«Порошенко не хотів інвестувати в 5 канал гроші». Як Роман Скрипін розповідає молоді про українське ТБ

«Порошенко не хотів інвестувати в 5 канал гроші». Як Роман Скрипін розповідає молоді про українське ТБ

Роман Скрипін сходив до стендапера Олега Лузанова на подкаст. Виголошували тости, випивали за Громадське і Суспільне. За 5 канал не пили, але говорили. Виявляється, створення всіх цих медіа – заслуга Скрипіна. Згідно з його ж ностальгійними спогадами.
«Порошенко не хотів інвестувати в 5 канал гроші». Як Роман Скрипін розповідає молоді про українське ТБ
«Порошенко не хотів інвестувати в 5 канал гроші». Як Роман Скрипін розповідає молоді про українське ТБ
29 Квіт 2024
1
2263

Уже в фіналі розмови Скрипін сказав, що не хотів би потрапляти на таблоїди. Ну, сорі. Наш таблоїд не міг лишити деякі розповіді Романа без уваги.

Вони (розповіді) відбувалися на каналі «Ах стендап» (що символічно) і одночасно були опубліковані й на каналі імені нашого героя — skrypin.ua.

Ведучий подкасту одразу сказав, що він ставиться до гостя, як до поважного старшого дядька. І десь так воно й було протягом більш як години розмови. Різниця в рівнях інтерв’юера та оповідача настільки разюча, що на монтажі, в принципі, можна було лишити тільки Скрипіна. Хоча тоді він просто випивав би в кадрі за те, що він молодець, і травив би байки. А так хоч було з ким підняти пластикові стаканчики.

Наговорили багато. Подекуди наляпали. Як-от, порівнюючи вплив діаспор у США, ведучий закликав американських українців рівнятися на Ізраїль і їхні зусилля. На що гість перепитав «ж*дівське лобі?» Звісно, розмова «кухонна» і під горілку, але публічність ніхто не скасовував.

Втім, нас, як медійний таблоїд, цікавили легенди і спогади Романа Скрипіна про телеканали, де він працював. А також чутки, плітки і звинувачення.

Громадське

«Насправді було так: я зайшов в інтернет і перевірив, чи є таке hromadske.tv. Нема. Я беру реєструю адресу. В 2012 році. Ну і потім собі думаю: треба партизанити. Треба державу спонукати до створення Суспільного. А потім я пишу статут громадської організації, який дуже захищав її від рейдерства. Потім я збираю цю шарашкіну контору, цих всіх, хто потім повстали. 21 квітня 2013 року відбулися установчі збори», — от так народилося «Громадське ТБ» в переказі Романа Скрипіна.

Я, до речі, пам’ятаю, як Роман «партизанив» майбутніх колег по Громадському під дверима телеканалу ТВі, де переважна більшість із них тоді працювала. В день, коли роботу ТВі заблокували і більше десятка журналістів на знак протесту вирішили звільнятися, от тут і під’їхав Скрипін. Оптом забрав.

Далі — про гроші. Скрипін докладно розповів про принципи отримання грантів. Свій перший американський грант, за його словами, Громадське отримало вдвічі більший, ніж розраховували (50 тисяч доларів замість 25 тисяч) через те, що в США закінчувався фінансовий рік, і гроші грантодавцям треба було терміново розподілити. На ці кошти перший склад Громадського купив техніку і заплатив за 2 місяці оренди приміщення. Кожна копійка, тобто цент, як це буває з американськими грантами, був на контролі у грантодавців.

Ведучий, бажаючи ще більше підкреслити свою повагу та обожнювання гостя, звернувся до глядачів, закликаючи не думати, що всі гранти розкрадаються. 

Але це несподівано відкрило скриньку Пандори, і гість звернув із теми початку Громадського на спогади про момент, коли воно, за визначенням Романа Скрипіна, «посипалося»:

«За бажання можна багато чого вкрасти. Коли я побачив, що мої колеги, замість того, щоб працювати і думати про ідею, просто тупо виймали грантові гроші, приписували собі зайві гонорари. Я собі такого не приписував. У мене було право підпису. Діма Гнап після цього і почав наїжджати. Я дивлюсь, у них у відомості: Гнап, керівник проєкту — 64 тисячі гривень. Це тоді ще! Потім автор сценарію — ще 32, потім за ще щось 25. Я кажу, мовляв, Діма, я не підпишу це. Тоді він почав кричати, що я блокую їм рахунки»

Версію Дмитра Гнапа можна почитати тут

Після цього скандалу був довгий і болючий шлюборозлучний процес Скрипіна і Громадського, який на подкасті вже не обговорювали. Згадали лише, що домен hromadske.tv залишився в Романа, а колективу довелось міняти свій сайт на hromadske.ua.

Онлайн-ТБ і Суспільне

Бум на інформаційне телебачення в ютубі теж почався, виявляється, з Романа Скрипіна:

«Ми прийшли тоді в агентство інтернет-прав. Це мережа. Ютуб-канали у нас всі на цій мережі сидять. Я прихожу до них в офіс і кажу, що нам треба ютуб-канал, який буде робити онлайн-трансляцію. От як концерт Мадонни, який транслювали через ютуб. Нам таке саме, тільки цілодобово. Тоді це було неможливо. Якщо пам'ятаєте, тільки 8 годин можна було, а потім треба було запускати нову трансляцію. На мене тоді подивилися, як на ідіота. І вже після нас всі побачили, що так можна».

Під бумом мається на увазі майже одночасне створення декількох інформаційних онлайн-ТБ у 2013 році («Еспресо», 112 і те саме Громадське).

На запитання Олега Лузанова, чи саме Романа Скрипіна заслуга — створення і Суспільного телебачення також (чомусь саме такий висновок зробив ведучий з усього сказаного вище), Скрипін скромно зауважив:

«Не заслуга. Це наслідок провокації держави, яка стояла жалася, як Шольц з “таурусами”. І ніяк вони не могли зробити Суспільне. Врешті-решт зробили закон. Теж украли бабла. Але менше з тим, зробили. І воно тепер показує якість. [...] Хоча я був радикальніший. Це швидше можна було зробити. Його треба було ліквідувать і понабирати нових. Як поліцію».

5 канал

Напад ностальгії та байок про старе і головне продовжився спогадами про створення 5 каналу. Роман Скрипін був «одним з тих, хто створив 5 канал», стояв біля витоків:

«Я взяв за основу редакційні настанови ВВС і переписав їх, як редакційні настанови 5 каналу. Концепцію писали десятеро людей на дачі в Конча-Заспі Юрія Захарченка. Він один з авторів. Там були Валерій Вергелєсов, Ольга Кисла, Євген Глібовицький, Андрій Шевченко, Єгор Соболєв, ще хтось по маркетингу. Короче, 10 людей. [...] І аж за півтора роки була зустріч з Порошенком і Ющенком в “О'Браєнс паб”. І Ющенко, значить, каже: “Петре, візьми концепцію, реалізуй”. І все. І пішов. А ми потім дуже довго переконували Порошенка, що треба робити інформаційний канал».

Історія закінчення стосунків Скрипіна з 5-м дуже схожа на історію з Громадським. Принаймні схематично. За словами гостя подкасту, він вимагав від власника каналу Порошенка провести аудит і звільнити менеджмент. Той відмовився і не захотів вкладатися в реновацію техобладнання. Ведучий запитав Романа, чому в нього нелюбов до п'ятого президента. Роман відповів:

«Тому що він — брехло. По життю брехло. Він бреше. Тобто коли з ним домовляєшся про щось, він каже: “та-та-та”, — а потім робить так, як хоче. Там була проблема на 5-му навіть не в тому, що він намагався правильно скерувати редакційну політику, тому що я менеджмент в принципі посилав нах*й — Лісовського, Стеця і Адамчука. Це такий його менеджмент був. Вони крали гроші.

Кажу: “Треба зробити аудит, призначити нового виконавчого директора і перезапустити канал, треба інвестиції”. Він: “Всьо буде, бл*дь, всьо буде”. Кажу: “Ось цих треба звільнить”. Відповідає: “Я нікого звільнять не буду”. Ну і потім створили такі умови, що сидіть на 5 каналі ніякого сенсу нема». 

Тоді Роман пішов з каналу і прихопив з собою домен 5tv.com.ua, який свого часу зареєстрував на себе за 80 гривень, бо менеджмент не захотів це робити. Стверджує Роман, що ще й підзаробив на цьому домені. І припинив існування 5tv.com.ua тільки після того, як на 5-му створили вже 5.ua. 

«Я заподлянки не роблю. З Громадським теж така сама історія. Коли в них з'явилось hromadske.ua, я на своєму hromadske.tv поставив заставку “Титаніка”, який тоне. І пісню Селін Діон», — згадував Роман.

Крім медіапліток, чуток і байок Олег Лузанов поговорив зі Скрипіним також про особисте життя (значно менш вдало і докладно, ніж про телебачення), нема про що й переповісти. Ну і трошки про інший медіапроєкт, який уже нарешті називається іменем засновника — Skrypin.ua. Щоправда, тут сенсацій не було. Мабуть тому, що в цьому випадку Роману неможливо піти зі скандалом, адже він і є проєкт.

Загалом, після перегляду подкасту ми переживаємо, що Роман Скрипін багато працює, і сподіваємося, що хоча б «на сьомий день він відпочив».

«Антоніна»
Теги
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олег Лузанов
15 дн. тому
Дякую, що згадали, пані Катерино) запрошую і вас на мій подкаст, де я також підкреслю повагу і обожнювання вас
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Гумористичний канал хоч і нечасто випускає великі шоу, регулярно робить годинну «Небезпечну передачу», яка може втішити тих, хто страждає від дизеквартального гумору
10 Трав 2024 17:20
1 424
Марина Крижня
«Антоніна»
На ютубі з'явився великодній випуск «Єдиного кварталу». Якщо до жартів кварталівців про скупих чоловіків або жінок, які витрачають їхні кошти, ми вже звикли, то сценка про поцілунки голови ТЦК зі своїми підлеглими мене трошки шокувала.
06 Трав 2024 20:30
14 929
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Поки на ньому можна подивитися тизер і три відео.
06 Трав 2024 10:00
2 749
Марина Крижня
«Антоніна»
А також розповів про генпродюсера «Ліги сміху» Наума Барулю, який має російське громадянство.
03 Трав 2024 22:00
1 280
Марина Крижня
«Антоніна»
Актор, найсексуальніший митець за версією премії «Золотий ліфон», голос Радіодиктанту національної єдності 2023 року дав інтерв'ю Сергію Лиховиді. Поговорили про театральну реформу, міф, який допоміг популяризувати театр, і кіно.
03 Трав 2024 11:55
726
Марина Крижня
«Антоніна»
«Ви просили – ми зробили. Це поки не "Хата на комбата", але не все одразу», — йдеться в дописі під відео. З нетерпінням чекаємо, а поки що оглядаємо нове шоу «Бажаю смачного», де молодший сержант Володимир Кравчук разом із цивільними гостями тестує різні сухпайки.
01 Трав 2024 09:00
897
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду