Чи етично цивільним акторам грати військових під час війни?

Чи етично цивільним акторам грати військових під час війни?

Черговий зашквар «Кварталу» з висміюванням діючого військового ЗСУ цього разу викликав не лише загальне обурення й нову хвилю зневаги до продукту, який виробляють колишні колеги президента Зеленського. В соцмережах обговорюють етичність самого явища — грати на екрані чи сцені військового під час війни.
Чи етично цивільним акторам грати військових під час війни?
Чи етично цивільним акторам грати військових під час війни?
8 Трав 2024
1
537

Про те, що там знову налажав «Квартал 95», можна почитати тут.

А дискусія з приводу «пікселя» на тих, хто не пішов у військо, розгорнулась на фейсбук-сторінці кастинг-директорки Алли Самойленко. Вона написала:

«В продовження теми пікселю на тих, хто його в житті не носив. В мене така сама реакція на акторів, які зараз грають "героїв війни". Особливо, якщо вони з числа перефарбованих. Цікаво, як їм? А як вам?»

Алла Самойленко, крім того, що працює в кіно, останні два роки стала відомою широкому загалу через те, що є матір’ю бійця «Азову» Іллі «Гендальфа» Самойленка. Тому питання про етичність форми на акторах у момент, коли інші прямо зараз зі зброєю захищають країну, для неї і професійне, і особисте.

Люди, які в коментарях включилися в дискусію, не всі точно відчули нюанс питання. Дехто сприйняв це буквально. Чи мають право актори грати військових. Без поправки на обставини і час.

Так, артистка Римма Зюбіна підкреслила необов’язковість ідентичного власного досвіду для актора, щоби зіграти роль.

«Для того, аби зіграти Медею, не обов’язково вбивати своїх дітей»

Інші дописувачі наводили приклад Богдана Ступки, який, не бувши на Січі поруч із Богданом Хмельницьким, грав його в кіно. Декілька таких коментарів у стилі «капітан Очевидність» демонструють різну перспективу розуміння самої суті питання.

Втім, більшість людей пише, що їх коробить від фільмів і вистав про війну з акторами, які не бачили цієї самої війни.

Актриса львівського театру Заньковецької Марія-Галина Павлик написала:

«Дивитись не можу вистави, у яких грають ролі військових, тих хто йде на війну, — ухилянти. Вистава може бути хороша. Але мені противно, що вони грають те, чого взагалі не розуміють».

І додала нюанс, який може стати темою іншої дискусії:

«А акторам-чоловікам, які дійсно були на фронті і зараз вже повернулись в театр — не дають цих ролей, їх взагалі стороняться усіма способами, стараються не помічати… бояться».

Ще одну категорію учасників онлайн-розмови дратують не так актори на сцені й на екрані, як вони ж, але в позаекранному житті. Продюсерка Іванна Хітцінська написала:

«Дуже тригерять актори, які в тактичних рукавицях на премʼєри ходять».

Очевидно, натякаючи на члена вже колишньої Ради з держпідтримки кіно актора Олексія Тритенка, якому в кулуарах закидали «бойовий парадний лук» на гламурних заходах. Йому навіть довелося виправдовуватися в соцмережах і публікувати документи, в яких зазначено, що він дійсно служить.

Хоча колеги начебто й не сумніваються, що Олексій справді в ЗСУ, лиш дивуються, навіщо тактичні рукавиці на різних прем'єрах фільмів, відкриттях фестивалів чи виставок. 

Щодо людей, які вдягають форму, не будучи військовими, додам від себе. На одному із заходів у Великій Британії українська громада робила перформанс. Мета максимально благородна — зібрати донати і вкотре нагадати місцевим, що в нас у країні війна. Учасники — українські підлітки і їхні батьки. І все б нічого, але я спіткнулася об чоловіка, який мав уособлювати українського воїна. Він був у формі, з тактичним рюкзаком. Так, це людина, яка виїхала з України в Британію на законних підставах. Він не є класичним «ухилянтом». Але форма…

«Антоніна»
Теги
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ганна Верховинець, журналіст
9 дн. тому
Нема гіршого за українців, які втекли від війни за кордон, живуть на допомогу і обсирають українців, які тут намагаються жити. Це гірше за путіна, катю городнича. Бо ви та ваша подруга клімактеричкно-істероїдна алла самойленко знищуєте все українське. ви шукаєте ворога там, де не варто. ви не хейтите росію. не хейтите їх кіно. хейтите індустрію тут, хоча самі знаєте скільки тут це коштує. бо ви теж дешева. аж занадто. і колись вас за все це проклянуть.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
До нього вже долучилися ведучі Маша Єфросиніна, Юрій Горбунов, футболіст Тарас Степаненко та інші.
18 Трав 2024 14:00
737
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Це вже стало традицією: відкриваєш соцмережі на День вишиванки — і доводиться безупинно лайкати.
16 Трав 2024 13:50
1 223
Катерина Городнича
«Антоніна»
Після несподіваної музичної гастролі американського держсекретаря Ентоні Блінкена в київському барі «Бармен диктат» соцмережі колег уже добу звітують про своє ставлення до співака-початківця.
15 Трав 2024 19:20
1 191
Марина Крижня
«Антоніна»
Здогадки підтвердилися, і новим Холостяком стане ветеран російсько-української війни, блогер та ведучий проєкту «Відвал ніг, або All інклюзив» Олександр «Терен» Будько. Про те, як реагують у соцмережах на цю новину, і поговоримо.
15 Трав 2024 16:30
3 166
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Про це вона написала в інстаграмі.
14 Трав 2024 22:50
580
Марина Крижня
«Антоніна»
Міг би бути цікавий письменницький батл в офлайні, але поки що автори критикують одне одного онлайн.
14 Трав 2024 17:30
20 733
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду