«У нас дуже сильно русифікований спорт»: Марічка Падалко розповіла в шоу «Ебаут», як її син зав'язав із футболом

«У нас дуже сильно русифікований спорт»: Марічка Падалко розповіла в шоу «Ебаут», як її син зав'язав із футболом

Телеведуча Марічка Падалко стала гостею нового випуску, що має назву «Я (не) держава». Разом із ведучими Наті Гресько, Катериною Мотрич та Ясею Кравченко вони говорили про те, як виховати свідомих громадян, і неочікувано (на перший погляд) дійшли до обговорення футболу.
«У нас дуже сильно русифікований спорт»: Марічка Падалко розповіла в шоу «Ебаут», як її син зав'язав із футболом
«У нас дуже сильно русифікований спорт»: Марічка Падалко розповіла в шоу «Ебаут», як її син зав'язав із футболом
15 Квіт 2024
0
529

Син Марічки — Міша, вочевидь, хотів «підбадьорити» маму перед записом програми й запитав: «Мамочко, а це не замолодіжно для тебе?». Як на мене, вийшло достатньо молодіжно, гостя може через це не хвилюватися.

У телеведучої та її чоловіка — громадсько-політичного діяча, військовослужбовця Єгора Соболєва — троє дітей. Вона розповідає, що боролася за те, щоб син і дві доньки були свідомими, ще з моменту їхнього народження. Проте коли вони потрапляли в дитячий садочок чи різне оточення, то їй доводилось бути наполегливою.

Раніше син нашої героїні займався футболом, і вона розповіла про проблеми, з якими він стикався на тренуваннях: «Міха довго комплексував у команді говорити українською мовою, бо в нас дуже сильно русифікований спорт. У дитячих стосунках найбільш русифікована галузь, яка зараз найскладніше піддається українізації, — це спорт».

У команді, де грав її син, ще якось намагалися «налагодити цей аспект». Коли ж ця команда скоротилася, а діти перейшли в іншу, то Міші довелося зіткнутися з тяжкою реальністю. Марічка каже: «Там було навіть не лише питання мови, а питання, що хлопці слухали російську музику. І вони через все це мали навіть сутичку». Ці маленькі любителі російської музики прийшли на матч, де грав її син, і ввімкнули якісь треки, коли він не міг їм ніяк відповісти. Ведуча каже, що це стало останньою краплею, чому Міша вирішив закінчити з футболом зараз, тобто після повномасштабного вторгнення.

У шоу згадують (і ми не можемо не згадати) про документальний фільм «Телебачення Торонто», який має назву «Україна — Росія: Матч життя». У ньому розповідають про матч футбольних збірних України та Росії 1999 року в Москві, який завершився рахунком 1:1. І про російську ненависть до України задовго до російсько-української війни.

Марічка каже, що зараз закон зобов’язує викладачів, зокрема й позакласного навчання та спортивних секцій, говорити українською. Вона розповідає: «Я пам'ятаю, чоловік один з перших разів був кілька днів у відпустці в Києві, а Міха ще грав у футбол. І він пішов його забирати (…) Вони затримались, і мені Єгор каже: "Боже, стою пів години і слухаю від тренерів суцільну російську мову. Ну якщо ви здорові чоловіки і ви вирішили, що вам важливо не йти воювати, а залишатися працювати тренером дітей, так хоча б розмовляйте мовою тієї країни, за яку воюють їхні батьки". Ні, от у нас, як сказав мій син про них: "Всі маленькі Суркіси". За духом».

Хлопець бере участь у мітингах під КМДА, але це не єдине, чим він займається. Як розповіла Марічка, син обрав вид власного супротиву — декомунізацію та деколонізацію, щоб нагадати владі, що є закони, тому з пам’ятниками, яким не місце в Україні, потрібно розібратися.

Падалко каже: «Я зрозуміла, що в якийсь момент він вчиняв адміністративні порушення». Виявляється, що якось Міша зі своїм однокласником пішли на завдання і «прикрасили» пам’ятник Пушкіну. А ще саме син «затягнув» Марічку на недільні акції на підтримку військовополонених.

«Я дуже люблю активних громадян, активних чоловіків, активних підлітків, але завжди класно, якщо це не твій чоловік. А тепер я розумію, це класно ще, коли це не твій син. Тому що є моменти, коли я ним надзвичайно пишаюся, але є моменти, коли я дуже хвилююся, переживаю і не розумію, куди це веде», — ділиться Марічка.

Також вона пригадала історію, як їхня родина отримала лист із погрозами облити дітям обличчя кислотою через діяльність Єгора Соболєва, яка комусь не сподобалась. Каже, що тоді діти ходили під наглядом. Міша не усвідомлював у той час всієї небезпеки, але зараз він знає історію сім’ї.

Падалко також розповідає, що з дитинства дуже вболівала за київське «Динамо» і з цього почалося її українство. Вона навіть сама шила банер на матч «Україна — Росія», і його можна побачити у відео цього матчу на ютубі.

«Виховання — це один з напрямків, як ти можеш вплинути на дитину, але дуже багато залежить від самої дитини. У когось гени так проявляються, а в когось інакше. Тому я вважаю, що батьки у випадку якихось успіхів чи неуспіхів не мають нести якусь таку стовідсоткову відповідальність за цей результат», — говорить ведуча. А ще вона вважає, що перше правило у спілкуванні з дітьми — дати їм свободу і більше відповідальності.

Фото: канал «Ебаут»

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Роман Скрипін сходив до стендапера Олега Лузанова на подкаст. Виголошували тости, випивали за Громадське і Суспільне. За 5 канал не пили, але говорили. Виявляється, створення всіх цих медіа – заслуга Скрипіна. Згідно з його ж ностальгійними спогадами.
29 Квіт 2024 18:30
119
Катерина Городнича
«Антоніна»
Креативність у зборі донатів отримала свій еталон довершеності. Тепер можна вимірювати ідеї відсотками від «Нашебачення».
29 Квіт 2024 14:00
469
Марина Крижня
Алхім багато разів втрапляла у скандали через свої неоднозначні висловлювання і, здається, в цьому відео договорилася до ще одного.
27 Квіт 2024 15:20
662
Марина Крижня
«Антоніна»
Письменник дав інтерв'ю журналістці Ірині Соломко на ютуб-каналі «Голос Америки». Вони поговорили про кенселінг росіян та згадали про зашквар з російським письменником Шишкіним.
24 Квіт 2024 09:00
623
Марина Крижня
«Антоніна»
Телеведуча поговорила з Романом Кравцем, журналістом «Української правди», про дружбу з Юрієм Горбуновим (чи правильніше сказати недружбу), присутність росіян на українському телебаченні та навіщо їх тягнули в наш інфопростір.
23 Квіт 2024 16:20
1 025
Марина Крижня
«Антоніна»
Це сталося в нього ж на каналі, куди Емма прийшла давати інтерв'ю. Поговорили і про цензуру, і про марафон «Єдині новини» та «паторочей», які там працюють, і про роботу Слави як інтерв'юера.
13 Квіт 2024 13:00
1 047
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду