Раду Поклітару відповів за білоруський паспорт, гастролі в Донецьку та співпрацю з Безруковим

Раду Поклітару відповів за білоруський паспорт, гастролі в Донецьку та співпрацю з Безруковим

Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
Раду Поклітару відповів за білоруський паспорт, гастролі в Донецьку та співпрацю з Безруковим
Раду Поклітару відповів за білоруський паспорт, гастролі в Донецьку та співпрацю з Безруковим
11 Квіт 2024
2
746

«Давайте будемо чесними одне з одним. До початку повномасштабної війни не було гострої необхідності. У мене ж українська, скажемо прямо, не рідна. Я народився в Кишиневі, вчився в Росії, працював у Білорусі. А людина по своїй природі не буде робити те, що не зовсім необхідно», — пояснив Раду.

Ну ок, навіть якщо так, то вже два роки, як така гостра необхідність з’явилась, але інтерв’ю він і зараз дає російською. На це в Поклітару інше пояснення. За його словами, він перфекціоніст і не хоче говорити з помилками. Та й мови йому не даються. Англійську почав учити, але справа йде туго. Тут ми й раді би поспівчувати, але маємо багато прикладів, які доводять, що це трішки неправда.

Наприклад, актор і гуморист Ігор Ласточкін, який народився в Казахстані, виріс і закінчив школу в Узбекистані, все життя говорив і жартував російською, після лютого 2022-го перейшов на українську. Спочатку звучав так, що змушував страждати всіх навколо, але вже зараз щебече так, що ніхто й не згадає, як це було.

Від років роботи в Білорусі у Поклітару також лишився спадок — білоруський паспорт. Засновник театру «Київ Модерн-балет» стверджує, що для нього це валіза без ручки, тому що фізично від нього не можна відмовитися, адже навіть немає куди здати — білоруського посольства немає. Втім, основне громадянство Раду Поклітару — молдовське. Це дозволяє йому вільно перетинати кордон. На відміну від артистів його балету. 

Після піврічного простою з лютого 2022-го, коли більшість танцівників виїхала за кордон, він набрав нову трупу, з якою виступає в Україні з колишньою інтенсивністю. Але без гастролей за межами України.

У 2014 році Раду Поклітару був хореографом-постановником Олімпіади в Сочі. На запитання, чи не було в нього думки відмовитися, він відповів, що не міг передбачити окупацію Криму. Тут можемо погодитись, тоді мало хто міг це передбачити, адже Путін розпочав війну проти України саме після Олімпіади. Хоча під час Євромайдану вже дещо про Росію було зрозуміло. 

Буревісником у тому році Поклітару довелося стати не тільки перед окупацією Криму. В інтерв’ю він розповів, що в травні 2014-го, коли Стрєлков-Гіркін уже кошмарив Слов’янськ і Краматорськ, «Київ Модерн-балет» став останнім гастролером у ще вільному Донецьку. Возили вони туди «Лебедине озеро». Звучить іронічно. 

Але якщо Олімпіада і Донецьк справді були «до», то співпраця з Сергієм Безруковим, підписантом радісного вітального листа до Путіна, який створили російські діячі культури на честь анексії Криму, сталася точно після. У 2017 році Раду Поклітару був хореографом російського фільму про артиста балету, де Безруков (хто б сумнівався) грав танцівника, а київський хореограф ставив танці. Напевно, що й тут шановний Раду Поклітару не відчув «гострої необхідності» зіставляти факти. 

Покращити сенсорні здібності, як і багатьом іншим представникам українського шоубізу, керівнику «Київ Модерн-балету», безперечно, допомогли російські ракети.

Фото: ТСН

«Антоніна»
Теги
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Балетоманка
19 дн. тому
Піосле тебе це фільм не 17, а 2016 року,і знімався він в 2015 році,а домовленість за контрактом була в 2013 році.Про це Городницькій не вистачило сенсору здогадатися.Ставити Ласточкина у приклад це дно.Ектор теж не вивчив мову, але про нього чомусь замовчуюсь..Самі дивіться Ласточкина і весь Квартал з Лігою.Це ваш рівень.Олег Бондарчук був правий.Антоніна помийка. А Поклітару молодець,що ставить в Україні під час війни, а міг би втікти,як інш,і і взагалі ніколи не повертатися.
Балетоманка
19 дн. тому
Піосле тебе це фільм не 17, а 2016 року,і знімався він в 2015 році,а домовленість за контрактом була в 2013 році.Про це Городницькій не вистачило сенсору здогадатися.Ставити Ласточкина у приклад це дно.Ектор теж не вивчив мову, але про нього чомусь замовчуюсь..Самі дивіться Ласточкина і весь Квартал з Лігою.Це ваш рівень.Олег Бондарчук був правий.Антоніна помийка. А Поклітару молодець,що ставить в Україні під час війни, а міг би втікти,як інші і взагалі ніколи не повертатися.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
998
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 431
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 135
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 391
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
492
Марина Крижня
«Антоніна»
І вчергове звинуватив генпродюсера каналу Володимира Завадюка.
11 Квіт 2024 12:00
9 901
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду