Хрумкіт попкорном, увімкнені телефони та залишене сміття. Кіноблогерка Інна Гордєєва — про брак культури походів у кінотеатри

Хрумкіт попкорном, увімкнені телефони та залишене сміття. Кіноблогерка Інна Гордєєва — про брак культури походів у кінотеатри

Розповідь ця вийшла дещо некомпліментарною щодо відвідувачів. Якщо так можна назвати порівняння зі свиньми. (Хоча насправді свині не такі!) І це питання, до речі, порушується вже не вперше.
Хрумкіт попкорном, увімкнені телефони та залишене сміття. Кіноблогерка Інна Гордєєва — про брак культури походів у кінотеатри
Хрумкіт попкорном, увімкнені телефони та залишене сміття. Кіноблогерка Інна Гордєєва — про брак культури походів у кінотеатри
20 Жов 2023
0
681

Тому одягаймо білі пальта і починаємо. Бо проблемка за роки так і не вирішилася. 

Отже, Інна надумала піти на новий фільм Мартіна Скорсезе «Вбивці квіткової повні» і таки пішла. Але трапилося таке, що доведеться йти ще раз. За словами кінооглядачки, глядачі в залі поводилися настільки жахливо, що по-людськи подивитися стрічку не вдалося. До того ж це був прем’єрний показ, на які зазвичай запрошують журналістів і різних знаменитостей. 

Гордєєва нарікала на те, що люди нишпорили в телефонах, увімкнувши їх на повну яскравість і засліплюючи глядачів позаду. Голосно коментували те, що відбувається на екрані. Розмовляли по телефону. Голосно хрумкали попкорном та шаруділи пакетиками, які потім, до речі, не забирали. Хоча практично у всіх кінозалах одразу на виході стоять великі баки для сміття. 

«Це просто неможливо. Я закривала вуха, бо сусіди поряд, сусіди зверху, внизу — люди вирішили, що вони одні на сеансі і їм можна поводити себе так, як вони хочуть. Їм все одно, який це фільм, що це за режисер, хто там грає», — каже блогерка у сториз.  

На підтвердження своїх слів Гордєєва додає, що її сусіди почали вставати й виходити із зали просто під час фінальної сцени. «І я впевнена, ці люди, яким абсолютно плювати на людей та кіно, перші напишуть в своїх дуже важливих фейсбуках та твітерах: х*йня ваш фільм. Навіть не розбираючись, про що він (бо може і х*йня, але ж треба, бляха, розуміти чому!»). 

Емоційно, проте актуально. Мені зовсім не хочеться писати оце старе добре: от у світі все так чудово, а у нас — вічно якась фігня. За кордоном у кінотеатрах я мала приємність спостерігати приблизно те саме. Але це не означає, що тему не варто піднімати. 

Особисто у мене в топі ось такі випадки:

1. Двоє чоловіків гучно займалися сексом на другій «Німфоманці» фон Трієра. 

2. На балеті, прости господи, «Євгеній Онєгін» у київській опері на найдорожчих (дуууже дорогих) місцях пані в діамантах дістала пачку з чипсами і вони з чоловіком хвилин 15 ними хрумтіли, поки Євгеній сновигав вечірками. 

3. Цілий список із вистав, концертів чи фільмів, які глядачі не додивлювалися, бо за 15 хвилин масово починали виходити. Усе, щоб першими дійти до гардеробу і не стояти в черзі. 

Отакі справи. Винятком, напевне, був лиш випадок, коли ми з колегами подалися пореготати з «50 відтінків сірого». Виявилося, що з такою метою прийшли всі глядачі, і ми чудово провели час, кепкуючи з цієї еротичної комедії.

Питання не лише в тому, що своїми діями та поведінкою ви можете заважати дивитися кіно своїм сусідам. А в подекуди демонстративній байдужості до комфорту інших людей навколо. Наприклад, якщо вам аж так потрібно глянути в телефон, можна поставити яскравість на мінімум і постаратися так тримати гаджет, щоб не світити всім в очі. Або відкласти дзвінок на потім чи вийти в коридор, замість перекрикувати персонажів. 

А ще не дуже зрозуміло, навіщо люди взагалі в такий спосіб дивляться кіно? Йдеться про серйозні, авторські фільми, бо різні блокбастери атракціонного типу часто самі спонукають на постійне виявлення емоцій, і це зазвичай має органічний вигляд та нікому не заважає. Хоча й там, звісно, не варто зариватися. Проте якщо ми говоримо про стрічки штибу «Вбивць квіткової повні», то вони потребують уважного та вдумливого перегляду, адже автор прагне не просто вас розважити, а сказати щось важливе, щось складне, над чим ви маєте подумати і після показу. 

Якщо ви не прагнете такого досвіду, то не зовсім зрозуміло, навіщо взагалі марнувати час і гроші на те, що не дасть вам абсолютно нічого? Невже ви почуєте історію нашого шановного пана Мартіна, постійно плескаючи язиками і гортаючи соцмережі? Не почуєте нічого і не дасте почути іншим. Значно дешевше і простіше просто підписатися на будь-який онлайн-кінотеатр, сидіти на дивані, обкластися бургерами та чипсами і весело проводити час із компанією під будь-яку стрічку. Адже ви однаково не будете уважно дивитися і слухати. 

А якщо вдягти не одне біле пальто, а два, то можна навіть сказати, що культура кінопереглядів потребує ще й підготовки. Познайомитися з попередніми роботами режисера чи режисерки, почитати критику на них, інтерв'ю авторів і так далі. 

З іншого боку, займатися вихованням глядачів повинні в першу чергу самі керівники кінотеатрів, кінооглядачі, кінокритики та кіножурналісти. І не лише за допомогою дописів у соцмережах. Деякі мережі чи окремі кінотеатри практикують лекції перед показами. На фестивалях зазвичай стрічки ще й обговорюють. Команди вітчизняних фільмів нерідко влаштовують допрем’єрні тури, спілкуючись зі своїми глядачами до та після сеансів. Це дуже хороші практики, які просто потрібно збільшувати. 

Ну а в наступних наших матеріалах поговоримо про креативні способи українських театрів нагадувати глядачам перед виставою, що телефони треба перевести у беззвучний режим. Хоча це все ж не рятує від звуку повітряної тривоги. Проте часом це навіть надає виставам додаткової символічності. 

 

Фото: інстаграм Chechevitsaaaa

«Детектор медіа»
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Ноутбук ви можете отримати всього за 200 гривень. Але ніхто не буде вас стримувати, якщо заплатите більше.
01 Трав 2024 20:10
111
Марина Крижня
«Антоніна»
Ексведучий «Інтера» та в минулому спортивний журналіст ніяк не зупиниться. Ділиться своєю безцінною експертною думкою в тіктоку та просуває меседжі російської пропаганди.
26 Квіт 2024 19:00
789
Катерина Городнича
«Антоніна»
Гівняні прикраси, гівняні картини і гівняний мерч. Це не відгук на продукцію. Це її офіційний опис. Киянка Міша Куш у соцмережах рекламує свої товари бренду VALERA, зроблені з голубиного посліду. Спецпроєкт пабліку «Шо там» став нашою улюбленою нативною рекламою з першого перегляду.
25 Квіт 2024 19:30
1 238
Марина Крижня
«Антоніна»
У відеоролику співак Володимир Дантес та порноакторка Джозефін Джексон озвучили «пікантні» відео з котиками.
25 Квіт 2024 17:40
1 269
Марина Крижня
«Антоніна»
Користувачі соцмереж знову почали обговорювати фемінітиви. Здається, ця тема невичерпна.
24 Квіт 2024 18:00
7 938
Марина Крижня
«Антоніна»
Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуці. Якийсь, як каже Кіпіані, покидьок створив профіль, підписався його ім'ям та додав до нього нецензурне слово.
18 Квіт 2024 17:10
574
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду