на думку Пірроне, бренд має транслювати майбутнім клієнтам певні цінності.

І, як здається Антоніні, «Таффо» цілковито втілює всі ідеї свого рекламного чарівника. Подекуди доволі «нелінійно». Зокрема «Таффо» відомі своєю активною підтримкою ЛГБТ-спільноти в боротьбі за рівні права. Ось, наприклад, їхня версія унаочнення однієї з актуальних ідей: «Камінь назавжди залишиться каменем. Покойся з миром, традиційна родино».

Якщо вже активно живеш у соцмережах, то маєш встановлювати комунікацію з іншими користувачами, бо живий ти, мертвий чи безсмертний, як Дункан МакЛауд, а на комент відповісти зобов’язаний. Подобається він тобі чи ні. Звичайно, є хейтери і в «Таффо». А куди ж без них: як спокійно пити капучино, якщо тебе зрання хтось не захейтив? Особливо нахабних «Таффо» зазвичай ставить на місце добрим словом та водяним пістолетом самоіронії.

Та й у випадках з ввічливими коментаторами поховальники завжди намагаються пожартувати. Наприклад, одна пані написала: «Я все ще не вмираю. Чекаю, поки ви відкриєтеся у Вероні. P.S. Я онкохвора». Відповідь не забарилася: «Ми вже були на Арені в Вероні (йшлося про веронський амфітеатр і його відповідне історичне минуле. — «Антоніна»). Одужуй та приїжджай до Риму. Колізей красивіший за Арену».

Коли ж весела похоронна контора таки відкрила у Вероні філіал, на рекламному плакаті з’явилася сцена з «Ромео та Джульєтти» Шекспіра з написом: «Ми у Вероні — смерть більше не буде трагедією».

А коли в останню путь стало можливо вирушити за сприяння «Таффо» і в Мілані, на рекламі постав дуже модний гробар. Його зовнішній вигляд у поєднанні з лаконічним написом «Ми дісталися Мілана» обіцяв майбутнім клієнтам похорон, гідний столиці моди. Побачити Мілан, вишукано вдягнутися й померти. Колекція: «Літо — вічність 2024».

Різдвяні та новорічні свята теж не минають для «Таффо» непоміченими. «Якщо ти це читаєш, щасливих свят, а якщо не читаєш, то вітаємо зі святами нас!».


В Україні кажуть: «страшний як смерть», а італійці натомість говорять: «страшний, як голод». І «Таффо» пречудово знає, що один зі шляхів до серця жителів Апеннін пролягає через багатий святковий стіл. Тому до Великодня жалобні жартівники випустили традиційне для країни великих піній і маленьких філіжанок кави шоколадне яйце, яке можна було навіть замовити у сервісах доставки їжі. Рекламний слоган, звичайно, був: «До смерті смачне!».


Звертається «Таффо» і до туристів: «Відкрийте для себе красу нашої країни, поки не пізно. Якщо ви побуваєте на Сардинії, ви забажаєте бути похованими тут!». І не посперечаєшся: якщо вже нести тягар вічного життя, то лише з краєвидом на море.

В часи пандемії Італія жила за дуже суворими карантинними правилами. Було заборонено збиратися групами, без вагомих причин відходити від своєї оселі більше ніж на 200 метрів, а комендантська година іноді починалася о дев’ятій вечора. «Схоже, ми єдині, хто дозволяє вам увійти без сертифіката про щеплення», — жартували траурні дотепники.


Італійці вміють насолоджуватися життям та знаходити радість у простих речах — особливо, якщо серед цих речей є спритц або вино. «Таффо» запрошують усіх охочих до аперитиву: «Випийте келих охолодженого спритцу, поки не довелося самому прокинутися холодним!».


Одного чарівного ранку 2020 року мережа супермаркетів LIDL вирішила завоювати серця покупців, випустивши у продаж кросівки яскравих кольорів зі свого логотипу. Коштували вони приблизно 13 євро за пару та були, чесно кажучи, не найелегантнішим у світі взуттям. Та попри все кросівки стали хітом продажу.

Охочі ходити в них італійською бруківкою ночами стояли у величезних чергах. Блогери записували ютуб-огляди на кросівки мрій, у перекупників їх можна було придбати за тисячі євро. Звичайно, «Таффо» не могли не відреагувати на такий модний казус: «Ми кросівки не робимо, але нам прекрасно вдаються дерев’яні пальта», — поспішили вони запевнити своїх відданих клієнтів.

Антоніні подобаються веселі, язикаті люди, тому з радістю зауважуємо, що і рекламники LIDL не пасли задніх: «Справжній стиль ніколи не вмирає», — прокоментували вони пост Таффо про пальто, чим зібрали тисячі вподобайок.

Вмирати чи навіть думати про власну смерть — дуже моторошно. Сміх подекуди хоч трохи помагає долати такий страх. Вдалий жарт, може, й не врятує, але завжди подарує полегшення. Веселі могильники «Таффо» не просто вміють продавати те, що не хотілося б купувати навіть у сезон знижок, вони розуміють: якщо дивитися на наш світ без іронії — життя стане нестерпним. І мить, коли смієшся, це щастя, яке набуло форми і раптом стало майже відчутним на дотик. А десь за посмішкою і щастям причаїлася надія, яка так нам сьогодні потрібна.

Фото: соцмережі компанії Taffo

«Антоніна»
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олена
18 дн. тому
До мене особливо апелює холодненький спритц ????
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Пилип Зконопель
«Антоніна»
Ігор Калинець, Віталій Портников, Святослав Вакарчук, Сергій Жадан, Влад Троїцький, Сергій Буковський, — всі ці люди у різні роки тримали в руках цю нагороду. Нині до їхньої когорти долучилося ще одне ім’я: Тетяна Пилипчук.
11 Вер 2024 17:00
562
Пилип Зконопель
«Антоніна»
Антоніні до такого солідного віку ще далеко, але обмінятися досвідом з колегами ніколи не завадить.
10 Вер 2024 19:03
2 705
Катерина Городнича
«Антоніна»
Анджеліна Джолі написала передмову до проєкту Amnesty International — дитячої книжки «Ці права — ваші права».
04 Вер 2024 12:30
788
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Якщо ви думали, що все погано, то так. Усе погано.
01 Вер 2024 15:30
24 581
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
І це точно не про чеченців.
28 Серп 2024 12:20
1 325
Катерина Городнича
«Антоніна»
Ірина Славінська відтепер виходитиме в ранковий ефір французького радіо із замальовками з життя українців.
27 Серп 2024 17:40
571
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду