Олександр Денисов у "Великому футболі" назвав те, як львів'яни вболівавли за збірну України "звичайним фашизмом"

Олександр Денисов у "Великому футболі" назвав те, як львів'яни вболівавли за збірну України "звичайним фашизмом"

Після матчу Україна - Сан-Марино у Львові зі штаб квартири FIFA у швейцарському Цюріху на адресу Федерації Футболу України надійшов лист з низкою претензій щодо поведінки на трибунах українських вболівальників.
Олександр Денисов у "Великому футболі" назвав те, як львів'яни вболівавли за збірну України "звичайним фашизмом"
23 Вер 2013
0
1785

Після матчу Україна - Сан-Марино, що відбувся у Львові 6 вересня й закінчився рекордною в історії нашої збірної перемогою з рахунком 9:0, зі штаб квартири FIFA у швейцарському Цюріху на адресу Федерації Футболу України надійшов лист з низкою претензій спостерігача мережі FARE - «Футболу проти расизму в Європі» - щодо поведінки на трибунах українських вболівальників.



Зокрема українцям закидають: банер з гербом дивізії "СС-Галичина"; розтяжки з цифрами "88", що означає нацистське вітання; расистські гасла групи осіб на адресу гравця зб. України, натуралізованого українця Едмара (вигуки, що імітують крики мавпи); використання піротехнічних засобів. 

Інциденти загрожують досить серйозними санкціями, а саме: великим грошовим штрафом, проведенням у Харкові наступного поєдинку Україна - Польща за порожніх трибун і найстрашніше -  позбавленням зб. України трьох очок, що унеможливить здобуття путівки до Чемпіонату Світу в Бразилії, за яку збірна так відчайдушно бореться і від котрої зараз перебуває у кроці.

В сюжеті програми «Великий футбол» від 22 вересня, що виходить по неділях на ТРК «Україна» й телеканалі «Футбол», її автор і ведучий Олександр Денисов назвав те, як вболівали на трибунах львівської арени, «звичайним фашизмом».

В той же час перший віце-президент ФФУ Сергій Стороженко коментує так:

«Багато з нас були на матчі Україна - Сан-Марино і перебувають в захопленні від того, як львівські вболівальники  підтримували збірну. Ми дивилися футбол, але делегати ФІФА слідкували за іншим. В документі ФІФА - 22 сторінки звіту. /.../ Ми не погодилися з деяким рішеннями ФІФА, вислали їм пояснення з історичними прикладами та запевненнями в тім, що наші вболівальники не могли так вчинити щодо Едмара, який прожив в нашій країні понад 10 років, і одружений на українці, є улюбленцем української публіки і тому є багато свідчень. Ми захищаємо свою позицію і, вважаю, вона буде зрозумілою для них. Як і інші наші позиції. Але ризик дуже великий».

Сам Едмар вже звернувся по лінії ФФУ з листом до ФІФА, в якому пише, що протягом матчу відчував тільки шалену підтримку трибун і нічого більше.   

А тепер щодо банера «СС-Галичина». По-перше, на самому банері немає нічого фашистського чи то нацистського. На ньому зображений золотий Лев на синьому тлі з трьома коронами. Це відомий символ міста й регіону, виконаний у кольорах державного прапору України.

Dyvizia Galychyna.svg

По-друге, за 14-ою гренадерською дивізією Ваффен (в перекладі - «зброя» або «військо», застосовувалося до військових (фронтових) частин СС) «СС-Галичина» (1943-45 рр.), сформованої з українців, немає військових злочинів, що підтверджено відповідними документами міжнародних інституцій, зокрема комісією Дешена.

Вочевидь, вболівальники використовували цей банер як символ боротьби українців, підтримуючи у такий спосіб свою команду в матчі зі збірною іншої країни.

Щодо розтяжки з двома вісімками. Приміром я, не знав досі, що це означає нацистське привітання. Більше того, виявляється, у FARE є низка чисел, які вважаються цифровими кодами, що мають віповідну нацистську розшифровку. Окрім «88», серед табуйованих - «14», «18», «28». 

А з продемонстрованого у вже згаданому «Великому футболі» сюжету випливає, що в переліку  заборонених (читай «неофашистських») ФІФА символів фігурують навіть червоно-чорний прапор ОУН, а також банери з зображеннями Степана Бандери й Романа Шухевича. Вибачайте, але це вже, користуючись тією ж футбольної термінологією, повний аут! Ні в які ворота не лізе! Що значить? На яких підставах?

Чи в повноваженнях спортивної організації, якою є ФІФА, та підконтрольних їй структур давати політичні й ідеологічні оцінки історичним подіям і явищам, в яких, судячи зі всього міжнародна футбольна федерація не орієнтується? Чи правильно й справедливо робити українських вболівальників заручниками чиєїсь елементарної необізнаності або ж свідомої маніпуляції?

Сприяти розв'язанню питань могла б консолідована позиція як політичної еліти України, так і національної футбольної федерації, підкріплена відповідними історичними розвідками. На жаль, сьогодні про це можна лише мріяти.

Незважаючи на можливе покарання, ФФУ прийняла рішення розпочати продаж квитків на найближчий матч кваліфікації ЧС-2014 проти Польщі. Своє рішення ФІФА має оголосити  27 вересня.

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Олексій Мазур
В числі багатьох інших у телемарафоні 112-го каналу на захист "свободи слова" і проти "цензури" відзначився й ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов.
27 Лют 2015 15:18
3 038
Олексій Мазур
У середу, 25 лютого, на 112-ому гостював колишній міністр закордонних справ України, депутат від "Батьківщини" Борис Тарасюк.
26 Лют 2015 12:11
3 214
Олексій Мазур
Співробітник медіа-холдингу Ігоря Гужви, ведучий телеканалу UBR, громадянин РФ Іскандер Хісамов розтлумачив поняття "братніх народів" у передачі "Точка зрения" з Юлією Литвиненко:
25 Лют 2015 18:11
2 104
Олексій Мазур
За право рашистів паплюжити Україну в українському ефірі!
25 Лют 2015 12:15
2 665
Олексій Мазур
Обидва Шевченки, але один - рашист-московит, інший - український патріот. Наш воює на фронті, захищаючи Україну від російських окупантів, а московський – називає українську армію «карателями».
24 Лют 2015 12:43
2 970
Олексій Мазур
Нацрада винесла попередження мовнику лише і виключно через участь на «Шустер-live» путінського яструба, україноненависника максима шевченка. Виявляється, це цензура і "наїзд" на свободу слова.
23 Лют 2015 18:05
2 575
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду