Пилип Іллєнко назвав умову, за якої знову стане головою Держкіно

Пилип Іллєнко назвав умову, за якої знову стане головою Держкіно

Вона, скажемо чесно, дуже складна до виконання.
Пилип Іллєнко назвав умову, за якої знову стане головою Держкіно
Пилип Іллєнко назвав умову, за якої знову стане головою Держкіно
14 Трав 2024
0
1713

«Антоніна», як і належить таблоїду, любить писати про різні чутки та плітки. Так ось, у кіноспільноті вже якийсь час перешіптуються, що Пилипу Іллєнку пропонують замислитися над другим заходом на посаду голови Держкіно. Нагадаю, він очолював цей орган з 2014 до 2019 року. 

А потім на цю посаду прийшла Марина Кудерчук. Навмисне не пишу «виграла конкурс», бо рука не підніметься. Про те, як цей конкурс відбувався, читайте тут — історія довга. Відтоді Держкіно переслідують скандали. Велика частина кіноспільноти в шоці від поведінки пані Марини, і дехто навіть називає її некомпетентною людиною, яка ганьбить усю галузь. Зокрема і за кордоном.

Колега Олег Батурин брав інтерв'ю в директорки Талліннського міжнародного кінофестивалю PÖFF Тііни Локк для LB. Він пише:

«Тііна Локк розповіла, що в 2022 році під час проведення заходів у Каннах на підтримку України і українського кіно її шокувало і обурило те, що Марина Кудерчук демонстративно відмовлялася йти з нею на контакт, не відповідала на численні телефонні дзвінки, а врешті-решт, коли до неї вдалося додзвонитися, Кудерчук відповіла з набитим їжею ротом, гучно і безсоромно чавкаючи».

Також у кіноспільноті досі обговорюють блакитний «порш», на якому вона буцімто приїхала на благодійну подію в Каннах. Шкода, фоток не зробили, тому, може, це підлий наклеп. 

Сама Кудерчук з журналістами майже не спілкується, хіба що з журналістами з телемарафону. 

Інша частина кінематографістів (переважно це люди, які займаються комерційним кіно та кінофестивалями) не згідні з критикою на адресу Кудерчук. Принаймні, самі її не критикують та намагаються тримати добрі стосунки, бо ж без підтримки Держкіно зробити, приміром, фестиваль трохи проблематично. І це зрозуміло. Але навіть ці лояльні люди не захищають Марину Кудерчук і публічно не висловлюють підтримку. Немало з них у приватних розмовах не приховують, що теж не в захваті від її професійних якостей. 

А ще мені нашепотіли пташечки, що від теперішньої голови Держкіно мають неприємне враження і деякі депутати та урядовці, тому про її звільнення задумуються вже давно. Але на кого її замінити? Можна, звісно, влаштувати конкурс. Хоча в нас уже він був, на посаду очільника «Довженко-Центру», який виграла (вдруге) Олена Гончарук більше року тому. А контракт Держкіно з нею не підписало досі.

Якщо ж говорити не про конкурс, а про призначення, то кандидатура Пилипа Іллєнка в різних обговореннях виникає найчастіше. Також раніше можна було почути версії про керівницю «Film.ua Group» Вікторію Ярмощук та виконавчого продюсера цієї компанії Андрія Ризванюка. Проте ці варіанти могли б не сприйнятися величезною частиною кіноспільноти і почалася б нова колотнеча. 

Тому Пилип Іллєнко на цьому тлі здається дуже компромісною фігурою. На київській прем'єрі фільму «Будинок “Слово”. Нескінчений роман» я запитала в пана Пилипа, що він думає про всі ці чутки. Він відповів, що оце все почув хіба від мене. А на посаду, може, й погодиться, але за однієї умови: «Якщо ви погодитеся стати головою Ради з держпідтримки кінематографії».

Пилип Іллєнко разом із продюсеркою Юлією Сінькевич та режисером Валентином Васяновичем

Ми всі завжди цінували Пилипа Іллєнка за почуття гумору. Отже, якщо знову хочете бачити його в кріслі голови Держкіно — доведеться спочатку вмовляти мене. Головою ради нині є продюсер та колишній партнер Андрія Єрмака Артем Колюбаєв, герой розслідувань Bihus.Info. 

Нагадаю про Раду. Це орган, члени якого фактично визначають, хто з конкурсантів отримає фінансування на пітчингах Держкіно. Їхнє рішення цілком може змінити оцінки експертних комісій, які здійснюють оцінювання першими. Теперішній склад обрали у 2021 році, й тоді з ним погодилися не всі. Рік тому повноваження членів та членкинь добігли кінця, проте визнати їх нелегітимними вдалося лише зараз через суд. І то це ще не кінець, бо уряд може подати скаргу до Верховного Суду, а її розгляд може тривати дуже довго. 

Що ж, «Антоніна» пішла далі збирати для вас різноманітні чутки. До речі, зараз однією з найбільш обговорюваних є така: скасують теперішній пітчинг Держкіно чи ні?

Фото: Максим Поліщук

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Компанія Adastra Cinema з'явилась два роки тому на заміну російській дочірній компанії «Вольга-Україна» (VLG Film). Але чи така нова ця компанія? Чи просто змінилась назва?
25 Лип 2024 13:00
1 915
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
А Антоніна заледве здатна уявити масштаб срачу, який це може викликати.
18 Лип 2024 15:00
6 370
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Вважайте цей текст попередженням. Бо автори цього зробити не спромоглися.
16 Лип 2024 15:00
1 046
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Я давно це кажу, але Антоніну ніхто не слухає. Розповідаю, в чому справа.
15 Лип 2024 16:30
4 358
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Стежити планують уважно. Але це ще не все.
03 Лип 2024 22:40
595
Катерина Городнича
«Антоніна»
Ми так багато розповідаємо вам про срачі та дискусії, що вирішили, нарешті, подарувати трішки бездоганної краси.
02 Лип 2024 12:00
15 857
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду