Як стимулювати українців дивитися український контент і відмовитися від російського?

Як стимулювати українців дивитися український контент і відмовитися від російського?

Автор ютуб-каналу «Загін кіноманів» Віталій Гордієнко сформулював свою стратегію. Нам здається, вона має сенс.
Як стимулювати українців дивитися український контент і відмовитися від російського?
Як стимулювати українців дивитися український контент і відмовитися від російського?
25 Лип 2023
0
1521

Гордієнко веде свій канал із 2017 року і розповідає, що за цей час спостерігає просто неймовірні зміни в українському сегменті. Ситуація начебто і зрозуміла, проте нагадування й конкретні приклади щоразу додають оптимізму. Особливо в контексті постійних занепадницьких розмов про те, що багато українців таки продовжує дивитися щось російське попри все. 

Автор «Загону кіноманів» каже, що до повномасштабного вторгнення зняв відео «Що приховує незалежність України?», яке лежало пів року і назбирало близько 60 тисяч переглядів. Нині там уже більше двох мільйонів. Те саме з іншими роликами. Не дивно — попит на українське росте, чого раніше не спостерігалося. 

Та все ж хотілося б, аби в тих же рейтингах ютубу чи музичних стримінгах російського контенту не було взагалі. То що ж робити?

У перші місяці великої війни Гордієнко прославився своїми відео у стилі «що не так?». У них він розповідав, чому найвідоміші російські «ліберали» штибу Дудя чи Каца не ті, за кого себе видають. Це були дуже ґрунтовні ролики, без тупого хейту, але з доволі переконливими поясненнями і показом лицемірності героїв. У якийсь момент канал навіть почали критикувати за це, мовляв, досить уже говорити про тих росіян. 

Ці відео зібрали неймовірну кількість переглядів, але Віталій їх справді швидко припинив записувати, зосередившись на українському контексті. Проте нині підкреслює, що ці роботи були дуже корисними, бо справді змогли переконати багатьох глядачів, які довіряли тому ж Кацу, більше цього не робити. І на його думку, варто це продовжувати на інших каналах. Неможливо не погодитися, бо «хороші росіяни» досі зберігають свої місця в серцях багатьох українців. Понад те — отримують регулярні ефіри на державних медіа.

«Повітре, воно якось там може залізти в рекомендації, комусь випасти, хтось та і гляне. Якщо навіть одна людина змінить свою думку після якогось подібного відео зараз — це вже буде перемога. Але вони мають бути теж ґрунтовними, а не просто хейт на пустому місці. Бо ви маєте розуміти, що хочете переконати людей, а не зашеймити їх у тому, що от, ви такі погані, дивитеся російський контент». 

Звісно, разом із цим кількість українського на ютубі має постійно збільшуватися. І якщо, важає Гордієнко, це перетвориться на справжню лавину — користувачі просто не зможуть від неї нікуди подітися і «рекомендації їх з’їдять». 

Ну і останнє — контентом потрібно ділитися. І бажано з позитивними рекомендаціями. Коли мережею постійно шириться сама критика, це створює враження, що на українському ютубі майже нічого вартісного немає. Проте це, звісно, не так. «Так, на помилках публічних людей варто акцентувати, але іноді це переходить межі розумного. Особливо коли людей хейтять не за корупцію чи за співпрацю з РФ, а просто тому, що цей контент якийсь не такий правильний, як люди хочуть бачити. І тому у багатьох складається враження, що в Україні є лише лажа. Бо переважно в інтернеті ти бачиш якісь критичні відгуки на щось. Але давайте якомога більше хвалити і поширювати хороші речі». 

Тут ми з Віталієм Гордієнком цілком згідні. Тому нагадуємо про його недавній фільм про Володимира Івасюка, на якому зараз 786 тисяч переглядів. Почитати огляд можна ось тут. Завдяки цій роботі глядачі, які практично нічого не знали про композитора, після перегляду пішли шукати його маловідомі твори та зацікавилися українською музикою сімдесятих. 

Цікаво, що в українському твітері зазвичай ролики «Загону кіноманів» обговорюють бурхливо і з дискусіями. Ось і стосовно цього вже кинулися сперечатися. Є одна дуже популярна фраза, яку часто кажуть у таких випадках: «Аби не про Дудя». Тому все йде за планом. 



«Medialife»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Актор, найсексуальніший митець за версією премії «Золотий ліфон», голос Радіодиктанту національної єдності 2023 року дав інтерв'ю Сергію Лиховиді. Поговорили про театральну реформу, міф, який допоміг популяризувати театр, і кіно.
03 Трав 2024 11:55
302
Марина Крижня
«Антоніна»
«Ви просили – ми зробили. Це поки не "Хата на комбата", але не все одразу», — йдеться в дописі під відео. З нетерпінням чекаємо, а поки що оглядаємо нове шоу «Бажаю смачного», де молодший сержант Володимир Кравчук разом із цивільними гостями тестує різні сухпайки.
01 Трав 2024 09:00
779
Катерина Городнича
«Антоніна»
Роман Скрипін сходив до стендапера Олега Лузанова на подкаст. Виголошували тости, випивали за Громадське і Суспільне. За 5 канал не пили, але говорили. Виявляється, створення всіх цих медіа – заслуга Скрипіна. Згідно з його ж ностальгійними спогадами.
29 Квіт 2024 18:30
1 955
Катерина Городнича
«Антоніна»
Креативність у зборі донатів отримала свій еталон довершеності. Тепер можна вимірювати ідеї відсотками від «Нашебачення».
29 Квіт 2024 14:00
4 074
Марина Крижня
Алхім багато разів втрапляла у скандали через свої неоднозначні висловлювання і, здається, в цьому відео договорилася до ще одного.
27 Квіт 2024 15:20
793
Марина Крижня
«Антоніна»
Письменник дав інтерв'ю журналістці Ірині Соломко на ютуб-каналі «Голос Америки». Вони поговорили про кенселінг росіян та згадали про зашквар з російським письменником Шишкіним.
24 Квіт 2024 09:00
650
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду