Боєць тікток-фронту. Як колишній телеведучий Роман Кадємін розповідає про ухилянтів і Конституцію України

Боєць тікток-фронту. Як колишній телеведучий Роман Кадємін розповідає про ухилянтів і Конституцію України

Ексведучий «Інтера» та в минулому спортивний журналіст ніяк не зупиниться. Ділиться своєю безцінною експертною думкою в тіктоку та просуває меседжі російської пропаганди.
Боєць тікток-фронту. Як колишній телеведучий Роман Кадємін розповідає про ухилянтів і Конституцію України
Боєць тікток-фронту. Як колишній телеведучий Роман Кадємін розповідає про ухилянтів і Конституцію України
26 Квіт 2024
0
827

Ми вже писали про тікток цього персонажа. Коротенько нагадаю. Зараз Роман Кадємін живе в Німеччині, а у своїх попередніх відео він російською мовою розповідав про корупцію в Україні та громадянську війну, яка очікує нас після перемоги.

Але світ не стоїть на місці, в Україні приймають нові закони, росіяни запускають нові кампанії, а колишній телеведучий не може стриматися, щоб не поділитися з нами своїми роздумами. І заразом підтримати (свідомо чи ні) російський агітпроп.

23 квітня українські консульства повідомили про те, що тимчасово призупиняють консульські дії щодо громадян України призовного віку. А «Паспортний сервіс» повідомив, що через технічні причини призупинено видачу готових документів у закордонних підрозділах ДП «Документ». Це викликало бурхливу реакцію українців за кордоном та в Україні. І Роман Кадємін як експертний експерт з усіх питань підвіз нам нове відео.

@roman.kadiemin #германия???????? #украина???????? #берлин #дпдокументберлін #романкадемин ♬ оригинальный звук - ROMAN KADIEMIN

На початку відео сумний Кадємін кудись їде на громадському транспорті та задумливо дивиться у вікно. Закадровий голос каже: «Я вже мовчу про те, що це не відповідає Конституції. Але це фактично відрізає людей до 10 років від цієї держави». Потім він іде по вулиці, нам показують кадри з чергами українців у Варшаві, які не можуть отримати готові документи через збій системи. Та розповідає, що вирішив дізнатися, яка зараз ситуація в Берліні. А там ситуація така ж — документи тимчасово не видають. 

Кадємін каже: «Я звертався до наших українських чоловіків, кажу: давайте зробимо інтерв'ю, розкажіть свою позицію. Вони всі, звичайно, проти того, що відбувається, але на камеру показувати своє обличчя не хочуть. І я їх можу в цьому зрозуміти».

Далі він розповідає, що знайшов українку Лізу, яка живе у Франції, та приїхала в Берлін отримувати документи, бо це найближча філія ДП «Документ» від їхнього місця проживання. Жінка розповідає історію (Кадємін її показує у відео), що двом її дітям 11 і 7 років погодились видати документи, а їй та 17-річному сину — ні. Пояснили це технічними причинами. Ліза з Франції попросила начальницю ДП «Документ»: «Напишіть мені офіційний документ, у якому буде написано, що ви мені відмовляєте у видачі документа», а та не погодилась.

Ліза обурена, а Кадємін, вийшовши з приміщення, знову повторює про чоловіків, які не хочуть світити обличчями на камеру, — вони не добирають слів щодо цієї ситуації. Каже: «Але я запитав: ну добре, то а що ж буде далі, якщо вам не видаватимуть документи чи якось перешкоджатимуть цьому всьому? Усі відповідали, що значить будемо змінювати громадянство, будемо отримувати німецький паспорт. Ну ті, хто живе в Німеччині».

Потім розказує про «відео на “1+1”» (виявилося, що це вирізка з «Дискусійного клубу з Марічкою Падалко»), де журналістка ТСН у Вашингтоні Ольга Кошеленко (Роман не знає її імені) коментує ці події. Кадємін каже: «Вона зізнається: так, це рішення не зовсім законне — припинення консульських послуг». І дає пряму мову, але обрізавши повний спіч Кошеленко, де вона тільки каже: «Я погоджуюся, що це, можливо, не зовсім законно, а швидше за принципом: як ви з нами, так і ми з вами».

Не міг Кадємін не згадати й Конституцію України. «Якийсь же закон має бути в країні», — якось невпевнено і навіть трохи з презирством каже він. Згадує розділ ІІ Конституції України: «Права, свободи та обов'язки людини і громадянина можуть обмежуватися».

І отут починає розповідати, що є стаття 64, де написано, що в умовах воєнного стану не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені деякими статтями. Кадємін каже: «Я хотів би звернути вашу увагу на статтю 25. Україна гарантує піклування про своїх громадян, які перебувають за кордоном. І, дивлячись на цю ситуацію, сьогодні тут і у Варшаві, яку ми бачили, я не можу сказати, що хтось дбає про українців, які сьогодні перебувають у Європі. А з іншого боку — чому я дивуюся, якщо у нас Конституція на паузі».

Справді, а що мене дивує? Чого я очікувала від Кадєміна, який колись вів разом з Анастасією Даугуле побєдобєсні концерти до 9 травня на «Інтері»? І розводить зрадоньку у своєму тіктоці задля того, щоб набирати перегляди й потім робити рекламу. Він не приховує цього й каже: останні два відео набрали більше 500 тисяч переглядів — ось вам школа в Німеччині, йдіть учіть мову.

Ще одна подія, яку я не могла оминути, — нещодавно експерт тікточного фронту виклав відео про ухилянтів. Кадємін каже: «Цей термін активно використовується представниками діючої української влади і стосується будь-якого громадянина України, який уникає мобілізації». І додає, що раніше чоловіки тихенько сиділи за кордоном, а зараз активізувалися в соцмережах: «Виник новий тренд, де українці відкрито демонструють усі принади закордонного вільного життя, підкреслюючи тим самим, що не шкодують про свій вибір».

І ні слова про те, що цю масштабну кампанію «ухилянт» запустила Росія. «Детектор медіа» писав про це. А керівник Центру протидії дезінформації при РНБО, лейтенант Андрій Коваленко, прокоментував ситуацію: «Псевдофлешмоб із хештегом "ухилянт" — чергова ворожа ІПСО. Це класична технологія розколу суспільства, в якій використовується той же принцип, що і в технології розколу за мовою, тільки в цьому випадку ворог розпалює ненависть, нівелюючи конституційний обов’язок».

Кадємін також, щоб підважити свої слова, вставив відео з діючим військовим, який проходить реабілітацію. На відео він розповідає, що хоче виїхати за кордон, бо всюди мрак, бюрократія і він тут не хоче бути. Цей настрій загалом простежується і в інших відео на сторінці військового.

@roman.kadiemin #германия???????? #берлин #украина #романкадемин #ухилянт ♬ оригинальный звук - ROMAN KADIEMIN

Кадємін ще роздумує: «Смію припустити, що причина криється в обіцянках на виборах 2019 року. Тоді було отримано колосальну підтримку, тому що декларувався мир, а людське життя зводилося в рамки найвищої цінності. На ділі виявилося все зовсім навпаки. І сьогодні громадяни України отримують те, чого, незважаючи на обіцянки і запевнення, були позбавлені у себе на батьківщині».

Він так говорить, ніби це Україна сама проти себе почала війну, а не Росія вторглася. У кінці своїх прекрасних роздумів він вставив відео тіктокера doctor_morof (зараз його сторінку неможливо знайти в тіктоці), де той розповідає, що «в Україні сформувалася нова еліта — ухилянти».

Цей Доктор Моро каже: «Це молоді чоловіки з інтелектом вище середнього, з чистими головами, які не увібрали всю цю пропаганду. Люди волелюбні, люди не зломлені, люди, які грають за своїми правилами, а не за чужими. І саме ці молоді чоловіки, ці люди будуть наприкінці війни відроджувати українську націю, український генофонд». Як бачимо, у тіктоці пошесть: усіх, хто нелегально виїхав і записує відео про ухилянтів, потрібно берегти й підтримувати, бо це — наше майбутнє.

Складається враження, що нам пороблено з колишніми телеведучими «Інтера», які виїхали за кордон. Роман Кадємін сидить у Берліні та записує відео на гостросоціальні теми, граючи на руку російській пропаганді. Все намагається розкрутити свій канал, щоб потім заробляти на рекламі. Інший ексведучий цього славнозвісного каналу та НТН Андрій Данилевич живе у Британії і теж записує дивні відео. Наприклад, на своєму ютуб-каналі він виклав промову, де виправдовує чоловіків, які вирішили нелегально покинути Україну.

Хочеться просто подякувати, що вони виїхали з України й не працюють на телебаченні, як їхня колега Анастасія Даугуле. Хотілося б іще, аби їх заблокували у всіх соцмережах та на ютубі, щоб вони нарешті перестали просувати шкідливі меседжі та бути частиною російської кампанії з дискредитації України.

Фото: скриншоти з тіктоку, Дядя Жора company

«Антоніна»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Євген Клопотенко опублікував скрин своєї переписки з начебто редактором видання «Заборона», де той спочатку просить Євгена взяти участь у їхньому подкасті, а потім називає його «х*сосом».
03 Трав 2024 16:10
6 529
Катерина Городнича
«Антоніна»
Більше доби палає в соцмережах від нововведення МЗС України — віртуальної речниці, Вікторії Ші. Ми ж пропонуємо вам для порівняння історію епічного провалу іншого віртуального персонажа.
02 Трав 2024 14:15
1 303
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Ноутбук ви можете отримати всього за 200 гривень. Але ніхто не буде вас стримувати, якщо заплатите більше.
01 Трав 2024 20:10
432
Катерина Городнича
«Антоніна»
Гівняні прикраси, гівняні картини і гівняний мерч. Це не відгук на продукцію. Це її офіційний опис. Киянка Міша Куш у соцмережах рекламує свої товари бренду VALERA, зроблені з голубиного посліду. Спецпроєкт пабліку «Шо там» став нашою улюбленою нативною рекламою з першого перегляду.
25 Квіт 2024 19:30
1 323
Марина Крижня
«Антоніна»
У відеоролику співак Володимир Дантес та порноакторка Джозефін Джексон озвучили «пікантні» відео з котиками.
25 Квіт 2024 17:40
1 319
Марина Крижня
«Антоніна»
Користувачі соцмереж знову почали обговорювати фемінітиви. Здається, ця тема невичерпна.
24 Квіт 2024 18:00
8 004
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду