Пили просеко, говорили про Донбас. Чи допомагають фуршети відбудові України?

Пили просеко, говорили про Донбас. Чи допомагають фуршети відбудові України?

Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
Пили просеко, говорили про Донбас. Чи допомагають фуршети відбудові України?
Пили просеко, говорили про Донбас. Чи допомагають фуршети відбудові України?
15 Квіт 2024
0
1124

Тих, на яких медійники, економісти, політики та громадський сектор обговорюють потенційну відбудову України після війни. Ось що вона пише:

«“Пили просеко, говорили про Донбас” — таким терміном з 2014 року я позначаю усі наші форуми, конференції, хакатони, конгреси в шикарних готелях з витонченими фуршетами, де під ніжний передзвін келихів і флейтистку в кутку люди говорять про вибухи, воєнні репортажі, загиблих на фронті, виживання цивільних під обстрілами чи гуманітарну допомогу в прифронтовій зоні».

Леся Ганжа пропонує прийняти за правило — тримати аскезу, поки йде війна. І якщо почалося все з недоречності фуршетів, хаятів і хілтонів, то далі дискусія вийшла на нове коло питань: що люди взагалі обговорюють на цих форумах, якщо війні кінця-краю не видно.

У коментах з Лесею переважно погоджувалися та підтримували — нині її допис має близько 300 перепостів. Підхопивши тему, колишній головред «Тижня», а нині боєць ЗСУ Дмитро Крапивенко висловлює сумнів, чи доречні такі івенти взагалі:

«У мене до учасників цих форумів залишаються запитання:

— Звідки у вас впевненість, що відбудова буде? Чому саме ви говорите про неї? Ви увірували в своє безсмертя? Хто вам його гарантує?

— А якщо все піде геть не за оптимістичним сценарієм, ви всі комфортно розміститесь в екзилі і будете проводити ці форуми у затишних європейських містах?».

Тут хотілося б сказати, що відбудова не просто буде — вона вже триває. В Бучі, приміром, відновили фасади багатьох будинків та цілу вулицю Вокзальну. Власне, про це й каже журналіст Отар Довженко, який прийшов опонувати в коменти:

«Відновлення України триває вже два роки — там, де це можливо. І на нього вже витрачаються величезні гроші іноземних донорів (більшість цих грошей неможливо скерувати на оборону, бо донори не дозволяють; як і гроші на просеко і конференції). На конференціях зокрема обговорюють, що зробити, аби з цього потоку грошей, який витрачається вже, менша частка прилипала до рук нашої влади…»

Тут, як ми бачимо, формується два погляди на це питання — військовий і цивільний. Пріоритет «спочатку країну зберегти, а потім відбудовувати» — прерогатива тих, хто щодня бере участь у захисті факту існування України. Дозволити собі мислити стратегічно і на гіпотетичне майбутнє можуть люди в тилу. Втім, оскільки у всіх журналістський бекграунд з добре налагодженими причинно-наслідковими зв’язками та критичним мисленням, тут дискусію можна назвати спокійним обговоренням. Далеким від наших улюблених срачів.

Та не такий резонансний пост, як його перепости. Тому що зовсім інша справа — політики. Колишня народна депутатка та ексзаступниця міністра культури Ірина Подоляк у перепості роздумів Лесі Ганжі саморефлексує: пише про свій комплекс вини.

Здавалося б, нічого не віщувало срачу. Але тут у коментарі завітав праотець Prozorro, Макс Нефьодов. І дискусія набула нових кольорів. До останнього аргументу, переходу на особистості,  залишалось пів сторінки.

Бачить Бог і зацікавлені читачі, як директорка «Мистецького Арсеналу» Олеся Островська намагалася повернути дискусію в межі саморефлексій. Але експрес, який несеться, не спинити. Суперечка продовжилася, але як це часто буває у фейсбук-дискусіях, «він їй про червоне, вона йому про квадратне». Коментатори сприймають пост на свій рахунок і приходять у гілку «дати здачі», хоча від початку про них і не йшлося. 

Невичерпність будь-якої онлайн-суперечки народжується з того, що всі ми читаємо… ні, не тим, чим ви подумали. Ми читаємо власними тригерами. І акцентуємо увагу саме на тому, що чіпляє нас. Тому ось вам приклад какофонії відповідей на пропозицію тримати аскезу.

Отже, починали з просеко, продовжили про відбудову того, що досі в процесі руйнування, трохи прополоскали одне одного в коментарях. Зробили перекличку тих, хто гризе себе почуттям провини за життя в тилу, і розійшлися до наступного натхнення. Звичайний день у фейсбуку. 

Фото: фейсбук Lesya Ganzha

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
888
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 405
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 383
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
489
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
744
Марина Крижня
«Антоніна»
І вчергове звинуватив генпродюсера каналу Володимира Завадюка.
11 Квіт 2024 12:00
9 881
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду