Megogo Music Awards 2023: для чого нам музичні церемонії, коли в країні війна?

Megogo Music Awards 2023: для чого нам музичні церемонії, коли в країні війна?

Церемонія Megogo Music Awards відбувається вже вдруге. Цьогоріч дійство було в міру гламурним, у міру розважальним та в міру соціально значущим. Проте організатори, звісно, не змогли уникнути реакцій штибу «війна в країні — навіщо все це взагалі влаштовувати?».
Megogo Music Awards 2023: для чого нам музичні церемонії, коли в країні війна?
Megogo Music Awards 2023: для чого нам музичні церемонії, коли в країні війна?
15 Груд 2023
0
1587

Від себе нагадаю, що війна в нас із 2014 року, і музичній, як і кіно-, книжковій та іншим культурно-розважальним індустріям, потрібно якось розвиватися. Культурний, прости господи, фронт треба тримати, бо і так на нього раніше не звертали належної уваги. І ось такі церемонії — важливий складник цього розвитку: там відзначають досягнення, тенденції та навіть роблять важливі заяви. Зовсім недавно відбулася інша музична подія — Muzvar Awards 2023, на якій, крім розваг і жартів, багато говорили про війну, патріотизм, розвиток індустрії та необхідність підтримувати сили оборони. 

Церемонія від Megogo відбувається на концертному майданчику Bel Etage Music Hall у самому центрі Києва. Я проходжу охорону, яка обдивляється мою сумочку, і йду до стійки акредитації. «Вам на четвертий поверх», — загадково кажуть дівчата і чіпляють мені на руку білу стрічку. Як сказала згодом знайома піар-директорка: «Не зрозуміло, це так мене образили чи навпаки?». 

Четвертий поверх виявився чудовим місцем — це великий балкон із фотозоною і баром. Усі зірки вже тут.

Фотографуються, спілкуються і сидять за столиками, спостерігаючи за церемонією. Вона відбувається внизу, і там же можна сісти в залі.

Ведучі — комік Влад Свідерський та маркетинг-директорка Megogo Валерія Толочина.

І тут мені знову хочеться поскиглити з приводу наших кіношних церемоній. Бо поки музичні є на кілька голів вищими. Розумію, що формати тут різні, бо кінематографісти зазвичай воліють більш стриманих і класичних дійств. Проте в Україні майже всі вони (за винятком, напевне, відкриття і закриття Docudays.Uа та недавнього скандального закриття «Молодості») відбуваються вже занадто офіційно, майже без гумору і без яскравих промов. Якщо згадати церемонію нагородження премією американських кіноакадеміків чи «Золоті глобуси», то нерідко від ведучих або переможців ми чуємо доволі цікаві думки про актуальні та суспільно важливі явища. 

Нині ж на сцені постійно жартували та імпровізували. Такі гості, як, приміром, Марк Куцевалов, справді могли забезпечити такий формат.

У нашому музичному світі трохи більше сміливості. Ну, приміром, Otoy, який переміг у номінації «Хіп-хоп артист року», роздав музикантам, які досі записують російськомовні альбоми (привіт Івану Дорну та «Грибам») і тим, хто з ними співпрацює:

«Якщо ти — український артист, родом з України, якщо ти, б*ядь, не Ані Лорак або якась така херня. То жити в Україні і випускати російською мовою музику — це дно собаче. (Бурхливі оплески.) Тому на*уй Бардаша! (Ще більш бурхливі оплески.) І тих, хто продовжує йти його шляхом. Велике спасибі. Слава Україні!». (Овації.)

Коміка Василя Байдака нагородили за найкреативніший спосіб збору донатів. 

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Василь Байдак (@by_by_duck)


На честь цього на церемонії відбувся невеличкий аукціон (а це нині майже обов’язковий складник на таких подіях), на якому не лише зібрали грошей, а і вкотре наголосили, що донатити — важливо. Креативні ідеї волонтерів — це супер, але не змушуймо їх уже зовсім вистрибувати зі штанів, намагаючись привернути нашу увагу. 

Музичний менеджер Михайло Ясинський закликав представників спільноти до єдності:

«Я дуже прошу кожного з вас бути уважними до своїх колег. Ви артисти, ви творчі люди, тому не соромтеся хвалити інших. Поменше срачу, побільше компліментів. Тому що для нас дуже важливо відчувати те, що ми потрібні. Потрібні одне одному тому, що ми створюємо одну справу. Незалежно від того, яку ми музику робимо, в якому стилі чи жанрі працюємо, — ми все робимо для нашого глядача». 

Ну і, власне, переможці:

  • «Попартист року» — Volodymyr Dantes 
  • «Нова хвиля попмузики» — Yaktak 
  • «Альтернативний/інді-артист року» — Паліндром
  • «Альтернативна/інді-артистка року» — Lely45
  • «Нова хвиля альтернативної/інді-музики» — Структура Щастя
  • «Хіпхоп-артист року» — Otoy
  • «Нова хвиля хіпхопу» — Santorin
  • «Кліп року» — Latexfauna «Masandra» та Стасік «Герої вмирають» 
  • «Альбом року» — Onuka «Room» 
  • «Мініальбом року» — Kola «Музичний щоденник. Частина 1»
  • «Колаба року» — Злата Огнєвіч & Shumei «Буревіями»
  • «Етнофольк-артистка року» — Юля Юріна (програма «Ґвара»)

Також була спеціальна відзнака «Музика нашої єдності», нагороди отримали автори проєктів, які присвячені неподільності України. Це серія роликів «Хоробрі міста» від Ukraїner, мініальбом «Як звучить Світ. Україна» Євгена Філатова та  альбом «Qirim» від Джамали. 

Джамала у своєму виступі наголосила на випробуваннях, які довелося витримати саме жінкам. 

Також частина артистів отримали зіркових менторів — досвідчених музикантів, які зобов’язалися всіляко допомагати молодшим колегам. Структура ЩастяSantorin та Yaktak тепер працюватимуть із підтримкою Monatik, ТНМК і Саші Чемерова.

Ну а ще церемонію перекладали жестовою мовою. До речі, варто тут вчергове наголосити, що правильно казати саме «жестова мова», а не «сурдопереклад». За це слово вам можуть прочитати цілу лекцію, чому воно дискримінує як перекладачів, так і людей із порушенням слуху. Зізнаюся, я вперше побачила, як у такий спосіб перекладають навіть пісні — і дівчата-перекладачки робили це не лише технічно, але й артистично. 

Організатори  Megogo Music Awards стверджують, що в голосуванні взяло участь майже 55 тисяч людей. Порівняти вибір глядачів і членів журі, а також почитати більше про всіх переможців можна в інстаграмі премії. 

Сама нагорода має ось такий вигляд.

Дрескод вечора — фуксія, чорне, біле. Більшість гостей його дотрималася, але ось Євген Клопотенко вирішив сяяти і прийшов у светрі з до болю знайомим принтом. 

Ну і ще трішки гостей і переможців.

Фото: Максим Поліщук, Антон Кулаковський, Віталій Ухов  

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Наприкінці березня комік, колишній учасник «Ліги сміху», який воював у складі 3-ї окремої штурмової бригади, Віктор Розовий отримав осколкове поранення голови.
30 Квіт 2024 18:40
2 211
«Антоніна»
Подія трапилася 28 квітня біля Українського дому, в якому проходили виставка Алли Горської «Боривітер» та показ фільму Ірини Цілик «Я і Фелікс».
29 Квіт 2024 17:00
1 581
Лєна Чиченіна
Сподіваюся, ця розмова дасть відповідь на багато питань, які активно обговорюються серед представників кіно- та серіальної індустрії.
28 Квіт 2024 13:00
5 370
Катерина Городнича
«Антоніна»
У світі, де люди дізнались, що таке сексизм і об’єктивація, конкурси краси поступово втрачають актуальність. А от для штучного інтелекту все тільки починається.
27 Квіт 2024 13:40
955
Катерина Городнича
«Антоніна»
Секція серіалів 19-го конкурсу Держкіно зібрала невеличкий гурток продакшенів, сценаристів і режисерів (до десятка), які рясно розпорошені по всіх 25 заявках розділу.
19 Квіт 2024 17:00
4 445
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду