Мої запитання до шеф-редактора 5-го каналу В. Мжельського: про "соціальне підрахуйство", "джинсові" новини та обсяги реклами на Першому інформаційному

Мої запитання до шеф-редактора 5-го каналу В. Мжельського: про "соціальне підрахуйство", "джинсові" новини та обсяги реклами на Першому інформаційному

На 27 серпня "Телекритика" анонсувала чат-конференцію з шеф-редактором 5-го каналу Володимиром Мжельським. Заявлена тема - оновлення інформаційного мовлення "п'ятого".
Мої запитання до шеф-редактора 5-го каналу В. Мжельського: про "соціальне підрахуйство", "джинсові" новини та обсяги реклами на Першому інформаційному
25 Серп 2013
0
2213

"Детектор медіа" анонсувала на 27 серпня чат-конференцію з шеф-редактором 5-го каналу Володимиром Мжельським. У коментарях під анонсом я поставив свої запитання, на які б дуже хотів отримати відповіді:

Олексій Мазур, Дніпропетровськ // 25.08.2013 12:05

На яких юридичних підставах реламний ролик за участю народного депутата України, регіонала Сергія Ківалова, що тривалого часу демонструвався в ефірі 5 каналу, був названий "соціальною рекламою", про що свідчив відповідний напис, який висвічувався на екрані?

Адже після загальних слів Ківалова про рівень правової обізнаності громадян, в кадрі з'являлася емблема й назва Національного університету «Одеська юридична академія». Це конкретний навчальний заклад, в даному разі - Ківалова, що пропонує свої послуги і має від того зиск, в тому числі й прибуток. Бо в його академії є і платна форма навчання. А соціальна реклама не передбачає прибутку для рекламодавця. З Закону України "Про рекламу": "соціальна реклама - інформація будь-якого виду, розповсюджена в будь-якій формі, яка спрямована на досягнення суспільно корисних цілей, популяризацію загальнолюдських цінностей і розповсюдження якої не має на меті отримання прибутку".

Всім зрозумілий соціальний характер реклами, приміром, про заохочування до всиновлення дітей, заклики до користування презервативами, проходження флюорографії для профілактики туберкульозу. Соціальною рекламою є також ролики на тему "Я говорю українською", де знімається сім'я Юрія Стеця, теж саме стосується і ролика за участю Петра Порошенка, де він говорить про європейські перспективи України. Ця реклама - не прибуткова для рекламодавця, а отже соціальна, бо містить суспільно-важливі звернення, заклики, спонукання.

І зовсім інша річ - реклама за участю Ківалова, де він рекламує не явище, не смисли, не зразки поведінки, а свою академію. З того ж таки Закону України "Про рекламу": Соціальна реклама не повинна містити посилань на конкретний товар та/або його виробника, НА РЕКЛАМОДАВЦЯ (за винятком випадків, коли рекламодавцем є громадська організація), на об'єкти права інтелектуальної власності, що належать виробнику товару або рекламодавцю соціальної реклами". Одеська академія - не громадська організація. Чи означає факт наявності такої реклами в ефірі 5 каналу, що кожен виш має право рекламувати себе в якості соціальної реклами?

Олексій Мазур, Дніпропетровськ // 25.08.2013 12:18

Чи передбачається в оновленому інформаційному мовленні 5-го каналу демонстрація прихованої реклами в новинах на зразок сюжетів про французький лижний курорт Аворіаз? Розповіді про цей курорт регулярно йшли взимку у новинах 5-го каналу, де глядачам детально розповідали про місцину, готелі, та всі задоволення, які можуть отримати туристи, відвідавши цей курорт. Представник турфірми закликав до подорожі, а туристи ділилися своїм захопленням від курорту. Це був цілий цикл репортажів. Деякі повторювалися. І все це йшло в новинах. Автор цих матеріалів - кореспондентка 5 каналу Олена Халік. Чи, по-вашому, сюжети такого змісту в новинах не є прихованою рекламою? Що ж тоді по-вашому є "джинсою"?

Олексій Мазур, Дніпропетровськ // 25.08.2013 12:30

Цікаво було б дізнатися, як ви вираховуєте обсяг реклами на вашому каналі, яка йде зранку до вечора. Яким чином така велика кількість реклами вкладається у законодавчу норму про те, що реклама не повинна перевищувати 12 хвилин на астрономічну годину мовлення? Чи ви вважаєте цілі рекламні блоки окремими передачами, які не є рекламними? А якими ж тоді вони є, якщо в них рекламується товар, вирорбник, надається адреса й телефони, за якими слід звертатися для отримання того чи іншого товару або послуги? Це стосуєтться як так званих "телемагазинів", так і передачі "5-й елемент". У вас з ранку до вечора - суцільна реклама. Яким чином це все вам пробачають? В тому числі і в Нацраді. Може Петро Олексійович з ними якимось чином домовився, щоб там закривали очі на все це безперервне рекламне неподобство?


Олексій Мазур, Дніпропетровськ // 25.08.2013 12:39

24 серпня 5 канал з "біло-блакитного" став "біло-червоним". Добре, що нарешті позбулися "біло-блакитної" гамми, давно дискредитованої бандюковичами. Але ж біло-червоні кольори далеко не ексклюзивні серед українських телеканалів. Зокрема такі кольори мають "1+1", М1, "Гамма-тв". А чому б вам не було стати "синьо-жовтими"? Приміром, жовта п'ятірка на синьому тлі. Такий самий і рухомий рядочок новин (або навпаки - сині букви на жовтому тлі). Такої гамми немає на жодному каналі. Синьо-жовті кольори в оформленні телезаставок і студій відповідали б і патріотичній спрямованності інформаційно-аналітичних програм каналу та громадянської позиції журналістів.

5 канал

 

Читай також:

5 канал з "біло-блакитного" став "біло-червоним"

Соціальне «підрахуйство» на 5-ому: канал Порошенка в якості соціальної реклами крутить ролики з Ківаловим

Хроніки Аворіазу на 5-ому: чесний канал продовжує рекламувати в новинах французький лижний курорт

Юрій Стець піарив перших "тушок" нового парламенту

Юрій Стець прикидається чи насправді такий? Післямова до чату на "Детектор медіа"

Юрій Стець вигнав з 5 каналу Льоню Голубкова

5 канал і Лариса Губіна піаритимуть вбивцю української мови – пришелепуватого комуніста Мартинюка?

«Містер Такамо і компанія» - комуністичний ситком на 5-му

Канал Петра Порошенка почав рекламувати «МММ-2011» Сергія Мавроді

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 023
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 194
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 090
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 648
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 952
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 559
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду