«Срали-мазали-ліпили» як універсальний метод виробництва телемила. У Британії теж

«Срали-мазали-ліпили» як універсальний метод виробництва телемила. У Британії теж

Видихаємо, у нас «все, як у людей». У Британії теж уміють робити серіали як попало.
«Срали-мазали-ліпили» як універсальний метод виробництва телемила. У Британії теж
«Срали-мазали-ліпили» як універсальний метод виробництва телемила. У Британії теж
24 Квіт 2024
0
2691

Ми з вами здогадувались, що не може бути, щоб це було українське ноухау — ліпити дешеві серіали з такою собі якістю. Але платформи нам уперто підсовували як не «Гру престолів», так «Шерлока» з «Гострими картузами». І ми порівнювали червоне з квадратним. Тобто телемило (навіть якщо в ньому всього чотири серії, розмір не має значення — сенс у якості й вартості) і HETV-drama (термін, яким позначаються серіали з великими бюджетами й кіношними підходами до виробництва).

І нарешті я знайшла віддушину. Британський серіал, який має покращити нам самооцінку. До рівня «Сліпої» йому, звісно, далеко, але хто ж замахнеться на еталон? 

«EastEnders» — це за київськими мірками щось типу «Борщагівці» або «Троєщинці». Тобто мешканці стереотипного не центрового району столиці. В цьому випадку очевидно, що Лондона.

У 2025 році в «EastEnders» ювілей. Сорок років в ефірі. Історії родин, які живуть по сусідству. Зрозуміло, що з такими вихідними даними розповідати можна просто все, що завгодно. І персонажів міняти, і теми. Головне за межі району не виходити, бо декорації побудовані. Такий собі окремий всесвіт Marvel, тільки навпаки.

Серіал назбирав купу нагород. Але головне — яких. Це все були номінації на окремо створених преміях серед телемила. Так і зветься: All About Soap Awards, British Soap Awards і навіть якщо BAFTA, то категорія телемила.

Дивитися сорок сезонів я, звісно, не стала, зате натрапила на дуже надихаючу добірку від глядачів, які збирають технічні і сценарні ляпи з «EastEnders». 

Є в телевізійників і кіношників такий мем «на монтажі підправим». Це коли на знімальному майданчику щось недоробили, недозняли, брак по звуку чи ще щось і сподіваються, що режисер монтажу потім зробить диво. Дива (на диво) чомусь зазвичай не стається. Але опція щось змінити на монтажі все-таки є. Буває, що навіть сценарій змінюють уже після того, як все зняли. Тоді для логічних зв’язок історії персонажам дописують фрази, яких вони не говорили. 

І якщо за нормальних умов актори приходять у студію і записують свої фрази, намагаючись ще при цьому попасти в ліпсінк (артикуляцію героя в кадрі), то у випадку мила ніхто оцими всіма забаганками для багатих не переймається. Актору просто дзвонять і просять записати на телефон потрібну фразу. 

І тоді ця фраза гарантовано відрізнятиметься за гучністю або тональністю, за динамікою мови персонажа, і вже точно не потрапить у ліпсінк.

«EastEnders» так багато ловили саме на таких ляпах, що можна окремий сезон випускати. Але вибірка, яку днями зробив таблоїд The Sun, зібрала тільки ті моменти, коли вставні фрази і технічно відрізняються, і взагалі там не потрібні для розвитку сюжету. Тобто дописали, щоб було. Точніше, щоб було гірше, враховуючи, як технічно це зроблено. 

Наприклад, у першому відео нарізки жіночка з повним ротом, іще й затуливши його, раптом кричить «What have you done» дурним голосом, який навіть, можливо, й не належить акторці, що в кадрі.

Або сніданок у родині, де під час сервірування люди обговорюють щось нагальне, і раптом, як стиць-здрастуйте, героїня каже: «Сніданок — це дуже важливо».

Інколи складається враження, що режисер монтажу ці дописані фрази рандомно розставив по серії.

Все це ознаки дешевого продукту. Хоча, звісно, важко порівнювати вартість виробництва українського телепродукту і британського. Тому будемо порівнювати їхнє з їхнім. Цифри «EastEnders» з 90-х років минулого століття у нас є завдяки книзі «Як вивчати телебачення». У 1995 році «EastEnders» коштували BBC в середньому 40 тисяч фунтів стерлінгів за епізод. У 2011-му — вже 200 тисяч. При цьому серіал є найдешевшим на ВВС. Хоча показники «дорого — дешево» у Британії рахуються не в абсолютних цифрах, а в пенсах на одного глядача. 

Десь у ті ж 2010-ті роки виробництво однієї серії в Україні коштувало в середньому 30 тисяч доларів. Далі ці цифри падали. Скільки зараз — то вже окрема тема.

Фото: кадри з серіалу «EastEnders» 

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Вже цілий місяць ми нічого не писали про «Бріджертонів». Виправляємось.
25 Лип 2024 17:00
977
Катерина Городнича
«Антоніна»
Знаєте жарт про те, що добре мати склероз, бо щодня нові відкриття? Отак ми надолужуємо серіали, які колись не подивились.
04 Лип 2024 23:00
14 793
Катерина Городнича
«Антоніна»
Як реабілітацію після аналізу пітчингів Держкіно, де наші серіальники конкурують за шмат держбюджету, маємо для вас коротке повідомлення про серіальну галузь здорової людини.
16 Черв 2024 12:00
3 502
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Понад те — наш варіант із досить неоднозначним актором в епізодичній ролі.
03 Черв 2024 19:00
1 886
Катерина Городнича
«Антоніна»
Якщо раптом ви ще не дивились шостий, заключний сезон «Гострих картузів», то перепрошуємо за невеличкий спойлер. Але без нього ми ніяк не розкажемо вам про зйомки однойменного повнометражного фільму. І взагалі, де ви були два роки відтоді, як він вийшов?
27 Трав 2024 13:00
5 901
Антоніна
«Антоніна»
Ні, я в жодному разі вас до цього не закликаю. Бо доведеться переглянути не лише 16 серій «Зозуль», а й 20 серій «Сестер».
07 Трав 2024 14:40
10 816
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду