Ні дня без срачу. Бренд одягу Starchak критикують за жакет із зображенням Маріупольського драмтеатру

Ні дня без срачу. Бренд одягу Starchak критикують за жакет із зображенням Маріупольського драмтеатру

Історія ця не нова і, можна сказати, вже традиційна. Якийсь бренд випускає свій товар із назвою, дизайном чи ще чимось, що спекулює на війні. Така собі маркетингова байрактарщина. Щось стає популярним, а щось наривається на страшне.
Ні дня без срачу. Бренд одягу Starchak критикують за жакет із зображенням Маріупольського драмтеатру
Ні дня без срачу. Бренд одягу Starchak критикують за жакет із зображенням Маріупольського драмтеатру
4 Лип 2023
1
2123

Під «страшним» маю на увазі суспільну думку. У соцмережах, ясна річ. Саме вона, зокрема, і формує інститут репутації, над яким ми так довго плачемо. Саме суспільна думка не дозволила продаватися у супермаркетах «Бучі-Комбучі» та пиву «Герої не вмирають». Проте є і зворотні випадки, коли щось викликало обурення, але далі з'ясовувалося, що зради немає. Як, наприклад, із тортом у вигляді драмтеатру в Маріуполі. Цей торт ніхто не збирався їсти. Є такий напрям у кулінарії, коли з їжі роблять різні форми, і це якраз був такий випадок.

Нині маємо колотнечу навколо жакета із зображенням того ж таки Маріупольського театру і написом «Діти».

Уявіть собі, як ви його одягаєте і просто виходите на вулицю. Що це за зашквар такий? І як таке можна було додуматися зробити? Власне, у коментарях на сторінці Starchak так і пишуть. Ось кілька цитат:

«Крінж повний. Це навіть не тупість і цинізм, це щось за гранню»

«Трагедія мого міста — це не прикольна темка для арту, а фраза "донат на ЗСУ" — це не індульгенція після отримання грошей буквально з чужих смертей та страждань».

«Зараз просто дивитися на фото Маріуполя страшно, а ви на цій трагедії вирішили зробити гроші? Чорний піар — теж піар? Абсолютна відсутність моралі, чим ви думали, я не розумію. Як людина з Маріуполя я вимагаю публічних вибачень».

«Монетизація геноциду, військового злочину. Уявляю мерч з голодомором. Абсолютне дикунство. Моральне виродження».

Цікаво, що цей жакет, як і вся лімітована колекція, були представлені в інстаграмі бренду ще у вересні минулого року. Також її показували на Тижні моди у Києві та Будапешті. Дизайнерка Марія Старчак, начитавшись усіх побажань користувачів, записала кілька сториз та дописів.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений starchak_official (@starchak_official)

Там вона сказала, що ця колекція є мистецькою, а жакет артоб'єктом. І одягається лише для показів чи тематичних зйомок. Тобто, це не одяг у класичному сенсі. Носити його важко, бо там вшита дошка, на яку набиті цвяхи, на яких висять гільзи. Словом, не дуже зручно. Виходила ж колекція з такою фразою в описі: «Ви, напевно, не захочете купити цю колекцію, тому це буде найчесніший реліз».

«Апсайклінг піджак є частиною арт-колекції, виготовлений в 1 примірнику з метою привернення уваги європейців до війни росії проти України, за допомогою мистецтва показати і зафіксувати ці страшні події. Піджак є виключно демонстративним та не створений з комерційною метою (тобто його ніхто не продає і не заробляє на цьому гроші)», — сказано у ще одному дописі. 

Пояснювальна бригада: апсайклінг переробка старих речей і створення з них нових.

Судячи з усього, роз'яснення не надто подіяло, бо люди вже під новими дописами пишуть рівно те саме. Буває, що дуже грубо. Я, чесно кажучи, не зовсім іноді розумію, чому інста вважається значно менш токсичною, ніж фейсбук. Та є кілька коментів, з якими б радо погодилася. Вони про комунікацію.

Такі відверто тригерні штуки вочевидь потрібно супроводжувати тлумаченням від самого початку і скрізь, на кожному кроці. Бо далі понесеться і пояснювати буде марно. Погодьтеся, далеко не всі люди розбираються у фешн-індустрії, щоб знати, що там арт, а що не арт. Тим паче після постійних спроб випустити як не панчохи з принтом ЗСУ, то труси з написом «Азовсталь». 

Ну і все ж, fashion-індустрія – це таки дуже специфічне місце для схожих експериментів. З одного боку, мода реагує на історичні події надзвичайно швидко: від появи зовсім простих речей із актуальними принтами (які переважно мають винятково комерційну мету) до більш глибоких форм, коли дизайнери створюють щось концептуальне, продумане, з певними посилами. І, коли йдеться про рефлексії над трагічними подіями, з'являється подекуди тонка лінія між доречністю і її відсутністю. Наприклад, занадто гламуризована зйомка чи невдала поза моделі можуть зіпсувати усю ідею. 

Але найголовніше, як на мене, те, що саме одяг більшість людей не схильні сприймати як відображення трагедій і як арт-об'єкти, що не призначені для носіння. Кіно, візуальне мистецтво, музику – так. І то не завжди. А ось fashion – це щось про красу, свято життя, естетику, світські хроніки і так далі. Тому дизайнерам, які візьмуться йти на такі експерименти, напевне, варто добре продумувати не лише концепт речі, але і концепт її демонстрації. 


   

«Medialife»
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тетяна
306 дн. тому
Як зрозуміти, чия це колонка?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
У британській та американській пресі знов полощуть ім’я Джоан Роулінг. Деніел Редкліфф, зірка фільмів про «Гаррі Поттера», заявив, що нічого їй не винен. І хоч завдяки письменниці він став відомим на весь світ, це не означає, що він має погоджуватись із нею у всьому. Це, в свою чергу, було реакцією на заяви Роулінг, що вона розчарована позицією Деніела, Емми Вотсон та Руперта Грінта — центрального тріо всесвіту чарівника з Гоґвордсу.
06 Трав 2024 16:20
3 513
Марина Крижня
«Антоніна»
Видання «Новинарня» опублікувало колонку Лесі Башич. У ній вона розповідає, чому не можна порівнювати досвід Балканських країн з українським, та згадує про «експертність» Бабкіної.
02 Трав 2024 09:00
2 738
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
1 164
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 493
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 147
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 412
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду