Борщ підкорює світ: актор Стенлі Туччі виклав відео з приготуванням української національної страви

Борщ підкорює світ: актор Стенлі Туччі виклав відео з приготуванням української національної страви

Зірка фільмів «Диявол носить Prada» та «Голодні ігри» Стенлі Туччі приготував борщ та розповів про зустріч з українськими біженцями у Молдові.
Борщ підкорює світ: актор Стенлі Туччі виклав відео з приготуванням української національної страви
Борщ підкорює світ: актор Стенлі Туччі виклав відео з приготуванням української національної страви
1 Груд 2023
0
1113

Володар «Оскара» (за роль другого плану у фільмі «Милі кості») Стенлі Туччі веде кулінарний блог в інстаграмі та видає кулінарні книги. І хоч він знімався в «Голодних іграх», голодним поряд із ним ніхто не залишиться.

Його відео з приготуванням українського борщу подивилося більше 1 мільйона користувачів, нині воно зібрало понад 78 тисяч лайків та більше 1000 коментарів. Українці тішаться в коментах та рекомендують спробувати борщ із «чарочкою хріновухи», а іноземні користувачі інстаграму висловлюють своє захоплення.

На початку ролика Стенлі Туччі розповідає, що нещодавно повернувся з Молдови, де разом з УВКБ ООН зустрічався з українськими біженцями. «Це було зворушливо та надихаюче», — додав актор. Він зазначив, що одним із його занять там було приготування їжі з українськими жінками, серед яких була шефкухарка. Вона навчила актора готувати борщ, який він так любить.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Stanley Tucci (@stanleytucci)

Керівниця Глобальної програми посла доброї волі УВКБ ООН Елісон Тілбе лишила коментар під відео Стенлі Туччі: «Дякуємо, Стенлі, за подорож з нами до Молдови та вшанування чудових українських жінок-біженок, з якими ти готував їжу. Їжа є дивовижною ланкою, що об’єднує, та нагадуванням про нашу спільну людяність. А твій борщ — так взагалі».

У коментарях ми не побачили запеклих суперечок щодо найправильнішого рецепту борщу. А це дуже часто буває в наших соцмережах. Рідкісний момент, який ми дуже цінуємо!

Зазвичай не тільки українці сваряться через автентичний рецепт борщу. У нас є серйозніша загроза з боку Росії, яка привласнює все українське. Росіяни люблять розповідати, що наш борщ належить їм. І тут хочеться згадати, що завдяки ініціативі шефкухаря, співзасновника ресторану української кухні «100 років тому вперед» Євгена Клопотенка, 1 липня 2022 року ЮНЕСКО внесло український борщ до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, яка потребує термінової охорони.

Раніше, 14 жовтня 2020 року, вийшов тревел-проєкт «Борщ. Секретний інгредієнт», у якому Євген Клопотенко мандрував Україною, щоб віднайти унікальні рецепти борщу, розкрити секретні інгредієнти та зібрати цікаві історії людей. Цей фільм отримав відзнаку ADAMI Awards 2020. Усе це популяризує страву і водночас країну.

Але не тільки Стенлі Туччі, а й інші всесвітньо відомі зірки неодноразово ділилися в соцмережах приготуванням української національної страви. У 2021 році американська порноакторка Саша Грей, яка веде кулінарний блог «Secret Sauce», приготувала борщ і на початку відео та в описі до нього зазначила, що це українська страва (хоча й промовила тоді всі «російські» слова одне за одним, які знала: «Привет, водка, борщ, хорошо, пожалуйста, до свидания, как дела»).

А після повномасштабного вторгнення, навесні 2022 року, американський актор та режисер Лів Шрайбер приїхав разом з благодійною організацією World Central Kitchen у Польщу варити борщ для українських біженців. Пізніше актор став послом фандрейзингової платформи зі збору коштів для України United24.

 

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Liev Schreiber (@lievschreiber)

Дивно, що в коментарях у Стенлі Туччі ми не побачили росіян (може, погано дивилися), які розповідали б, що це саме вони придумали борщ, як Ленін — Україну (дивно, що борщ придумав не Ленін). Може, це заздрощі? Адже їм теж, мабуть, хотілося, щоб російські щі приготувала Саша Грей.

Віримо, що така популяризація нашої традиційної страви всесвітньо відомими зірками закріплюватиме знання серед іноземців, що борщ — український, та спонукатиме дізнаватися більше про нашу культуру.

Фото: David Levenson / Getty Images, Влад Нагорний (портрет Євгена Клопотенка), інстаграм Стенлі Туччі, Ліва Шрайбера

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Більше доби палає в соцмережах від нововведення МЗС України — віртуальної речниці, Вікторії Ші. Ми ж пропонуємо вам для порівняння історію епічного провалу іншого віртуального персонажа.
02 Трав 2024 14:15
456
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Ноутбук ви можете отримати всього за 200 гривень. Але ніхто не буде вас стримувати, якщо заплатите більше.
01 Трав 2024 20:10
276
Марина Крижня
«Антоніна»
Ексведучий «Інтера» та в минулому спортивний журналіст ніяк не зупиниться. Ділиться своєю безцінною експертною думкою в тіктоку та просуває меседжі російської пропаганди.
26 Квіт 2024 19:00
795
Катерина Городнича
«Антоніна»
Гівняні прикраси, гівняні картини і гівняний мерч. Це не відгук на продукцію. Це її офіційний опис. Киянка Міша Куш у соцмережах рекламує свої товари бренду VALERA, зроблені з голубиного посліду. Спецпроєкт пабліку «Шо там» став нашою улюбленою нативною рекламою з першого перегляду.
25 Квіт 2024 19:30
1 242
Марина Крижня
«Антоніна»
У відеоролику співак Володимир Дантес та порноакторка Джозефін Джексон озвучили «пікантні» відео з котиками.
25 Квіт 2024 17:40
1 283
Марина Крижня
«Антоніна»
Користувачі соцмереж знову почали обговорювати фемінітиви. Здається, ця тема невичерпна.
24 Квіт 2024 18:00
7 951
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду