«Безсмертний полк» уже не той. «Інтер» просить у Держкіно півтора мільйона на фільм про культурний терор

«Безсмертний полк» уже не той. «Інтер» просить у Держкіно півтора мільйона на фільм про культурний терор

Розваги у нас в «Антоніні» специфічні. Ми любимо спостерігати, як люди креативно підходять до пошуку кватирки до державних коштів. Самі по собі намагання припасти до живильного джерела – вже не новина. А от наскільки творчо це роблять претенденти, оце цікаво.
«Безсмертний полк» уже не той. «Інтер» просить у Держкіно півтора мільйона на фільм про культурний терор
«Безсмертний полк» уже не той. «Інтер» просить у Держкіно півтора мільйона на фільм про культурний терор
7 Черв 2024
0
5402

Ми не будемо тут робити повний розбір заявок, які пройшли перший етап відбору 19 конкурсу Держкіно. Попереду найцікавіший етап — пітчинги. Поки ж це досі лише заявки, і якщо вони не пройдуть другий етап конкурсу, державні гроші на виробництво їм не світять.

Тому ми не будемо вас катувати описом. Але і пройти повз опубліковані експертні оцінки теж не можемо. Не для того ми «Антоніну» започатковували, щоб тримати свої сарказм з іронією в собі. Некорисно для здоров’я.

От просто відкрили першу ж заявку і зрозуміли — марожено! Одразу слова починають складатися в речення, а шрифт змінює забарвлення на колір жовчі.

Нічого особистого, колеги! Але як можна не стібатися з телеканалу «Інтер», який намагається перефарбувати георгієвську стрічку в жовто-блакитний? Просто вашу заявку ми відкрили першою.

У категорії «Дебюти повнометражного неігрового (документального) кіно» телеканал «Інтер» хоче отримати півтора мільйона гривень на фільм про українських діячів культури, які продовжували творити навіть після того, як радянська влада вислала їх на Соловки. 

Пропонуємо художньо зняти ходу з портретами митців. Тим більше, що «Інтеру» цей формат знайомий як нікому, адже проросійські акції «Бессмертный полк» вони підтримували аж до повномасштабки, вже під час війни.

Отже, проєкт «Історія змови: культурний терор» від автора сценарію, кореспондента Богдана Вербицького та режисерки Людмили Грицай «Інтер» подає в категорію дебюти. Для тих, хто не в темі: саме в цій категорії передбачено 100% фінансування державою. Тобто славетний телеканал не планує вкладатися в фільм, який по суті буде черговим контентом для їхнього ефірного часу.

А ми вже було подумали, що «Інтер» хоче спокутувати свої ефірні шабаші кількарічної давнини. Де Анастасія Даугуле (яка зараз затишно читає з суфлера в «Єдиному телемарафоні») та Андрій Доманський на мільйонну аудиторію телеканалу пафосно промовляли зі сцени: «Ми не можемо дозволити, щоб вулиці наших міст називали іменами фашистських злочинців, а їхні портрети безкарно проносили під час факельних ходів у нашій столиці, де кожен метр просякнутий кров'ю наших співвітчизників».

Було би похвально, якби «Інтер» зараз виробляв проукраїнський контент за свої гроші. Але ніт. Хоче за наші.

І ще один нюанс. Коли державні кошти виділяються на повнометражне неігрове кіно, то наголос тут на слові кіно. Документальний фільм і те, що на телебаченні називається документальним фільмом, — це різні речі. Телевізійний неігровий фільм робиться зазвичай за шаблоном. Тому в конкурсі Держкіно є окрема категорія «Неігрові телефільми». Але от біда, там можливе фінансування лише 50% від бюджету виробництва. Один із експертів у своєму аналізі проєкту «Історія змови: культурний терор» написав: «Телевізійна драматургія, краще подати в категорію телефільми». Що і треба було довести.

Відео пітчингів уже з'являється в онлайні, ми чекаємо всі три частини, щоб проаналізувати загальну ситуацію, а цей текст просимо вважати офіційним трейлером майбутньої драми. Мереживні комірці накрохмалили, гусяче пір'я нагострили, готові насолоджуватися.

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Компанія Adastra Cinema з'явилась два роки тому на заміну російській дочірній компанії «Вольга-Україна» (VLG Film). Але чи така нова ця компанія? Чи просто змінилась назва?
25 Лип 2024 13:00
1 917
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
А Антоніна заледве здатна уявити масштаб срачу, який це може викликати.
18 Лип 2024 15:00
6 372
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Вважайте цей текст попередженням. Бо автори цього зробити не спромоглися.
16 Лип 2024 15:00
1 046
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Я давно це кажу, але Антоніну ніхто не слухає. Розповідаю, в чому справа.
15 Лип 2024 16:30
4 358
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Стежити планують уважно. Але це ще не все.
03 Лип 2024 22:40
595
Катерина Городнича
«Антоніна»
Ми так багато розповідаємо вам про срачі та дискусії, що вирішили, нарешті, подарувати трішки бездоганної краси.
02 Лип 2024 12:00
15 857
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду