Готуємо помиральну яму, або Страшні заголовки, якими нас лякають на ютубі

Готуємо помиральну яму, або Страшні заголовки, якими нас лякають на ютубі

Інколи заходиш на ютуб і бачиш відео з написами: «Україні доведеться на це піти», «Буде ще важче, ніж зараз», «Скоро буде два масовані ракетні обстріли?». Хочеться його закрити і лягти в помиральну яму. Про канали, які викладають відео з такими обкладинками, і поговоримо.
Готуємо помиральну яму, або Страшні заголовки, якими нас лякають на ютубі
Готуємо помиральну яму, або Страшні заголовки, якими нас лякають на ютубі
10 Квіт 2024
0
356

Мені давно впало в око, що 24 канал, Прямий та «Фабрика новин» ставлять страшні клікбейтні заголовки. Інколи, якщо я на них натрапляю, роблю скриншоти і скидаю друзям. До речі, це помітила не тільки я, бо хтось навіть створив у телеграмі стикерпак з найкращими (тобто найгіршими) написами. Ці канали намагається наздогнати і ТСН, але в неї поки що поганенько виходить (менше подібних заголовків, хоча все одно вони є).

І ось на це явище вкотре звернув увагу журналіст Богдан Амосов, про що написав у своєму фейсбуці.

У коментах, як і належить, побідкалися про совість колег. Точніше, про її відсутність.

Останній комент Олександри Горчинської — дуже навіть в тему. Бо ютуб радіостанції постійно критикують за клікбейтні заги. Навіть у самому колективі є незадоволені, які чомусь ніяк це діло побороти не можуть.  

Я зайшла на ютуб і почала дивитися, а які ж відео викладають зараз. І мене це прямо вразило, дивіться самі. 24 канал має такі відео: «На фронті буде тяжко», «Загроза, вже не до жартів», «Буде ще важче, ніж зараз». Шок, страх, паніка! До речі, деякі відео мають підписи російською.

Далі я пішла подивитися, які відео викладає телеканал «Прямий». Тут бачимо заголовок «Зеленський заговорив про наступ неспроста» (і тут щось про кризу, яка буде поглиблюватись) — це прямо якась конспірологія. Ще «тішать» око написи «На півдні давно такого не бачили», «Україні доведеться на ЦЕ піти», «Часу залишилось критично мало». Ну і про Харків — абсолютно живодерські заголовки «Линия фронта рухнет?» та «Харків, нам кажуть далеко не все».

Також маємо прекрасні написи: «Ситуація доходить до точки кипіння», «Терміново! Прогнози невтішні» (при чому два різних відео бачимо з одним написом — це якщо хтось не зрозумів з першого разу), «Тривожні новини з фронту», «Терміново! РФ обрала нову ціль», — усі ці назви ніби для людей, які мало накрутилися. 

І поряд із цими відео маємо «Росія потерпає», «В Генштабе РФ полетели головы» (до речі, чого російською?), «Ох как все засуетились».

А потім я побачила відео на каналі «Фабрика новин». Там узагалі все прекрасно. На їхній канал треба заходити, якщо ви вже хочете себе добити після попередніх написів. Тут ми бачимо відео «Загине дуже багато людей» (російський журналіст Асланян сказав, що Київ ведуть до поразки), «РФ прорвалась до форпосту ЗСУ», «Путіну потрібен порожній Харків» (саме відео називається «У Харкові почалась евакуація», а на обкладинці російський блогер Фейгін).
А ще «Прямо зараз! Вирішується доля Харкова» — відео теж із Фейгіним.

ТСН не так зловживає подібними написами на відео, але буває трапляються і в них. Наприклад, «Скоро буде два масовані ракетні обстріли?», а далі відео «Як скласти заповіт» (ймовірно, ці відео розміщені таким чином випадково, але вийшло трохи навіть з чорним гумором), «Бійки через повістки: і носаками, і з ножем», «Тотальний блекаут. Харкове, як ти?». 

Ну тут хоча б я не бачу експертів на кшталт Олега Жданова, Романа Світана чи Андрія Піонтковського, які ходять на всі попередні канали і діляться своєю експертною експертністю.

Клікбейтні заголовки підвищують охоплення. Але ще й додають стресу, якого нам не бракує і без того. Найбільше у всій цій історії мене обурюють написи про Харків, якому й так непереливки, особливо останнім часом. Це аж зовсім не підтримує людей, а тільки викликає бажання лягти в помиральну яму. Ви ще не там? Тоді ми йдемо до вас — буде гірше. 

Може, ліпше було не гнатися за переглядами за допомогою клікбейтів та конспірології, а бути більш емпатичними до людей, які щодня переживають обстріли? І не накручувати їх іще більше, а підтримувати.

«Антоніна»
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Як ми могли пропустити такий чудовий розділ на сайті 24 Каналу? Love24 існує вже 10 місяців, і «ви не повірите», «це взірвало інтернет», «він у труні, а вона в білій сукні». Ми з Антоніною дуже любимо треш, тому весь день займалися читанням.
25 Квіт 2024 16:20
601
Марина Крижня
«Антоніна»
Здається, у Дмитра Гордона та пірамідок «Ю Шинсе» підростає конкурент.
25 Квіт 2024 14:50
375
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Називається фільм «Предатели», і через нього вже другий тиждень як пересралися всі російські «опозиціонери».
24 Квіт 2024 21:20
810
Катерина Городнича
«Антоніна»
Найвідоміший у Британії ведучий вечірніх новин, Г’ю Едвардс, після сексуального скандалу, який триває вже 10 місяців, був змушений звільнитися.
24 Квіт 2024 11:00
1 190
Марина Крижня
«Антоніна»
Три тижні тому канал СТБ випустив одинадцятий випуск «Супермами», який зараз обговорюють у соцмережах. Брат однієї з учасниць, яка родом з Луганщини, воював за росіян у 2016 році, але нібито цього сам не хотів. Вона ж, як вважають деякі користувачі соцмереж, розповіла свою версію подій, відмінну від правди.
22 Квіт 2024 17:00
389
Ольга Семенюк
«Антоніна»
Свята Галичина. Скільки праведного й мемасного в цьому словосполученні. Тілько ві Львові фраза «Де у вас тут найближча греко-католицька церква» – не жарт, а дійсність.
22 Квіт 2024 10:40
561
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду