Юрій Андрухович винайшов п'ять критеріїв «хороших росіян», з якими він погодиться на діалог

Юрій Андрухович винайшов п'ять критеріїв «хороших росіян», з якими він погодиться на діалог

Письменник дав інтерв'ю журналістці Ірині Соломко на ютуб-каналі «Голос Америки». Вони поговорили про кенселінг росіян та згадали про зашквар з російським письменником Шишкіним.
Юрій Андрухович винайшов п'ять критеріїв «хороших росіян», з якими він погодиться на діалог
Юрій Андрухович винайшов п'ять критеріїв «хороших росіян», з якими він погодиться на діалог
24 Квіт 2024
0
656

Повернімося трішки в минуле. У вересні 2022 року Юрій Андрухович втрапив у скандал. Він брав участь у публічній дискусії про війну в Україні з росіянином Михайлом Шишкіним. Подія відбувалась у межах норвезького фестивалю Bjørnsonfestivalen. І це обурило користувачів соцмереж, поеток, письменників та письменниць (Богдан-Олег Горобчук, Андрій Тужиков, Тетяна Калитенко). Мовляв, як так: український письменник буде говорити про війну з росіянином?

Шишкін з 1995 року проживає у Швейцарії. І на це спиралося багато захисників Андруховича. До речі, заступалися за нього письменники Юрій Винничук, Андрій Бондар (зять, бо одружений з донькою — Софією Андрухович), а письменник та літературний критик Олександр Бойченко навіть написав карколомну колонку на сайті «Збруч». У ній були роздуми про нацизм. Нібито якщо ми почнемо критикувати всіх, то виявиться, що Путін правий і «зумів-таки допровадити нас до стану свого з колегою Гітлером озвіріння». Шикарна колонка, почитайте якось.

Тоді, до речі, письменниця Оксана Забужко у своєму фейсбуці написала розгромний пост. Вона розкритикувала тих, хто «невтомно й наввипередки, без сорома казка, пере йому [Андруховичу] брудні штани. Від штатних тиражувальників рос. методичок, які подописувались до того, що НЕ розмовляти зараз із росіянами — це нацизм». Та запитала: «Are you ohueli там?..».

Ну а сам же Юрій Андрухович пізніше дав інтерв'ю поетці та журналістці Ользі Перехрест щодо цієї історії та сказав, що завжди дуже вдячний за конструктивну критику. Проте, на думку Андруховича, є багато людей, у яких просто ненависть до нього та до суті його вчинків. «І ці люди постійно сидять у засідці, очікуючи такого моменту, коли, як їм здається, можуть напасти», — говорив він. Тоді ми й дізналися, що всі сидимо у засідці (у фейсбуку, твітері чи будь-де) і нападаємо на письменника ні за що.

Тоді це був гучний скандал. Його захисники так голосили, ніби ми (я, зокрема, частина письменників і користувачі соцмереж) скасували Андруховича. Наче його книги прибрали з полиць у книгарнях, він переховується в глухому селі, став фермером, більше не пише книжок і взагалі його не видно, не чутно.

І ось зараз, у квітні 2024 року, він дав інтерв'ю журналістці «Голосу Америки». Вона запитала: «Наскільки все-таки в контексті захисту України є потужним інструментом культурна дипломатія? І один із її напрямків або стратегій, або тактик — так званий кенселінг». Уточнила, що має на увазі: коли українським зіркам, письменникам не дозволяється виступати разом з російськими письменниками, музикантами. Вона каже, що зараз щодо цього питання точиться багато дискусій, а Андрухович сам через це постраждав, коли його розкритикували через дискусію з російським письменником Шишкіним.

Андрухович їй відповідає: «Ця ситуація із Шишкіним взагалі була доволі рідкісна. Така ситуація в мене з того часу просто не повторювалась. Тобто була якась ще одна пропозиція про спільну сцену разом з іншим росіянином, але я вже мав досить цих баталій навколо моєї особи, не найважливішої, зрештою, в цій ситуації». Тобто виходить, Андрухович після історії з Шишкіним відмовився від подібної пропозиції.

«Але я думаю, що в цілому, це такий доволі радикальний, але не зовсім правильний шлях. Загалом я за радикалізм. Я за максимально виразне чітке донесення якоїсь принципової позиції. Але мені здавалося тоді й здається до сьогодні, що ми все-таки повинні серед оцих на Заході дуже активно присутніх російських діячів культури, митців, письменників, їх якось диференціювати. Ми повинні навіть, цинічно кажучи, не об'єднувати їх своїм кенслом і своїм несприйняттям і ненавистю, а навпаки, розколювати.

І в цьому сенсі, коли ми по-різному ставимось до різних із них залежно від їхніх позицій, “заслуг” у лапках чи справді заслуг, я для себе випрацював ряд із, здається, п'яти критеріїв. Ось яким п'ятьом критеріям має відповідати цей хороший росіянин для того, щоб я міг погодитися на діалог. Але я думаю, що тих, які, власне, моїм критеріям відповідають — їх навряд чи на пальцях однієї руки можна порахувати. Тому в мене більше не було прецедентів. Практично ми десь не перетинаємося з такими [росіянами]», — сказав письменник.

Усім цікаво, що ж там за критерії.

Письменник каже: «І серед цих критеріїв дуже важливий для мене той, що людина не змінилася після 24 лютого 22-го року, а протягом попередніх довгих років демонструвала свою позицію проти Кремля, проти імперії, проти Путіна і послідовно її дотримувалась. Ну а також дуже простий прагматичний момент — це фінансова підтримка Збройних сил України. І ось уже таких росіян справді дуже небагато».

Достойно. Тепер хотілося б дізнатися, чи Шишкін донатив на ЗСУ. Чи Андрухович придумав п'ять критеріїв росіян, яким він тиснутиме ручку, після того, як на нього вистрибнули з засідки.

Фото: відео з ютуб-каналу «Голос Америки»

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Поки на ньому можна подивитися тизер і три відео
06 Трав 2024 10:00
610
Марина Крижня
«Антоніна»
А також розповів про Генпродюсера «Ліги сміху» Наума Барулю, який має російське громадянство.
03 Трав 2024 22:00
646
Марина Крижня
«Антоніна»
Актор, найсексуальніший митець за версією премії «Золотий ліфон», голос Радіодиктанту національної єдності 2023 року дав інтерв'ю Сергію Лиховиді. Поговорили про театральну реформу, міф, який допоміг популяризувати театр, і кіно.
03 Трав 2024 11:55
605
Марина Крижня
«Антоніна»
«Ви просили – ми зробили. Це поки не "Хата на комбата", але не все одразу», — йдеться в дописі під відео. З нетерпінням чекаємо, а поки що оглядаємо нове шоу «Бажаю смачного», де молодший сержант Володимир Кравчук разом із цивільними гостями тестує різні сухпайки.
01 Трав 2024 09:00
849
Катерина Городнича
«Антоніна»
Роман Скрипін сходив до стендапера Олега Лузанова на подкаст. Виголошували тости, випивали за Громадське і Суспільне. За 5 канал не пили, але говорили. Виявляється, створення всіх цих медіа – заслуга Скрипіна. Згідно з його ж ностальгійними спогадами.
29 Квіт 2024 18:30
2 022
Катерина Городнича
«Антоніна»
Креативність у зборі донатів отримала свій еталон довершеності. Тепер можна вимірювати ідеї відсотками від «Нашебачення».
29 Квіт 2024 14:00
4 110
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду