Олег Черный показал публике фильм об утопшем украинском Голливуде (ФОТО)

Олег Черный показал публике фильм об утопшем украинском Голливуде (ФОТО)

Несмотря на Майдан, войну и бесконечные выборы, нынешний год стал на удивление урожайным на киноновинки. Не так давно я делилась впечатлениями от "Поводыря" Олеся Санина, а на днях меня занесло на допремьерный показ менее громкого, но не ме
Олег Черный показал публике фильм об утопшем украинском Голливуде (ФОТО)
Олег Черный показал публике фильм об утопшем украинском Голливуде (ФОТО)
28 Лист 2014
0
5893

Несмотря на Майдан, войну и бесконечные выборы, нынешний год стал на удивление урожайным на отечественные киноновинки. Не так давно я делилась впечатлениями от "Поводыря" Олеся Санина, а на днях меня занесло на допремьерный показ менее громкого, но не менее интересного фильма - "Голливуд над Днепром. Сны из Атлантиды" Олега Черного. Так что, пока возле дворца "Украина" срывали концерт Ани Лорак, а мои коллеги "избивали" журналистку LifeNews, ваша покорная слуга наслаждалась фильмом Черного, донимала киношников и всячески мешала им радоваться жизни в тепле и уюте кинотеатра "Оскар".

"Голливуд над Днепром" - это историко-документальная притча о селе Бучак, где с 1950-х снимали фильмы знаменитые режиссеры, в том числе Тарковский и Параджанов. Однако в 1980-х значительная часть Бучака была уничтожена во время строительства Каневской ГАЭС. Уникальная местность просто-напросто оказалась под водой и превратилась в некую Атлантиду, которую можно восстановить разве что по легендам и воспоминаниям. В итоге кадры из фильмов, воспоминания киношников, краеведов и местных жителей, буйство природы и замечательная музыка "ТНМК", "Татхагаты" и композитора Игоря Стецюка сложились в картину, которую интересно посмотреть даже человеку, который никогда не был в тех местах и не слишком увлекается историей кинематографа. Олег Черный назвал "Голливуд над Днепром" притчей, и, в общем-то, история Бучака действительно воспринимается как метафора того, что произошло с нашей страной за последние 50 лет. Конечно, вряд ли  этот фильм будут крутить в кинотеатрах - дистрибьютором, кстати, является информагенция ''ПРО'' (ТОВ ''Джоломига'') во главе с Ириной Плеховой - но хотелось бы надеяться на телеверсию.

 

Виновник торжества, режиссер Олег Черный, встречает гостей

Несмотря на обилие звездных лиц, допремьерный показ "Голливуда над Днепром" получился довольно тихим: скорее хорошо организованная вечеринка "для своих", чем громкий светский раут.  Пиво от спонсора, никаких мехов и блесток - пафос исходил разве что от Влады Литовченко с клатчем "Шанель" и в шубе, которую она не пожелала сдать в гардероб и с завидным постоянством выгуливала перед объективами фотографов.

Влада Литовченко демонстрирует модельно-охотничью стойку

Генеральный директор "1+1 медиа" Александр Ткаченко прибыл одним из первых

Поскольку киношники - публика не слишком пунктуальная, в ожидании показа гостей развлекали бандурист Ярослав Джусь, Сашко Положинский и Орест Крыса со своей группой "Татхагата".

 Надо сказать, Положинский в этот вечер успевал все - и петь, и веселить Олега Михайлюту. Кстати, Фагот также стал одним из авторов "Голливуда над Днепром" - у музыканта с Бучаком свои секреты.

Пока суд да дело, я вспомнила о незавидной судьбе Ани Лорак и расспросила уютно расположившуюся в объятиях Арсена Мирзояна Тоню Матвиенко, что она думает по поводу срыва концерта коллеги.

- Тоня, пока мы ждем показа фильма, некие люди пытаются сорвать концерт Ани Лорак во дворце "Украина". Что вы думаете по этому поводу?

- Ой, та ви що? Мені здається, треба від Ані Лорак вже давно відстати, залишити її в спокої, бо від того, зірвуть чи не зірвуть її концерт, нічого не зміниться. Вона не винна взагалі ні в чому, що у нас в країні відбувається. Вона дійсно до цього року була співачкою двох країн – України і Росії. Думаю, це цькування треба припинити. Можливо, запропонувати Ані Лорак зробити прес-конференцію, щоб журналісти могли спокійно поставити їй якісь питання. Щодо сьогодні – я розумію, що вона хоче дати концерт, але це вже такий піар... усі говорять, що будуть провокації, що буде щось відбуватися. Я навіть не хотіла би говорити про Ані Лорак, бо сьогодні про неї говорять всі. Ви що, не знаєте, яка Ані Лорак є по собі? Боже, та дайте їй співати і займатися тим, що вона хоче. Один раз вона просто вчинила не подумавши, і не було поряд людей, які могли б їй порадити. Якісь погані навколо неї радники та піарники. Я впевнена, що Кароліна любить свою країну, людей, але вона не може зробити кроки, яких би ми від неї хотіли – відмовитись від концертів, наприклад. А раптом у неї контракт із російським продюсером? Уявіть, якщо так – як вона повинна себе поводити? Думаю, просто прийшов момент у неї запитати якісь речі, щоб вона все пояснила, і люди заспокоїлись.

Дуэт "Анна-Мария" предпочел общаться с детишками. Девушки так и лучились пугающе-одинаковыми улыбками.

Близнецов в этот вечер хватало, можно было смело загадывать желания. Режиссеры Оксана и Марина Артеменко с гордостью демонстрируют пригласительное на показ Черного.

Оставив близнецов, я взяла под белые ручки Олега Черного и расспросила режиссера, как ему пришло в голову снять кино о Бучаке.

- Олеже, наскільки я знаю, твій «Голівуд над Дніпром» мав з’явитися раніше. Чому фільм так довго знімався?

- Не те щоб довго знімався – скоріше, довго монтувався. Це було пов’язано з тим, що частину хронікальних матеріалів складали кадри з фільма «Іванове дитинство» Тарковського та «Поеми про море» Солнцевої, які належать студії «Мосфільм». Потрібно було вийняти кадри, а вже почався Майдан, і ми зіткнулися з певною бюрократичною тяганиною. В якийсь момент я вже був майже в розпачі і подумав, що проект доведеться закривати, бо без цих кадрів не було б значного відрізку картини, це було б уже не те. Тому все затяглося: ми мали здати картину в кінці 2013 року, а офіційно завершили у травні 2014.

- Як виник задум картини?

- Це дуже приватна історія. Мій тато працював на кіностудії Довженка. Він був заступником головного редактора. І в ці місця, в село Бучак, приїздив такий самопальний табір кінематографістів. Збирався колектив у 10-12 сімей, брали намети, надувні матраци, човники для риболовлі і влітку на місяць виїжджали туди з дітьми. Серед цих дітей був і я.

Коли я почав готувати картину, то прийшов до Михайла Іллєнка, який знімався у братовому фільмі «Вечір на Івана Купала», і кажу: «Михайле Герасимовичу, ви повинні знятися в фільмі». Він мені – та ти розумієш, я те, я се... «Михайле Герасимовичу, - кажу, -  ви пам’ятаєте, як 69-го року ви приплили на яхті в село Бучак разом зі своїм однокурсником?» - «Пам’ятаю». – «А там, - кажу, - бігали діти, і один з тих хлопчиків був я. Тому ви мусите знятись і розповісти про Бучак». Ну, Іллєнко сказав – здаюся, буду розповідати. Ми не були в Бучаку з 1973 року. Моя сестра Надія 2008 року запропонувала мені туди поїхати, подивитися, що там є. Звичайно, я майже нічого не впізнав, на жаль. Але поступово почало згадуватись. І я подумав – може, варто з цього зробити картину?

Олег Черный и его супруга - директор информационной агенции культурных индустрий "П-Р-О" Ирина Плехова

- Ти говорив про те, що робота над фільмом затягнулася через проблеми з російською стороною. Це було ще під час Майдану, а чи змінилися в тебе стосунки з російськими колегами зараз, коли йде війна?

- Розумієш, з тими російськими кінематографістами, які «вменяемые», – з ними все ок. І насправді їм зараз набагато важче, ніж нам у грудні-лютому. Бо ми все ж відчували плече товаришів, а там вони якось розрізнені. Вийти і публічно висловити свою позицію – це проблема. Є дуже багато кінематографістів, які підтримують Україну. Той самий відомий режисер-документаліст Віталій Манський, кінокритик Андрій Плахов, режисер Ельдар Рязанов, який завжди нас підтримував. Ми з режисером Дмитром Томашпольським були ініціаторами створення сторінки на підтримку російських кінематографістів, і вони активно на це відгукнулися. А є ті, хто піддався Мордору. На жаль, таких серед знайомих теж багато. Ну, або протверезіють, або не протверезіють – тут уже ніхто не знає.

 

Один из главных рассказчиков "Голливуда над Днепром", режиссер Михаил Ильенко, был традиционно сдержан и немногословен

Режиссер Владимир Войтенко в ожидании показа коротал время за разговорами и мандаринками

Как всегда, стильный начальник управления реализации проектов Госкино Станислав Притула

Журналист Игорь Грабович был не слишком рад оказаться один на один с камерой Дуси...

... а потому быстро убежал к программному директору Одесского кинофестиваля Алику Шпилюку и Владимиру Войтенко.

Продюсер "Голливуда над Днепром" Игорь Савиченко тоже ловко скрывался от камер, так что пришлось брать его тепленьким у холодильника с пивом. Игорь рассказал, почему решил взяться за фильм Олега Черного и принесет ли ему деньги "Поводырь".

- Ігоре, чому ви взялися продюсувати фільм Олега Чорного, адже це дуже специфічна, «некасова» картина?

- Олег показав історію. Він в цьому сенсі унікальна людина, виріс прямо на кіностудії Довженка, бачив усе з самого початку, їздив у всі ці «піонерські табори», на бази відпочинку. Бучак – історія настільки йому близька, що коли він мені її змалював, я зрозумів, що кіно може бути цікавим. А з іншого боку, коли він прийшов із цим проектом, ще був живий кіноальманах «Україно, гудбай!». Бучак був місцем, куди хтось приїхав, щось побачив, переказав, повернувся зі своєю групою і почав знімати – а там знімався фільм за фільмом, сформувалась певна тусовка. А коли цензура почала закручувати гайки, коли це місце затопили Канівським водосховищем, якось водночас усе взяло і зникло. І це невловимо нагадало мені створення «Україно, гудбай!» - не було ніякого кінопростору, а тут він узяв і створився на голому ентузіазмі. Те саме, що в Бучаку, було у нас: всі спілкувались, «передавали» одне одному акторів, великим кагалом створювали цей простір. І вийшла своєрідна алюзія на те, що було 50 років тому.

Продюсер Игорь Савиченко

- Ігоре, ви також є співпродюсером «Поводиря», який збирає небачену для українських фільмів касу. Які комерційні очікування від прокату картини Саніна?    

- Фінансові очікування не виправдовуються поки що ні в кого, на це ніхто не сподівається, кіно зараз узагалі під питанням. Є певна маркетингові витрати: друк плакатів, промопоїздки. Санін же більше місяця їздив з показами, зараз їде до США. Частину цих витрат ми компенсуємо з прокату. Значну суму у промо вклала дистриб’юторська компанія B&H, і для того, щоб повернути вкладені гроші, нам треба перейти межу хоча б у 7 мільйонів гривень. Тоді це стане не збитковим з точи зору прокату. Ну а говорити про те, щоб на ньому заробити – 16 мільйонів державного вкладення не повернуться в будь-якому разі. Але зараз треба робити кіно для глядача. Щоб він почав його дивитись, щоб він знав, що є українське кіно.

Кинооператор Эдуард Тимлин и режиссер Михаил Ткачук не отходили от актрисы Раисы Недашковской...

... а Ткачуку посчастливилось поцеловать царственную щечку Раисы Степановны

Еще один автор фильма, Дмитрий Иванов, охотно позировал камерам

На показ пожаловал пластический хирург Дмитрий Слоссер, которого украинцы смогут увидеть в проекте "1+1" "Поверніть мені красу". Небось искал будущую жертву

Организатор вечера Ирина Плехова в деталях соблюла "голливудскую" цветовую гамму

 

И, наконец, вся съемочная группа в сборе

Что-то мне подсказывает, что скоро мы все же увидим "Голливуд над Днепром" на одном из украинских телеканалов. Надеюсь, мои предположения окажутся правдой.

Дуся

 

фото: Максим Лисовой

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
ДУСЯ
В субботу, 24 октября, в "день тишины" в центре Киева «Квартал 95» установил агитационные палатки с изображением Владимира Зеленского и подписью "Народный Президент". У людей такая "агитация" вызывала разную реакцию. По
25 Жов 2015 12:12
6 321
ДУСЯ
Каждый желающий попасть на кастинг проекта должен заполнить специальную анкету Желающих попасть на проект немало... Пока все переполнены надежд... ... и верят в свою удачу Этот участник кастинга приехал из Баку и скромно написал о себе в
20 Жов 2015 11:36
3 857
ДУСЯ
Сегодня я побывала на презентации нового сезона «Киева вечернего» - и получила заряд бодрости и новостей. Во-первых,  уже в эту пятницу стартует  «Шерлоh» - пародия на сериал ВВС «Шерлок», сделанная «Кварталом 95». И выходить все 12 эпизодов
13 Жов 2015 17:55
3 384
ДУСЯ
Вчера в «Циферблате» состоялся допремьерный показ фильма Кристиана Жереги «Край землі: зона АТО». Кристиан, напомню, – участник Майдана, гражданин России, после Революции Достоинства пошедший добровольцем воевать – и взял в руки не только оружие, но
08 Жов 2015 15:21
6 208
ДУСЯ
Не так давно энергичные девушки из проекта «Доступ до правди» Аксинья Курина, Леся Ганжа и Алиса Рубан обновили ресурс, и сразу же затеяли конкурс – «Звезда канцелярита», победителем которого станет чиновник, написавший самую нелепую, фантастическую
02 Жов 2015 18:42
1 425
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду