«Популярність Рахманінова та інших російських композиторів неможливо скасувати». Диригентка Оксана Линів знову виправдовується

«Популярність Рахманінова та інших російських композиторів неможливо скасувати». Диригентка Оксана Линів знову виправдовується

А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
«Популярність Рахманінова та інших російських композиторів неможливо скасувати». Диригентка Оксана Линів знову виправдовується
«Популярність Рахманінова та інших російських композиторів неможливо скасувати». Диригентка Оксана Линів знову виправдовується
12 Квіт 2024
0
488

Нагадаю, стрічка режисера буде на Каннському кінофестивалі. 

Не минуло й тижня, як Оксані Линів довелося виправдовуватися знову. Спочатку — за згоду на постановку опери «Євгеній Онєгін» Петра Чайковського в Саксонській державній опері, а тепер за те, що працюватиме на концерті Клівлендського симфонічного оркестру, де виконуватимуть твори Сергія Рахманінова.

Оксані Линів дорікають легкістю, з якою вона погоджується працювати з російськими культурними надбаннями на міжнародній арені. Замість того, щоби привертати увагу професійної спільноти до неможливості просування чогось російського під час війни, вона щоразу знаходить пояснення, чому краще мовчати.

Нагадаємо, що в інтерв’ю «Голосу Америки» Линів розповіла, що Чайковського вона диригуватиме тому, що в разі її відмови візьмуть когось іншого. І взагалі вона вважає, що краще переконувати світ у тому, що Чайковський — український композитор. Щоправда, яку в цьому випадку прописку вона пропонує видати Пушкіну з його «Онєгіним» — незрозуміло. Він може бути, наприклад, африканським поетом.

Не можна сказати, що попередній скандал уже зовсім вщух, просто в нашої спільноти срачефанатів з’явились нові теми. Аж тут зірка академічної музики дала інтерв’ю «УП. Життя», в якому знов говорили про Чайковського, але додали й нову цікаву історію з життя амбасадорки української симфонічної спільноти у світі. Вона розповіла, що отримала запрошення від Клівлендського симфонічного оркестру. І там попросили включити у програму Бориса Лятошинського. Проте спадкоємиця його творів відмовилася, бо не хотіла, щоб його музика звучала поряд із музикою Сергія Рахманінова. 

«Керівник оркестру зв'язався зі мною з проханням: "Чи ви можете ще раз поговорити з Києвом?".

І з одного боку, я прекрасно розумію і поважаю рішення спадкоємиці Лятошинського. Але водночас мені складно пояснити, чому американський оркестр для своєї американської публіки в своєму залі не може виконувати музику композитора Рахманінова, який виїхав з Росії, мав американське громадянство і прожив в США більшу частину свого життя. В результаті вони зняли Лятошинського з програми....

...Річ у тому, що інтернаціональну популярність Рахманінова та інших російських композиторів неможливо скасувати. А чи будуть взагалі відомими імена українських композиторів у світі, — це зараз залежить саме від нас і повинно бути для нас пріоритетом...»

Історія після поширення в соцмережах спричинила нову хвилю обговорення кенселінгу російських і ролі українських митців за кордоном. З одного боку, Оксана Линів знову викликає на себе критику (інтерв’ю так і називається: «Я готова взяти вогонь на себе»), але з іншого — ця ситуація вкотре демонструє, що скасування російської культури на Заході якщо і працює, то точково. Тому черговий приклад — від Каннського кінофестивалю.  На ньому покажуть не лише стрічку Сергія Лозниці, але й фільм росіянина Кирила Серебеннікова про Едуарда Лимонова. 

«Антоніна»
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
887
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 402
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 124
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 383
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
744
Марина Крижня
«Антоніна»
І вчергове звинуватив генпродюсера каналу Володимира Завадюка.
11 Квіт 2024 12:00
9 881
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду